Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Kasza jęczmienna jest prawdopodobnie najpopularniejszą odmianą kaszy w polskich kuchniach. Jej cechą charakterystyczną jest delikatny smak. Co oprócz tego może nam zaoferować i do czego możemy jej użyć?
Kasza jęczmienna
Jak łatwo się domyśleć po nazwie, kaszę jęczmienną uzyskujemy z ziaren jęczmienia. Jest to ważna informacja dla osób nietolerujących glutenu, ponieważ kasza jęczmienna jest jego źródłem. Poza tym nie ma większych przeciwwskazań w jej spożywaniu. Na polskim rynku możemy spotkać się z kaszą pęczak – a więc całymi ziarnami poddanymi łuskaniu i polerowaniu, perłową – będąca najczęściej spotykaną odmianą, uzyskiwaną przez pocięcie pęczaku na duże części, oraz kaszę łamaną – występująca w różnej grubości. Przybliżmy więc kilka atutów tej popularnej odmiany kaszy. Przeczytaj również porównanie kaszy jęczmiennej z kaszą quinoa!
Kasza jęczmienna – właściwości
Co prawda najwięcej pozytywnych cech posiada kasza gryczana, jednak również kasza uzyskiwana z jęczmienia także ma wiele zalet. Niewątpliwą zaletą jest jej wpływ na pracę układu wydalniczego – pomaga przy biegunkach oraz jest moczopędna. Dzięki temu usuwa zbędne matabolity z organizmu, w łagodny sposób go oczyszczając. Działanie to zawdzięcza również obecności błonnika, który wiąże w jelitach niektóre jony metali ciężkich oraz „złą” frakcję cholesterolu: LDL. Działanie to potęguje występowanie witaminy PP (niacyny), która również obniża zawartość cholesterolu. Przeciwdziała także anemii, wpływając na prawidłową produkcję płytek krwi. Jednocześnie pomaga przy bolesnym oddawaniu moczu. Korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy i wzmacnia układ nerwowy. Kasza jęczmienna poprawia laktację, a dodatkowo ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Dla kogo zalecana jest kasza jęczmienna?
- dla osób mających wysokie stężenie cholesterolu, chorobę niedokrwienną serca, miażdżycę
- dla osób ze stanem zapalnym jelita grubego, po leczeniu przeciwnowotworowym, chorych na zespół jelita wrażliwego, osób po operacji jelita, cierpiące na nieżyt żołądkowo-jelitowy
- dla osób z upośledzoną odpornością
- kobiet w ciąży i karmiących
Kasza jęczmienna – wartości odżywcze
Kaszę jęczmienną poza cechami wspólnymi dla wszystkich kasz takimi jak: wysoka zawartość błonnika, kaloryczność na poziomie 350 kcal na 100 g oraz duża zawartość węglowodanów złożonych, wyróżnia ją większa ilość wapnia ważnego nie tylko dla kości i zębów, ale również niezbędnego dla poprawnej pracy mięśni. Oprócz tego posiada większą zawartość witaminy K, której prawidłowy poziom jest niezbędny w procesach krzepliwości krwi. Kolejny atut to duża zawartość minerałów odpowiadających za witalność i sprawność fizyczną, a więc cynku, żelaza oraz potasu. Jednakże zawiera nieco mniej witamin z grupy B, w porównaniu do pozostałych kasz. Pomimo tego witaminy te są obecne w kaszy jęczmiennej i mogą korzystnie wpływać na pracę naszego mózgu, poprawiając koncentrację oraz wpływając na nastrój. O mózg tak jak o każdy inny narząd trzeba zadbać, dowiedz się jak to robić!
Kasza jęczmienna – jak gotować?
Ogólnie zaleca się unikanie kasz z torebek, ponieważ zostają poddane podczas produkcji dodatkowej obróbce, a tej jak wiadomo chcemy jak najmniej w naszych produktach. Kaszę gotujemy według następującego schematu:
- Do garnka wsypujemy kaszę i wlewamy wodę w proporcjach 3:2 – czyli wody o 1/3 więcej niż kaszy i dodajemy nieco oleju. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, co kilka minut mieszając. Po około 20 minutach gotowania pod przykryciem kasza wchłania całą wodę, a wszystkie jej cenne składniki zostają w środku. Delikatnie mieszamy, tak aby sprawdzić czy kasza nie przywiera do dna i sprawdzamy po 30 minutach jej miękkość, solimy, pieprzymy.
