bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta wysokotłuszczowa – jadłospis, przepisy. Dieta wysokotłuszczowa a odchudzanie

Dieta wysokotłuszczowa – jadłospis, przepisy. Dieta wysokotłuszczowa a odchudzanie

dieta wysokotłuszczowa jadłospis efekty
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Wraz z rozwojem dietetyki i wiedzy na temat żywienia i metabolizmu powstało wiele różnych diet, które mają mieć prozdrowotne, wręcz lecznicze działanie. Często jednak twierdzenia badawcze bez odpowiedniego kontekstu nie mają odzwierciedlenia w praktyce – podobnie jest w przypadku diet odchudzających.

Skala liczby odbiorców, do jakich trafiają błędne informacje, a także sama skala niedomówień w pewnych twierdzeniach jest przerażająca. W ten sposób opinia publiczna winę za otyłość przerzuciła z tłuszczów na węglowodany – uznając, że wszystkiemu winna jest insulina. Tak jakby zapomniano, że za masę ciała odpowiedzialna jest podaż energii, a nie konkretnych makroskładników.

W ten właśnie sposób wypromowano diety wysokotłuszczowe, a nawet ketogeniczne, które wywołując dynamiczną utratę masy ciała poprzez utratę wody związanej z glikogenem zdobyły wielką popularność. Przygotowane przez dietetyków jadłospisy możesz kupić tutaj. Do wyboru masz dietę na 1,2 lub 4 tygodnie. Sposób działania diet wysokotłuszczowych jednak nie jest tak prosty, a co również ważne – nie zawsze tak efektywny, jak się go opisuje.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta wysokotłuszczowa
  • Dieta wysokotłuszczowa – jadłospis
  • Dieta wysokotłuszczowa – przepisy
  • Dieta wysokotłuszczowa a odchudzanie

Dieta wysokotłuszczowa

Dietę, w której przeważającym źródłem kalorii jest tłuszcz można nazwać dietą wysokotłuszczową. Jeśli podział kalorii na 33% z każdego źródła można nazwać zrównoważonym, to dietą wysokotłuszczową będzie każda dieta, w której około 40% i więcej energii zapewniają tłuszcze. Istnieją dwa podstawowe warianty takiego sposobu żywienia – dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa – zwana dietą low-carb, a także wysokotłuszczowa i bezwęglowodanowa – znana również jako no-carb lub dieta ketogeniczna.

W pierwszym wariancie – mniej restrykcyjnym – dieta komponowana jest głównie z tłuszczów i białek, węglowodany w zależności od masy ciała i poziomu aktywności fizycznej pojawiają się w ilości 50–100 g. Drugi wariant natomiast, który wymaga nieco dłuższego czasu adaptacji organizmu, zakłada podaż poniżej 50 g węglowodanów dziennie.

Dieta wysokotłuszczowa kojarzyć się może z nieprawidłową „dietą zachodnią” zasobną w przetworzone produkty spożywcze o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów utwardzanych. Diety takiej jednak nie należy oczywiście mylić z prawidłowo zbilansowaną dietą wysokotłuszczową, ponieważ znacznie się one różnią.

Dieta wysokotłuszczowa dostosowana do zapotrzebowania zawsze zawierać będzie więcej pełnowartościowych źródeł białek i produktów niskoprzetworzonych, a „dieta zachodnia” oparta o fast-foody i słodycze charakteryzuje się podażą ciężkostrawnych białek i znacznej ilości cukrów, zazwyczaj odbiega od standardowych założeń prawidłowo zbilansowanej diety wysokotłuszczowej. Złe nawyki żywieniowe i towarzyszący im niezdrowy styl życia – ich monotonność i czas trwania – w sposób destrukcyjny wpływają na stan zdrowia społeczeństwa. Przejadanie zbyt dużych w stosunku do zapotrzebowania ilości tłuszczów przetworzonych prowadzić może do poważnych zmian na tle metabolicznym, neuroendokrynologicznym oraz mikrobiologicznym, a w efekcie do pewnego rodzaju uzależnienia, neurodegeneracji, otyłości i chorób cywilizacyjnych.

Aby uniknąć kojarzenia diety wysokotłuszczowej z miażdżycą i insulinoopornością potrzebna jest właściwa edukacja żywieniowa. Dotyczy to zarówno kobiet w ciąży, dzieci, młodzieży, dorosłych, jak i osób starszych. Prawidłowo skomponowana przez dietetyka dieta nisko- lub bezwęglowodanowa może przynieść szereg korzyści zdrowotnych – oczywiście o ile zostanie idealnie dostosowana do potrzeb organizmu. Dobór źródeł tłuszczów i reszty składników odżywczych i ich stosunek ilościowy, pokrycie zapotrzebowania na błonnik, składniki mineralne i witaminy, ustalenie odpowiedniej ilości posiłków oraz technologii potraw stanowi klucz do zdrowej i wygodnej dla wielu osób diety wysokotłuszczowej.

