Opinie
Napisz swoją opinię
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
W sklepach jest duży wybór przeróżnych przypraw, które oprócz aromatu i smaku, mogą wspomagać funkcjonowanie naszego organizmu. Jedną z powszechnie używanych przypraw do zup, sosów czy też różnych przetworów jest ziele angielskie.
Rośliną, z której otrzymuje się ziele angielskie jest korzennik lekarski lub inaczej pimenta lekarska (Pimenta officinalis). Surowcem jest jej owoc (Fructus Pimentae). Inne potoczne nazwy tej przyprawy to pieprz jamajski lub pimpento.
Dojrzałe owoce są okrągłe, brązowoczarne z małą, kolistą obrączką na szczycie jagody. Zapachem przypomina połączenie goździków, cynamonu i pieprzu. Połączenie tych aromatów spowodowało, że ziele angielskiego określane jest również jako „wszystkie przyprawy” [1].
Roślina ta jest wiecznie zielonym drzewem. Występuje w Ameryce Środkowej oraz na wyspach Morza Karaibskiego. Obecnie owoce pozyskiwane są również z plantacji z takich terenów jak Indie czy Półwysep Indochiński.
Ziele angielskie rośnie na glebie wapiennej lub boksytowej. Pierwsze zbiory odbywają się dopiero po ok. 7 latach od wysadzenia. Przyprawa zbierana jest z całym owocostanem. Następnie poddaje się ją procesowi suszenia. Pozwala to dłużej zachować aromat [1].
Owoce są źródłem olejków eterycznych, które zawierają eugenol, kariofilen, metyloeugenol, cyneol i linalol. Dodatkowo zawierają flawonoidy, proantocyjanidyny, katechiny i olej.
Będąc surowcem olejkowym wykazuje działanie drażniące i odkażające. Wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz pobudza zdolność wydzielniczą narządów układu pokarmowego.
Może również wykazywać działanie hipotensyjne i przeciwbólowe, a także przeciwnowotworowe w przypadku raka prostaty i piersi [1].
Przyprawa może się sprawdzić przy bólach brzucha np. w postaci dodatku do ciepłego napoju – herbaty. Niweluje ból poprzez działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie albo wspomagając trawienie pokarmu – w zależności od przyczyny dolegliwości. W niektórych sytuacjach może jednak zaostrzyć ból brzucha. Ze względu na obecność olejków, przy stosowaniu w dużych ilościach, może działać drażniąco w przypadku stanów zapalnych lub owrzodzeń w przewodzie pokarmowym [1].
Przyprawa może mieć zastosowanie w początkowych objawach infekcji, takich jak ból gardła czy katar. Można wówczas dodawać suche owoce lub syrop do ciepłych napojów jak herbata.
Kobiety ciężarne, karmiące oraz w czasie menstruacji powinny unikać mocno przyprawionych potraw oraz preparatów wytworzonych z ziela angielskiego ze względu na działanie drażniące na dno miednicy mniejszej.
Przyprawa ta działa lekko rozkurczowo na mięśnie gładkie m.in. układu pokarmowego. Dodatkowo wspomaga proces trawienia, dlatego warto dodawać ją do ciężkostrawnych posiłków.
W celu zachowania właściwości leczniczych, należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu. Ziele angielskie tak jak inne przyprawy należy przechowywać w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą oraz promieniami słonecznymi [1].
Z dobroczynnych właściwości ziela angielskiego można korzystać poprzez dodanie go do potraw lub napojów, albo robiąc z niego syrop. Dzięki obecności cukru, słodki smak preparatu zniweluje intensywny aromat przyprawy, który nie każdy lubi. Poniżej zamieszczono parę przepisów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziele angielskie to jedna z przypraw, która powinna znaleźć się w naszej kuchni. Nie tylko zapewnia intensywny aromat przygotowywanych potraw i przetworów. Wpływa także pozytywnie na nasz organizm. Warto pamiętać, że działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, wspomaga trawienie pokarmu i wspiera organizm w walce z infekcjami układu oddechowego.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!
dziękuję za fachowe podejście do temtu.Szkoda że w przepisie nie podano ile ma b yć owoców z. angielskiego do szkl cukru i wody prosiłbym o odpowiedź. Ryszard