Kasza jęczmienna stanowi dodatek do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Wykorzystywana jest do deserów, zup mlecznych, zapiekanek, do nadziewania gołąbków, naleśników i pieczeni. Jest nieodzownym składnikiem krupniku oraz pieczeni rzymskiej. Nieugotowaną kaszę dodaje się do mięs w trakcie duszenia.
Kasza jęczmienna – przepisy
Składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 300 g–350 g piersi kurczaka
- włoszczyzna: plaster cebuli (1 cm), mały kawałeczek selera, 1 mała pietruszka, 2 średnie marchewki, kawałek liścia kapusty
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
Krupnik
Przygotowanie: Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2–3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut.
Włożyć obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2–2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut.
Dodać 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza napęcznieje (około 4–5 minuty), gotować zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20–25 minut. Odstawić z ognia i dodać resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (uwaga: zioła te zmieniają smak zupy, lepiej więc dodawać je ostrożnie np. po spróbowaniu lub w trakcie jedzenia).
Seler, pietruszka, kapusta i natka pietruszki lub koperek nie są konieczne do ugotowania smacznego krupniku. Zamiast masła do zupy można dodać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 3 ogórki małosolne
- 200 g pieczarek
- 2 dymki ze szczypiorem
- pęczek kopru
- 1 główka młodej kapusty
- 2 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 6 pomidorków cherry
- pęczek młodej marchewki
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Przygotowanie: Kaszę ugotować, ważne, aby nie była rozgotowana. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dymkę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i smażyć, aż pieczarki będą lekko złote. Ogórki pokroić w małą kostkę.
W misce wymieszać kaszę, pieczarki, ogórki, połowę posiekanego kopru, sól, pieprz. Kapustę sparzyć we wrzątku, ostudzić. Wyciąć środek i oddzielić kolejne liście. Wyciąć łykowate, twarde włókna. Nakładać farsz z kaszy na środek liścia i formować gołąbki.
Na dno garnka położyć jeden z pozostałych liści. Układać ściśle gołąbki jeden obok drugiego. Przykryć pozostałymi liśćmi. Wlać 2 szklanki wody i dodać kminek. Na wierzchu położyć ziele, listek laurowy. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Na końcu dodać umyte marchewki, pomidorki, łyżkę masła i dużo kopru (gotować na małym ogniu jeszcze około pięciu minut).
Hej . Jak ja gotuje kasze ? Normalnie . Nasze babcie ; prababcie ; praprababcie ; pra ..pra ..pra pra …………………………babcie – a wcześniej Rzymianie , Egipcjanie ……. itd ..itd ….
Na 1 szklankę kaszy / 2 szklanki wody . Ja to robię tak . Najpierw gotuję wodę z dodatkiem wegety , soli ,pieprzu , liścia laurowego ,ziela angielskiego oraz bazylii suszonej ( bo lubię ). Na patelni podsmażam słoninkę skrojoną w kostkę , dodaję cebulę i smażę aż się zarumieni . Jak woda w garnku się zagotuje ( spróbuj ; musi Ci smakować , jak nie – dopraw ) , wsyp kaszę i mięszając pilnuj żeby się nie przypaliła , dodaj zawartość patelni ze słoninką i cebulką . Gotuj tak długo ( powoli ) aż kasza wchłonie prawie całą wodę następnie przykryj garnek pokrywką , zawiń w ręcznik , włóż pod kołdrę i pozwól niech w spokoju napęcznieje ( min. 2 godziny ) . Ja jem z sosem ; ale jak nie pożałujesz przypraw to docenisz smak kaszy nawet na ” sucho” . Smacznego . TOMASZ
JEST KASZA W TOREBECZKACH 4 po 100gr
Jak ktoś lubi kaszę z bisfenolem to niech kupuje i gotuje w woreczkach. Smacznego!
Na cholere ta vegeta? Cała tablica Mendelejewa tam jest?
3;2 niezła proporcja, więcej kaszy niż wody hehe