Dieta wysokotłuszczowa – jadłospis

Przykładowy jadłospis prawidłowo skomponowanej diety wysokotłuszczowej niskowęglowodanowej dla osoby o zapotrzebowaniu energetycznym wynoszącym 2000 kcal i umiarkowanej aktywności intelektualnej i fizycznej. Podaż 2060 kcal składa się w 62% z energii z tłuszczów, 26% z białek i 12% z węglowodanów (odpowiednio 142 g, 134 g i 81 g). Podaż błonnika wynosi 21g, a cukry proste natomiast stanowią 1,25% dostarczanej energii.

Śniadanie – jajecznica na smalcu podsmażona do nie całkowitego ścięcia jaj, do tego orzechy włoskie, ogórki kiszone i papryka.

  • 10g Smalec gęsi
  • 180g Jaja kurze
  • 25g Orzechy włoskie
  • 200g Ogórek kiszony
  • 200g Papryka czerwona

Drugie śniadanie – zmodyfikowana „kawa kuloodporna” – lekko ostudzona kawa zmiksowana z olejem kokosowym, masłem, kakao i odżywką białkową, a migdały jako przekąska.

  • 200g Kawa – napar bez cukru
  • 10g Kakao
  • 30g Izolat białka serwatki
  • 10g Olej kokosowy
  • 10g Masło
  • 20g Migdały

Obiad – karkówka pieczona w worku do pieczenia z przyprawami i posiekaną cebulą, do tego gotowane szparagi polane olejem lnianym.

  • 250g Wieprzowina, karkówka
  • 250g Szparagi
  • 10g Olej lniany
  • 125g Cebula

Kolacja – wędzony na zimno łosoś z ugotowaną kaszą gryczaną i brokułami.

  • 100g Łosoś/ tuńczyk/ makrela, świeży
  • 250g Brokuły
  • 33g Kasza gryczana

Dieta wysokotłuszczowa – przepisy

Przepis na halibuta zapiekanego z sosem szpinakowym

Składniki:

  • 4 osuszone ręcznikiem papierowym filety chudej ryby;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • sól i sok z cytryny do smaku.

Sos:

  • 200g świeżego posiekanego szpinaku;
  • 1 mała drobno posiekana cebula;
  • 2 ząbki posiekanego czosnku;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • ½ szklanki śmietany 18%;
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku;
  • natka pietruszki do przyozdobienia;
  • łyżeczka masła do wysmarowania naczynia do pieczenia.

Sposób przygotowania: osuszone filety należy skropić sokiem z cytryny, odstawić na kilkanaście minut i ponownie osuszyć, a następnie posolić. Następnie filety należy dokładnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem do zarumienienia obu stron. Do przygotowania sosu należy podsmażyć na rozgrzanym oleju cebulę i czosnek. Następnie do cebuli i czosnku należy dodać szpinak i smażyć przez chwilę do zmniejszenia jego objętości. Następnie wszystko należy wymieszać ze śmietaną, chwilę podgrzewać, a potem odstawić i doprawić solą i pieprzem. Następnie należy przełożyć morszczuka do wysmarowanego zwykłym masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem śmietanowo-szpinakowym i całość piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

rozwiń
Przepis na sałatkę z jajkiem, awokado, pestkami i orzechami

Składniki:

  • 3 jaja kurze ugotowane na pół-twardo;
  • 1 dojrzałe obrane awokado;
  • 50 g roszponki;
  • 10 g posiekanego koperku;
  • 100 g przepołowionych pomidorków koktajlowych;
  • 50 g posiekanej czerwonej cebuli;
  • 15 g orzechów włoskich;
  • 15 g pestek dyni;
  • 5 g oleju lnianego;
  • 5 g octu jabłkowego;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: jaja i awokado należy pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami, orzechami, pestkami, olejem i octem, na koniec doprawić do smaku.

rozwiń

Dieta wysokotłuszczowa a odchudzanie

Diety wysokotłuszczowe pod różnymi postaciami zyskały sporą popularność w kontekście odchudzania. Diety takie wywołują nieco szybszą utratę masy ciała niż diety wysokowęglowodanowe, jednak warto zauważyć, iż jest to efekt nieco złudny. Większa utrata masy ciała w pierwszych etapach trzymania takiej diety związana jest z uszczupleniem zasobów glikogenu mięśniowego i jednoczesnym uszczupleniem zasobów wody. Dzieje się tak, ponieważ glikogen na każdą jedną cząsteczkę wiąże 3 cząsteczki wody, a w warunkach niskiej dostępności cukrów w diecie organizm woli glukozę oszczędzać na potrzeby mózgu, aniżeli mięśni szkieletowych, w efekcie czego zużywa glikogen.

Brak jest jednak dowodów na wyższą skuteczność diety wysokotłuszczowej nad innymi dietami stosowanymi w odchudzaniu. Publikacje dotyczące procesu utraty nadmiernej masy ciała jasno podkreślają, że najważniejszy w tym procesie jest deficyt energetyczny, a dopiero w dalszej kolejności liczy się stosunek ilościowy źródeł energii. Podkreśla się również, że łatwiej jest dostosować dietę do potrzeb organizmu, kiedy nie zakłada ona tak dużych restrykcji, jak w przypadku diet nisko- i bezwęglowodanowych. Nieprzemyślana dieta eliminacyjna z pewnością może zaburzać homeostazę organizmu nie tylko utrudniając odchudzanie, ale również prowadząc do uciążliwych i trudnych do zwalczenia skutków ubocznych.

Diety wysokotłuszczowe mogą być korzystne dla zdrowia, o ile zostaną prawidłowo zbilansowane i dostosowane do potrzeb organizmu. Bez wiedzy i doświadczenia w dietetyce nie powinno się stosować takiej diety „na własną rękę”, warto konsultować takie decyzje z profesjonalistami.

Literatura:

  1. Beilharz J.E., Maniam J., Morris M.J.: Diet-Induced Cognitive Deficits: The Role of Fat and Sugar, Potential Mechanisms and Nutritional Interventions. Nutrients. 2015 Aug 12;7(8):6719-38.
  2. Reyes T.M.: High-fat diet alters the dopamine and opioid systems: effects across development. Int J Obes Suppl. 2012 Dec;2(Suppl 2):S25-8.
  3. Zhang M., Yang X.J.: Effects of a high fat diet on intestinal microbiota and gastrointestinal diseases. World J Gastroenterol. 2016 Oct 28;22(40):8905-8909.
  4. Uranga R.M., Bruce-Keller A.J., i wsp.: Intersection between metabolic dysfunction, high fat diet consumption, and brain aging. J Neurochem. 2010 Jul;114(2):344-61.
  5. Sullivan E.L., Riper K.M., i wsp.: Maternal high-fat diet programming of the neuroendocrine system and behavior. Horm Behav. 2015 Nov;76:153-61.
  6. Putti R., Migliaccio V., i wsp.: Skeletal Muscle Mitochondrial Bioenergetics and Morphology in High Fat Diet Induced Obesity and Insulin Resistance: Focus on Dietary Fat Source. Front Physiol. 2016 Jan 20;6:426.
  7. Wasserman D.H.: Four grams of glucose. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009 Jan;296(1):E11-21.
  8. Shah M., Garg A.: High-fat and high-carbohydrate diets and energy balance. Diabetes Care. 1996 Oct;19(10):1142-52.
  9. Schrauwen P., Westerterp K.R.: The role of high-fat diets and physical activity in the regulation of body weight. Br J Nutr. 2000 Oct;84(4):417-27.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
dieta wysokotłuszczowa

Dieta wysokotłuszczowa – zasady, wskazania,…

Wiosną każdy z nas szuka prostych rozwiązań ułatwiających utratę zbędnych kilogramów. Jaką pomoc oferuje ci doktor Kwaśniewski i czy warto skorzystać z jego porad? Czytaj dalej...
mięso czy mięso jest zdrowe? czym zastąpić mięso?
mięso

Czy mięso jest zdrowe? Czym…

Mięso to źródło białka i wielu innych składników odżywczych. Jednak czy jest ono wskazane dla każdego? Czy zawiera związki, których można się obawiać? W jaki inny sposób można zastąpić mięso,… Czytaj dalej...
Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna – przykładowy jadłospis…

Przykładowy jadłospis na diecie ketogenicznej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety odchudzające i na redukcję > dieta wysokotłuszczowa

    Dieta ketogeniczna Dieta niskowęglowodanowa low carb dieta wysokotłuszczowa
    Zdrowa żywność, awokado, orzechy, łosoś, oliwa.
    14
    Dieta ketogeniczna

    Dieta ketogeniczna. Poznaj jej zalety i wady oraz opinie dietetyków

    Grafika mózgu i zdrowej żywności: ryby, awokado, warzywa.
    Dieta ketogeniczna

    Dieta ketogeniczna w leczeniu padaczki – wskazania i zasady

    Kobieta pije wodę, zdrowa żywność w tle.
    1
    Dieta ketogeniczna

    Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik po keto. Jak zacząć, efekty, opinie, jadłospis

    Dieta dla osób z zespołem metabolicznym – co jeść a czego unikać?

    Co po diecie ketogenicznej? Jak wyjść po diecie

    Dieta redukcyjna

    Co jeść na redukcji?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.