Kasza jaglana i jej właściwości, a wpływ na odchudzanie
Aktualizacja: 8 maja, 2024
Drobne, żółte ziarenka z charakterystyczną kropką to kasza jaglana. Nadal pozostaje bardzo niedoceniana, choć jej popularność wzrasta. Znakomicie sprawdza się zarówno w potrawach słonych jak i słodkich, ale do naszego jadłospisu powinniśmy ją wprowadzić ze względu na jej właściwości zdrowotne, które są naprawdę niezliczone. Dla każdego z nas ma coś dobrego: dla dzieci – nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla alergików; dla seniorów – poprawia pamięć i opóźnia procesy starzenia.
Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso. Pod względem wartości odżywczych jakie w sobie zawiera, można ją porównywać z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz żelazo czy miedź, krzem, witaminę E i lecytynę.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Zaliczana jest do kasz gruboziarnistych [1]. Jako nieliczna wśród produktów zbożowych posiada właściwości zasadotwórcze, co przemawia na jej korzyść, ponieważ obecnie w naszej diecie dominują produkty kwasotwórcze.
Kasza ta jest lekkostrawna i dostarcza organizmowi dużo białka bogatego w niezbędne aminokwasy (metioninę, leucynę i izoleucynę) oraz lecytynę – substancję znaną z dobroczynnego wpływu na pracę mózgu. Jest najlepszym spośród wszystkich kasz źródłem żelaza oraz krzemu zapewniającego prawidłowy wygląd włosów, skóry i paznokci oraz stan stawów, a także chroniącego nasze kości przed odwapnieniem. Kasza zawdzięcza swój charakterystyczny, żółty kolor prowitaminie A. Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, głównie B1, B2 i B6, zawiera również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (D, E i K). W kaszy z prosa, oprócz wspomnianych wyżej składników mineralnych, możemy znaleźć również magnez, wapń, potas, miedź, cynk, mangan oraz fosfor.
Kasza jaglana, podobnie jak kasza gryczana, należy do kasz bezglutenowych, dlatego też może być spożywana przez osoby nietolerujące glutenu czy chorujące na celiakię [1].
Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana ze względu na swoją lekkostrawność stosowana jest w dietach u osób mających problemy z chorobami układu pokarmowego. Ponadto nie zawiera glutenu, dlatego też jest doskonała dla alergików, chorych na celiakie. Ma właściwości antywirusowe, a na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze.
Kasza jaglana jak i gryczana, przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje kwasy żołądkowe, więc skutecznie walczy ze zgagą. Więcej o właściwościach oczyszczających organizm kaszy jaglanej przeczytasz w tym artykule. Polecana jest osobom, które marzną zimą ze względu na swoje rozgrzewające właściwości. Dzięki zawartości krzemu zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnieniu kości.
Wskazana jest dla osób pracujących intelektualnie, przygotowujących się do matury czy sesji, ze względu na duża zawartość witaminy E i lecytyny wspomagających pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana – kalorie, indeks glikemiczny
Zawartość kalorii w kaszy jaglanej jest podobna jak w przypadku innych kasz i wynosi ok. 350 kcal na 100 g produktu. Mimo że jest to produkt dosyć kaloryczny, może stanowić element diety redukcyjnej, pod warunkiem, że nie będzie podawana w towarzystwie tłustych sosów. Kasza z prosa ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, który kształtuje się na poziomie 71. Oznacza to, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi podnosi się w szybkim tempie. W związku z tym powinni jej unikać diabetycy.
Kasza jaglana a odchudzanie
Kasza jaglana, jak większość kasz jest dość kaloryczna. Indeks glikemiczny również nie należy do najniższych. Porównując z ryżem brązowym czy kaszą gryczaną, których wskaźnik znajduje się w okolicach 50, w przypadku kaszy jaglanej jest rzeczywiście wysoki, dlatego nie powinni po nią sięgać diabetycy i osoby na diecie Montignaca. Mimo wszystko powinniśmy ją spożywać, biorąc pod uwagę chociażby zawarty w niej krzem, odpowiadający za szybszą przemianę materii.
Jak przyrządzić kaszę jaglaną?
Gorzki smak kaszy wielu zniechęca do jej spożycia. Zatem co zrobić, by kasza stała się doskonałą potrawą na naszym talerzu? Są dwa sposoby jej przygotowania. Pierwszy z nich to namoczenie jej w wodzie przez około godzinę lub dokładne wypłukanie. Drugi sposób to prażenie kaszy na suchym dnie garnka przez około minutę do uzyskania lekko orzechowego zapachu, mieszając ją przy tym drewnianą łyżką. Później kaszę zalewamy wodą, co ma pozbawić ją ewentualnej goryczki. W końcu do następnego garnka wlewamy dwa razy więcej wody niż wsypujemy kaszy. Tak jak w przypadku innych kasz – proporcje 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Kaszę dodajemy dopiero na gotującą się wodę z odrobiną soli do smaku i kapką oleju. Niektórzy dodają nawet cukier. Mieszając od czasu do czasu, po około 15 minutach wyłączamy gaz, a kasze pozostawiamy pod przykryciem od kilku minut do nawet godziny. Można również włożyć garnek pod koc lub do piekarnika, żeby kasza doszła w cieple. Tak przyrządzoną możemy nakładać na talerz lub poddać dalszej obróbce.
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
Aby ugotować kaszę jaglaną na sypko, należy zastosować proporcję: 1 szklanka kaszy jaglanej do 2,5 szklanki wody lub mleka. Kaszę jaglaną wsypujemy na wrzącą wodę i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn (ok. 15–20 minut). Ważne jest, aby w trakcie gotowania nie mieszać kaszy, bo zrobi się kleista. Po tym czasie odstawiamy ją na 5 minut, a następnie przyrządzamy z jej udziałem ulubione danie.
Kasza jaglana – przepisy FIT
Składniki:
na 1–2 porcję:
- 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- pomidorki koktajlowe,
- granat,
- 1/2 dojrzałego awokado,
- 200 g rukoli,
- 1 grejpfrut.
Do dressingu:
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
Sałatka z kaszy jaglanej, awokado, pomidorów i granata
Sposób przygotowania:
- Przygotować dressing, łącząc ze sobą wszystkie wymienione składniki.
- Wyłuskać ziarenka granatu.
- Pokroić awokado w drobną kostkę.
- Włożyć pozostałe składniki do miski.
- Polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
Składniki:
na 8–10 ciasteczek:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ciepłej),
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub kasztanowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/3 szklanki posiekanych płatków migdałowych,
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki sezamu,
- 1/2 szklanki posiekanej żurawiny,
- 1/2 szklanki ciepłej wody.
Ciasteczka jaglane
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Ciepłą kaszę przełożyć do naczynia, w którym będzie przygotowane ciasto.
- Dodać mąkę i wyrabiać ręką jak tradycyjne ciasto.
- Powoli dodawać olej oraz wodę, cały czas wyrabiając do momentu, aż ciasto będzie zwarte.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać jeszcze chwilę.
- Uformować ciasto w kulki, a następnie w ciasteczka grubości ok. 0,5 cm.
- Blaszkę wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem.
- Ułożyć ciasteczka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Czas pieczenia: około 25 minut.
Składniki:
na 1 porcję:
- 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- garść borówek amerykańskich lub jagód,
- 1/2 banana,
- 1/3 małej łyżeczki kurkumy,
- 1 szklanka mleka.
Koktajl jaglany z bananem, kurkumą i borówkami
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
- Jeśli po zmiksowaniu konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka.
- Dodać kurkumę i delikatnie wymieszać.
Kasza jaglana jest obecnie rzadko spożywana, a szkoda. Powinniśmy ją włączyć do naszej codziennej diety, choćby ze względu na jej cenną wartość odżywczą, korzystny wpływ na nasz organizm oraz szerokie możliwości wykorzystania w różnych daniach i słodkich deserach.
Literatura:
- Respondek W., Zasady leczenia otyłości, „Postępy Nauk Medycznych” 2011, nr 9, s. 782-789, http://www.czytelniamedyczna.pl/3777,zasady-leczenia-otyoci.html [dostęp 19.05.2017].
- Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E., Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, nr 65(1), s. 127–140.
Ja lubię ją z olejem kokosowym i wiórkami oraz odrobinką mleka. Pyszne śniadanie. Długo trzyma.
cos wam tu sie muli wszystko co czyni ta opinie o kaszy malo wiarygodna!! 100g kaszy ma 350 kcal a nie jak tu piszecie 99 kcal !!!
Ugotowanej ma tyle czyli napecznialej e wodzie.
Człowieku, oni pisza o kaszy GOTOWANEJ, a Ty podajesz dane dla kaszy SUROWEJ!!!