Kasza pęczak – właściwości, indeks glikemiczny. Kasza pęczak a odchudzanie
Kasza pęczak jest bardzo dobrze znana w polskich praktykach kulinarnych. Jakie ma właściwości i czy jest produktem bezglutenowym?
Kasza kukurydziana – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę kukurydzianą?
Kasza kukurydziana to produkt doskonale znany zwłaszcza w Ameryce, gdzie ogromną popularnością cieszą się wszelkie przetwory z kukurydzy. W Polsce jest jeszcze stosunkowo słabo znana. Okazuje się, że jest to produkt świetny dla osób mających problemy żołądkowe i stosujących diety lekkostrawne. Korzyści z jej spożywania jest o wiele więcej!
Kasza manna dla dzieci i niemowląt. Kasza manna na śniadanie, na deser
Fit przepisy z kaszy manny, jak wprowadzić kaszę manną do diety niemowlaka?
Kasza manna – odmiany, indeks glikemiczny, przepisy. Czy kasza manna tuczy?
Różne odmiany kasz, ze względu na swoją dostępność, od lat były niezwykle popularne w polskiej kuchni. Współcześnie są doceniane ze względu na swe wartości odżywcze i zalecane przez dietetyków. Kasza manna zazwyczaj kojarzy nam się z dzieciństwem. Jest powszechnie stosowana, pomimo braku wiedzy na temat tego, z jakiego ziarna jest wytwarzana oraz jakimi właściwościami się charakteryzuje. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o niej więcej!
Kasza gryczana – niepalona czy prażona? Właściwości kaszy gryczanej i przepisy
Kasza gryczana ponownie wraca do łask wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Jest ona nie tylko źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów, ale również jest niskoenergetyczna i smaczna. Kasza ta może być stosowana jako składnik obiadów, sałatek a nawet deserów.
Kasza kuskus – właściwości, potrawy. Jak gotować kaszę kuskus?
Kasza kuskus jest częściej kupowaną kaszą przez osoby młode niż starsze, które na bieżąco obserwują nowe produkty pojawiające się na rynku spożywczym i chętnie korzystają z nowoczesnych rozwiązań. Niewątpliwymi zaletami kuskusu jest błyskawiczny czas przygotowania, neutralny smak oraz możliwość wykorzystania go do potraw zarówno na słowo, jak i słodko. Czy warto go spożywać?
Kasza bulgur – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę bulgur?
Co wyróżnia kaszę bulgur na tle innych kasz? Czy warto dodać ją do swojej codziennej diety? Jakie potrawy można z niej przyrządzić?
Kaszki dla niemowląt – kukurydziana, ryżowa, jaglana. Od kiedy podawać kaszkę?
Kaszki zbożowe ze względu na swoją specyficzną konsystencję, stanowią przejściowy pokarm na etapie rozszerzania diety niemowlęcia, pomagając mu w przejściu od diety płynnej bazującej na mleku do pokarmów o konsystencji stałej. Kaszki dla niemowląt stanowią istotny element diety dziecka w pierwszym roku życia, szczególnie polecane są na posiłek poranny.
Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej
Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.
Nawodnij się owsianką, ryżem bądź kaszą!
Woda jest organizmowi niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, warto zatem zadbać o dostarczenie odpowiedniej jej ilości. Pamiętajmy, że nie tylko napojami możemy nawodnić swój organizm ale także owsianką, ryżem bądź kaszą!
Kasza jaglana – wartości odżywcze, wady, zastosowanie i przepisy
Kasza jaglana to coraz popularniejszy produkt, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do dań słonych, jak i słodkich.
Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?
Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.
Kasze, które można znaleźć na półkach sklepowych. Podział i właściwości
Kasza to jadalne nasiona różnych zbóż. Zdrowa alternatywa ziemniaków i pyszny dodatek do wielu dań. Kasza posiada wysoką wartość odżywczą, a jako produkt z pełnego ziarna, zawiera wiele cennych składników.
Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy
Wśród różnego rodzaju kasz, jedną z najpopularniejszych jest kasza jęczmienna. Jej delikatny smak i cenne składniki odżywcze powodują, że jest świetną propozycją dodatku do wszelkich rodzajów dań.
Kasza gryczana – właściwości, wartości odżywcze i dietetyczne przepisy
Nie każdy przepada za jej smakiem i zapachem. Warto jednak poznać jej cenne właściwości dla zdrowia, a być może własnie to przekona Cię do wprowadzenia jej do swojej diety.
Nawadniająca moc pożywienia – nie tylko woda z butelek nawadnia organizm
Woda zawarta w pożywieniu ma ogromną moc! Często jest o wiele wartościowsza niż woda źródlana.
Kasza jaglana i jej właściwości, a wpływ na odchudzanie
Kasza jaglana przyrządzana z prosa jest najzdrowszą wśród kasz, lecz zdecydowanie za rzadko gości na naszym stole. Czy naprawdę nie wiemy jak ją przyrządzić?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !