kasza

Kasza pęczak – właściwości, indeks glikemiczny. Kasza pęczak a odchudzanie

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kasza pęczak jest bardzo dobrze znana w polskich praktykach kulinarnych. Jakie ma właściwości i czy jest produktem bezglutenowym?

Kasza kukurydziana – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę kukurydzianą?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kasza kukurydziana to produkt doskonale znany zwłaszcza w Ameryce, gdzie ogromną popularnością cieszą się wszelkie przetwory z kukurydzy. W Polsce jest jeszcze stosunkowo słabo znana. Okazuje się, że jest to produkt świetny dla osób mających problemy żołądkowe i stosujących diety lekkostrawne. Korzyści z jej spożywania jest o wiele więcej!

Kasza manna dla dzieci i niemowląt. Kasza manna na śniadanie, na deser

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Fit przepisy z kaszy manny, jak wprowadzić kaszę manną do diety niemowlaka?

Kasza manna – odmiany, indeks glikemiczny, przepisy. Czy kasza manna tuczy?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Różne odmiany kasz, ze względu na swoją dostępność, od lat były niezwykle popularne w polskiej kuchni. Współcześnie są doceniane ze względu na swe wartości odżywcze i zalecane przez dietetyków. Kasza manna zazwyczaj kojarzy nam się z dzieciństwem. Jest powszechnie stosowana, pomimo braku wiedzy na temat tego, z jakiego ziarna jest wytwarzana oraz jakimi właściwościami się charakteryzuje. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o niej więcej!

Kasza gryczana – niepalona czy prażona? Właściwości kaszy gryczanej i przepisy

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Kasza gryczana ponownie wraca do łask wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Jest ona nie tylko źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów, ale również jest niskoenergetyczna i smaczna. Kasza ta może być stosowana jako składnik obiadów, sałatek a nawet deserów.

Kasza kuskus – właściwości, potrawy. Jak gotować kaszę kuskus?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kasza kuskus jest częściej kupowaną kaszą przez osoby młode niż starsze, które na bieżąco obserwują nowe produkty pojawiające się na rynku spożywczym i chętnie korzystają z nowoczesnych rozwiązań. Niewątpliwymi zaletami kuskusu jest błyskawiczny czas przygotowania, neutralny smak oraz możliwość wykorzystania go do potraw zarówno na słowo, jak i słodko. Czy warto go spożywać?

Kasza bulgur – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę bulgur?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Co wyróżnia kaszę bulgur na tle innych kasz? Czy warto dodać ją do swojej codziennej diety? Jakie potrawy można z niej przyrządzić?

Kaszki dla niemowląt – kukurydziana, ryżowa, jaglana. Od kiedy podawać kaszkę?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kaszki zbożowe ze względu na swoją specyficzną konsystencję, stanowią przejściowy pokarm na etapie rozszerzania diety niemowlęcia, pomagając mu w przejściu od diety płynnej bazującej na mleku do pokarmów o konsystencji stałej. Kaszki dla niemowląt stanowią istotny element diety dziecka w pierwszym roku życia, szczególnie polecane są na posiłek poranny.

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Nawodnij się owsianką, ryżem bądź kaszą!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Woda jest organizmowi niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, warto zatem zadbać o dostarczenie odpowiedniej jej ilości. Pamiętajmy, że nie tylko napojami możemy nawodnić swój organizm ale także owsianką, ryżem bądź kaszą!

Kasza jaglana – wartości odżywcze, wady, zastosowanie i przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kasza jaglana to coraz popularniejszy produkt, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do dań słonych, jak i słodkich.

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.

Kasze, które można znaleźć na półkach sklepowych. Podział i właściwości

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Kasza to jadalne nasiona różnych zbóż. Zdrowa alternatywa ziemniaków i pyszny dodatek do wielu dań. Kasza posiada wysoką wartość odżywczą, a jako produkt z pełnego ziarna, zawiera wiele cennych składników.

Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Wśród różnego rodzaju kasz, jedną z najpopularniejszych jest kasza jęczmienna. Jej delikatny smak i cenne składniki odżywcze powodują, że jest świetną propozycją dodatku do wszelkich rodzajów dań.

Kasza gryczana – właściwości, wartości odżywcze i dietetyczne przepisy

Nie każdy przepada za jej smakiem i zapachem. Warto jednak poznać jej cenne właściwości dla zdrowia, a być może własnie to przekona Cię do wprowadzenia jej do swojej diety.

Nawadniająca moc pożywienia – nie tylko woda z butelek nawadnia organizm

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Woda zawarta w pożywieniu ma ogromną moc! Często jest o wiele wartościowsza niż woda źródlana.

Kasza jaglana i jej właściwości, a wpływ na odchudzanie

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Kasza jaglana przyrządzana z prosa jest najzdrowszą wśród kasz, lecz zdecydowanie za rzadko gości na naszym stole. Czy naprawdę nie wiemy jak ją przyrządzić?