Dieta ketogeniczna – przykładowy jadłospis oraz źródła produktów
Aktualizacja: 3 czerwca, 2024
Dieta ketogeniczna to bardzo restrykcyjna dieta, która jednak odpłaca się każdemu stosującemu wspaniałymi efektami w postaci poprawy zdrowia, samopoczucia, lepszej regeneracji, ochrony masy mięśniowej i co najważniejsze kontroli i utraty opornego tłuszczu. Trzeba jednak koniecznie wiedzieć na jakich produktach bazować i dokładnie zaplanować dzienny jadłospis, by nie pominąć żadnych ważnych składników pokarmowych.
Źródła makroskładników w diecie ketogenicznej
Najważniejszym elementem diety ketogenicznej jest zaplanowanie i zakup dobrych jakościowo i odpowiednich produktów, z których będziemy mogli czerpać wszystkie makroskładniki. Jeśli jesteśmy przekonani, że mając przyzwolenie na dużą ilość tłuszczów możemy objadać się smażonymi kiełbaskami, kebabami i innymi fanaberiami – zapomnijmy o tym. Tłuszcze mają być zdrowe.
Generalna zasada (służąca homeostazie i zdrowiu) nakazuje, iż tłuszcze nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone powinny odpowiadać stosunkowi 1:1:1. Więcej o głównych zasadach diety ketogenicznej przeczytasz tutaj. Nie oznacza to oczywiście, że z długopisem w ręku musimy notować każdy spożyty posiłek i wyliczać proporcję. Zasadniczym działaniem jest świadomość – jakie produkty spożyliśmy i które frakcje tłuszczów należy uzupełnić. Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji.
Źródłami tłuszczów powinny być:
- tłuszcze nasycone: tłuszcze zwierzęce (golonka, boczek, udka z kurczaka, smalec, stek wołowy), olej kokosowy (najważniejsze źródło MCT – średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych), nabiał itp.
- tłuszcze jednonienasycone: oliwa z oliwek, oliwki, orzechy
- tłuszcze wielonienasycone: omega 3 (w postaci suplementów), ryby (umiarkowanie ze względu na metale ciężkie), olej lniany, siemie lniane, nasiona chia, awokado, ziarna sezamu, jaja
Gorąco zalecam suplementację kwasami omega-3, które wspomagają bardzo wiele czynności naszego organizmu. Najlepiej odnaleźć preparat zawierający kwasy pozyskiwane z Kryla, gdyż są one najczystsze biologicznie i najmniej narażone na zawartość metali ciężkich. Suplementacja omega-3 powinna dostarczać w ciągu dnia poza dostępnym pożywieniem, ok. 1–2 g tych kwasów.
Kolejnym ważnym aspektem jest zakup oleju lnianego. Ze względu na zawartość kwasów nienasyconych jest to olej bardzo wrażliwy na temperatury, światło i inne czynniki, które mogą go utleniać i niszczyć jego podstawowe walory odżywcze i zdrowotne. Nigdy nie kupujmy oleju lnianego, który w sklepie przechowywany jest na półce w temperaturze pokojowej. Taki sposób przechowywania pozbawia go wartości odżywczych. Olej lniany kupujmy ZAWSZE taki, który jest przechowywany w lodówce lub najlepiej zamawiajmy ze sklepów internetowych, które dostarczają go w torbach termicznych i zapewniają o odpowiednim sposobie przetrzymywania w warunkach chłodniczych. Ze względu na swoją nietrwałość, jest to olej bardzo wymagający, przez co można zastąpić go również pestkami siemienia lnianego lub orzechami włoskimi. Pestki siemienia lnianego również nie powinny być zalewane wrzątkiem by nie straciły swoich wartości odżywczych.
Podsumowując – wszelkie produkty zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych, szczelnie zamknięte i nie powinny być poddawane obróbce termicznej oraz wystawiane na światło lub działanie tlenu. Tylko takie postępowanie pozwoli uzyskać jak najwięcej wartości odżywczych.
Inną ważną kwestią jest przygotowanie jaj. Wiele osób przygotowuje jaja na twardo, ścinając żółtka do twardości, co w efekcie konwertuje bogate kwasy tłuszczowe omega-3 do frakcji trans, która niczym nie różni się od tej, zawartej w fast foodach i produktach przygotowywanych w głębokim tłuszczu. Jeszcze gorszą sytuacją jest taka, w której wokół żółtka pojawia się ciemnoszara obwódka sygnalizująca wręcz zepsucie zdrowych kwasów tłuszczowych. Jajka zawierają frakcję omega-3 stąd powinny być zawsze poddawane bardzo krótkiej obróbce termicznej (do 2–3 minut). Dzięki temu mit o szkodliwym działaniu jajek pozostaje tylko mitem i mają one same walory zdrowotne i odżywcze.
Dodatkowo można rozważyć suplementację czystego oleju MCT, który szczególnie przydatny okazuje się przed treningami, w celu dostarczenia energii. Nie jest on przyswajany przez organizm, tylko momentalnie przetwarzany na energię, przez co nie musi być wliczany w bilans.
Źródłami białek natomiast powinny być:
- białka zwierzęce: wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, drób (razem ze skórą, tłuszczem itp.), kiełbasy (ze sprawdzonych źródeł), boczek itp.
- nabiał (w razie braku problemów z nadmiarem estrogenów lub nietolerancją): sery, serki wiejskie itp.
Najlepiej używać mięs wiadomego pochodzenia, co jednak jest bardzo trudne ze względu na jakość obecnej produkcji. Jeśli obawiamy się o nadmiar estrogenów zrezygnujmy z kurczaka i wybierajmy indyka oraz wołowinę, która zawiera spore ilości l-karnityny wspomagającej transport i wykorzystywanie tłuszczów. Nie należy bać się tłustych kawałków mięsa, karkówek czy golonek, jednak spożywać je zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem energetycznym. Przejadanie się tłustymi mięsami będzie powodowało wręcz odwrotny efekt od zamierzonego.
Nie polecam używania w diecie ketogenicznej odżywek białkowych ze względu na konieczność dostarczania naturalnych witamin i minerałów wraz z pożywieniem. Od czasu do czasu można skorzystać z odżywki białkowej, warto jednak dbać o odpowiedni bilans substancji odżywczych.
Źródłami węglowodanów powinny być:
- błonnik: otręby pszenne, warzywa takie jak: brokuły, szpinak itp.
- wszelkie warzywa zielone i niskowęglowodanowe: brokuły, szpinak, dynia, pomidory, papryka itp.
- owoce* (do 10 g dziennie maksymalnie): maliny, morele, śliwki, jabłka itp.
Owoce na diecie ketogenicznej nie są koniecznością jednak warto je wdrożyć w postaci np. jednego jabłka czy kilku śliwek dziennie ze względu na bogactwo wartości odżywczych, oraz zawartości fruktozy.
Węglowodany na diecie ketogenicznej są ściśle kontrolowane i w pierwszych jej fazach nie powinno się dodawać warzyw „na oko”. Organizm musi osiągnąć stan ketozy, a zbyt duża ilość węglowodanów może uniemożliwić ten fakt.
Pamiętajmy, że węglowodany znajdują się nie tylko w warzywach i owocach, ale również w orzechach, otrębach, odżywkach białkowych, a także innych produktach, których skład należy ściśle kontrolować.
Dieta ketogeniczna – jadłospis
Najlepsze rozwiązania są najprostsze, stąd skoro wiemy już z jakich produktów korzystać, czas wybrać się na zakupy i przygotować przykładowy jadłospis, z jakiego można korzystać, by wprowadzić organizm w stan ketozy.
Poniżej znajduje się proponowany przeze mnie jadłospis na 1 dzień składający się z 5 posiłków. Specjalnie nie podawałam gramatury, gdyż dla każdej osoby będzie ona inna ze względu na indywidualność zapotrzebowania oraz cech związanych z przemianą materii.
Posiłek I – jajecznica na boczku z koperkiem i pomidorami
- 2 jaja kurze
- boczek
- olej kokosowy (do smażenia)
- pomidory, cebula oraz koperek
- Omega 3 (suplement)
Przygotowanie: cebulę oraz boczek podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy jaja, smażymy jeszcze 2–3 minuty, po czym dodajemy koperek i pociętego pomidora.
Posiłek II – kurczak z brokułami, olejem lnianym i oliwkami
- kurczak
- brokuł
- oliwki
- olej kokosowy
- olej lniany
Przygotowanie: kurczaka odpowiednio przyprawionego zesmażamy na oleju kokosowym, osobno gotujemy brokuła, na talerzu dekorujemy całość oliwkami i ewentualnie dodatkowymi przyprawami, gdy potrawa lekko przestygnie polewamy ją olejem lnianym lub wypijamy osobno.
Posiłek III – tak samo jak posiłek II
Posiłek IV – serek wiejski z pestkami z dyni, nasionami chia i sezamem oraz papryką
Przygotowanie: wszystkie dodatki mieszamy ze sobą i spożywamy w postaci sałatki, nasiona dobrze rozgryzamy. Najlepiej w pierwszej kolejności spożyć nasiona Chia (dobrze rozgryźć do powstania kleiku).
Posiłek V ryba z awokado i masłem orzechowym
- dowolna ryba słodkowodna
- awokado
- masło orzechowe 100%
- brokuły
Przygotowanie: rybę przygotowujemy w piekarniku lub na parze, doprawiając cytryną, pieprzem i solą. Awokado dzielimy na pół i do miejsca, z którego usunęliśmy pestkę umieszczamy masło orzechowe. Gotujemy brokuły i wszystko podajemy razem na talerzu.
Podany jadłospis jest oczywiście przykładowy, jednak może być stosowany na co dzień ze względu na swoją różnorodność, bogactwo kwasów tłuszczowych oraz zawartość wszystkich makroskładników.
Gotowe jadłospisy diety ketogenicznej, możecie kupić tutaj>
Jadłospisy te układane są przez dietetyków w oparciu o zasady diety ketogenicznej. Z pewnością to najłatwiejszy sposób na prowadzenie tego typu diety.
Warto pamiętać o odpowiedniej zawartości warzyw oraz o prawidłowych proporcjach tłuszczów, a także właściwym bilansie białek, które w nadmiarze również mogą szkodzić. Takie postępowanie sprawi, że dieta będzie efektywna, a samopoczucie na niej będzie odpowiednie do zamierzonych celów.
Suplementacja na diecie ketogenicznej
Na koniec warto wspomnieć kilka słów o suplementach, ze względu na fakt, iż dieta ta ma tendencję do zakwaszania organizmu, należy dbać o odpowiednią podaż wapnia, potasu oraz magnezu, a także innych pierwiastków działających alkaicznie.
Dużą rolę odgrywają tutaj odpowiednie wody MINERALNE, takie jak Muszynianka, Muszyna, Staropolanka itp. Można dodatkowo wspomagać się również proszkiem zasadowym, który zawiera odpowiedni profil tych składników.
Ważna na diecie KD jest suplementacja kwasami omega-3, witaminami i minerałami oraz ewentualnie preparatami ZMA (cynk, magnez B6). To generalnie wszystko, co powinniśmy stosować by odczuć komfort psychiczny i zdrowotny.
Dieta ketogeniczna jest bardzo skuteczna, a od jej wyników zależą nasze wybory, których dokonujemy wybierając się na zakupy i kupując określone produkty. Więcej o wadach i zaletach tej diety przeczytasz tutaj. Pamiętajmy o odpowiednim przechowywaniu tłuszczów i obróbce warzyw, a dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych i potrzebnych organizmowi składników, nie zakwaszając tym samym organizmu.
Literatura:
- Lee H.F., Chi C.S., Liao J.H., Use of cooking oils in a 2:1 ratio classical ketogenic diet for intractable pediatric epilepsy: Long-term effectiveness and tolerability, „Epilepsy Res” 2018, Nov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30273790 [dostęp 29.11.2018].
- Mawer R, The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner’s Guide to Keto, https://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101 [dostęp 29.11.2018].
- Eenfeldt A., 14-day ketogenic diet plan and menu.
- Parker H., Ketogenic Diet: Your Complete Meal Plan and Supplement Guide.
- Meidenbauer J., Ta N., Seyfried T., Influence of a ketogenic diet, fish-oil, and calorie restriction on plasma metabolites and lipids in C57BL/6J mice, „Nutr Metab (Lond)” 2014, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4047269/ [dostęp 29.11.2018].
Tak przejrzałem komentarze to jestem głupszy niż byłem przed. Sami sobie wszyscy nawzajem przeczycie i o zakwaszaniu i o CO2. Człowiek totalnie idiocieje czytając coś takiego bo kompletnie nie wiadomo komu i czemu wierzyć.
Pseudo diety i wyniszczanie organizmu, żrecie jak świnie i tyle w tym temacie, trochę ruchu fizycznego ale również psychicznego (szachy, krzyżówki, sudoku itp.) i nie trzeba żadnych diet. Pamiętaj świnią się nie urodziłeś tylko stałeś wyłącznie z własnych błędów.
hej a co z tymi jajami , gotowac na twardo nie mozna a jajecznice mozna?
POPIERAM,BO TO NAJSKUTECZNIEJSZA DIETA ,,CUD<<
Dziwi mnie to ze wszystko smazone na oleju kokosowym. Z tego co wyczytalem olej kokosowy szybko sie spala w wysokiej temperaturze. Traci cale wartosci odżywcze , wiec jak to jest z tym olejem?
To jest dość proste i przy tym niezbyt skomplikowane. Trzeba kupować olej kokosowy w cenie 25 zł za 300g, a nie „coś” w cenie 19,99 zł za kilogram. Do tego smażyć krótko i w niskiej temperaturze, a nie palić w tłuszczu. A tak najlepiej to ugotować na parze i polać świeżo rozpuszczonym olejem kokosowym i lnianym przechowywanym w lodówce.
prawdziwa dieta ketogenna (genna bo generuje ketony, a nie geniczna! bo nic nie „geniczniuje”…) to zero owocow i warzyw, mąk, kasz, ryzu itp, warzywa tez zawieraja weglowodany! chcesz diete ketogenna to jedziesz na jajkach i miesie, rybach, produkty mleczne, ale nie mleczne ze sklepu! kup sobie mleko od farmera prosto od krowy i sam zrob co chcesz, ser bialy itp. przeciez herodot blisko juz 2500 lat temu pisal o zywieniu etiopow, jedli gotowane mieso i pili mleko dozywajac 120 lat, a czesto ten wiek przekraczali, persowie natomiast na zbozach dojezdzali do 80 lat. czego tu mozna nie rozumiec? jezeli jesz warzywa to juz jest dieta niskoweglowodanowa, ale nie ketogenna! zenujaco niska wiedza autora, o komentarzach nie wspomne…
Bardzo ciekawe, ale porównaj skład mięsa „2500 lat temu” i dziś.
Na tym dyskusję można by zakończyć.
Ktoś stwierdzi, że ma „zaufanego rolnika”…. (czyżby tego samego, którego krytykuje za KRUS, za protesty, za dopłaty unijne niższe w PL niż np. w Niemczech), to znaczy, że sam jest tym rolnikiem.
Zaznaczam, że nie jestem rolnikiem, ale nie liczcie na naiwność rolników po latach ich wyzysku (przelicz ile kilogramów wieprzowiny musiał rolnik sprzedać w skupie – ceny ze skupów na przestrzeni 30 lat – aby kupić w ówczesnych cenach: a) metr sześcienny cegieł, b) buty, c) wyprawkę szkolną (np. do 4-tej klasy podstawówki), d) bochenek chleba, e) opłacić podatki od np. 5 hektarowego gospodarstwa ze standardowymi zabudowaniami – niestety jeśli komuś nic nie świta w głowie, to powinien takie ćwiczenie wykonać… jeszcze policzcie ile ludzi było potrzebne na wsi, gdy stonkę zbierało się ręcznie i chwasty pieliło się ręcznie, a ile jest tych ludzi obecnie i czym ich pracę zastąpiono).
Zresztą podobnie można porównać roślinność, jaką zwierzęta się karmiło i karmi obecnie (już nawet nie wspominając o zubożeniu gleby, w której już w warstwie uprawnej często już nie ma tych podstawowych ok. 50 pierwiastków, ale co jest w paszach – np. pestycydy, toksyny, antybiotyki, wirusy z mączką kostną, rośliny GMO produkowane nieoficjalnie… a Trump grozi Europie cłami na „niemieckie” auta, jeśli Europa nie będzie importować więcej amerykańskiej soi… a innej, niż modyfikowana genetycznie to tam nie mają, więc jest ona mocno okraszona Roundupem/Randapem, poza tym GMO rozprzestrzenia się z wiatrem/wadami poprzez pyłki… co sądownie udowodniono, Roundup jest wykrywany nawet w miodzie – na pocieszenie: w tym ekologicznym jest go mniej). Polubcie matematykę – rachunek prawdopodobieństwa – i chemię! 🙂 Smacznego!
Dziwne ale w książce „Roślinne kłamstwo” są wymienione wszystkie dozwolone produkty w żywieniu ketogenicznym i tłuszcz zwierzęcy za wyjątkiem ghee, dalej mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce jest niedozwolone. Dozwolone wyłącznie warzywa krzyżowe, z kasz tylko jaglana ( przynajmniej pierwsze 6 tygodni), warzywa korzenne, zero strączkowych, olej z awokado, lniany, oliwa z oliwek, kokosowy, żadnych zbóż w tym ryżu, skrobia wyłącznie oporna (zielone banany, mango, papaja), w małych ilościach orzechy włoskie, makadamia, daktyle, figi. Mięso: dziko żyjące skorupiaki i ryby, np łosoś, sardele, szprotki w ilości 220 g dziennie a ostatecznie 60 g dziennie. Raz w tygodniu zamiennie kurczak lub indyk lub dziczyzna w ilości j.w. Zero nabiału krowiego. Ktoś strasznie namieszał …dieta Kwaśniewskiego nie ma nic wspólnego z odżywianiem ketogenicznym….
Przecież ta dieta to nic innego jak dieta optymalna dr. Kwaśniewskiego, którego zniszczyli a teraz pod inną nazwą wprowadza się to samo. Wiem coś na ten temat bo byłam na tej diecie ok 1 roku. Fajnie schudłam i czułam się świetnie. obiegowa opinia, która była dość powszechna ( i niestety mylna) to to, że na tej diecie trzeba jeść dużo mięsa. Mam wszystkie książki z dietą optymalną i tam wyraźnie pisze, że na samym początku ok. 2 tygodnie jeść trochę więcej białka , żeby organizm przestawił się na spalanie tłuszczu ale później trzeba tego białka mniej niż normalnie. W Polsce istnieją ośrodki z turnusami za dość przystępną cenę. Jeszcze można korzystać tam z opieki lekarzy, słuchać wykładów oraz poddać się zabiegom prądami selektywnymi. Będąc w sanatorium w Ciechocinku widziałam tam taki ośrodek. Winnych miejscach też są. Każdy kto szuka jadłospisu może zainteresować się dietą optymalną. Wg mnie to to samo.
Ulu,jak też stosowałam dietę dr.Kwaśniewskiego i mam jego książki.Niestety nikt nie uprzedził mnie o utracie elektrolitów i wylądowałam w szpitalu z zaburzeniami rytmu serca.Chudłam niesamowicie i miałam bardzo dużo energii.
Przed snem wypic wycisnieta cytryne z lyzka octu jablkowego I z wodą ( zapobiega kamicy nerkowej)
Polecam też na tej diecie zazywanie suplementow choliny ( zapobiega stluszczeniu watroby) Oczywiście obowiazkowo należy pic rozpuszczone elektrolity ( sod potas I magnez) – zeby sie nie odwodnic I nie spowodowac zaburzen rytmu serca I cisnienia
Djeta ketogeniczna działa przymajmniej na poczatku( 3,miesiace) . Faktycznie, traci sie wage I spala tluszcz. Po pewnym czasie staje sie jednak w miejscu a nawet przybiera na wadze – z tym że rosna czyste miesnie. Żeby dalej tracic na wadze należy równiez ograniczyc kalorie z tluszczu I bialka. Czyli nasilic stan ketozy maxymalnie eliminujac nawet warzywa I jeść tylko tluszcz – najlepiej w czystej postaci – oliwa z oliwek I olej kokosowy ( 90% kalori) i czyste bialko – ryby, jaja. Wtedy dalej chudniemy. Zaleta jest to że nie odczuwa sie glodu bo nie ma insuliny.Najwiekszym problemem jest przestawienie sie z weglowodanow cukrow na tluszcze co może trwac kilka tygodni w ciagu których nie bedziemy sie czuc najlepiej. Ale po przestawieniu czujemy sie znacznie lepiej. Należy uzupelniac elektrolity: magnez sod potas. Wiele ludzi laduje w szpitalu na serce z palpitacjami gdyż organizm usowa wode w poczatkowej fazie a z nia potas sod I magnez ( sa odwodnieni) i nie swiadomi nie zazywaja supplementow. Wada tej djety jest to że należy bardzo pilnowac co jemy. Nawet male zlamanie zasad – niszczy ketoze a wtedy musimy zaczynac od nowa. Np na tej djecie należy ograniczyc weglowodany do 50 gram dziennie. A nawet jedno jablko zawiera 45 gram weglowodanow – Wiec jak zjemy 2 jablka to wszystko na nic I ketoza zlamana… Najlepiej całkiem z czasem wyeliminowac weglowodany – tylko tluszcz I bialko. Nastepny blad – spozywanie za dużo bialka. Na djecie keto bialka ma być tylko 10 procent. Powyżej tego – organizm przetwaza bialko w weglowodany I cukry I znowu lamiemy ketoze. Kolejna zecz: kontrolowac nerki I watrobe. Łatwo jest nabawic sie kamieni na nerkach I woreczku zulciowym a nawet stluscic watrobe. Nie jest to djeta na cale zycie, ale na jakiś czas. Można schudnac efektywnie to prawda. Do tego trzeba sie ruszac – aktywnosc fizyczna. I pod kontrola lekarza.
Jestem na ketozie od maja 2017 roku mam raka .Na początku wymiotowałam żle znosiłam wszyscy piszą bla bla bla nic konkretnie nie wiedziałam ile konkretnie czego można jeść wyeliminowałam węglowodany już w lipcu 2016 roku całkowicie w postaci cukru chleba Kasz i innych czystych węglowdanów
Na ketozie potwierdzam na początku schudłam teraz już nie chudnę nawet przytyłam. Tak jak Pan pisze trzeba zmniejszyć kaloryczność.Codziennie sprawdzam ketozę i cukier z krwi paskami.
Wcześniej sprawdzałam paskami na mocz
Nie polecam tak jak gdzieś znalazłam nie wskazuje stanu rzeczywistego, może wskazać a może wskazać ,że organizm wyrzuca ciała ketogenne z organizmu .
Sprawdzając glukozę zaobserwowałam że od pewnego czasu glukozę mam 80 a na diecie ketogennej powinno być 60 przy raku .jem 2- 5 gramów węglowodanów dziennie i glukoza jest za wysoka tzn że muszę zmniejszyć ilość białek żeby organizm nie zamieniał białka w cukier
Dieta katogeniczna i wszystkie diety niskoweglowodanowe to diety, ktore degeneruja jelita. Rozgrzewaja watroba, zoladek i sledzione. Efektem tego sa powazne zaparcia, suchosc skory, wypadanie wlosow, zaburzenia wzroku, nerwowosc, zapalenie dziasel, bezsennnosc…Na poczatku wiekszosc ludzi jest zadowolona z tej diety bo szybko traca na wadze. Jednak po jakims czasie zwolennicy tych diet, predzej czy pozniej z nich rezygnuja z powodu nasilajacych sie problemow ze zdrowiem.
Co za pieprzenie! Dieta Kwaśniewskiego znana jest od lat. Ludzie na tej diecie, szczęśliwie dozywają późnych lat zycia. Czują się świetnie, ale…
ale niełatwo jest trzymać się reguł. Ktoś, kto nie ma silnej woli powinien w inny sposób się odżywiać.
Przychodzę po wiedze na temat diety, czytam komentarze celem weryfikcji informacji zawartych w artykule i czytam o produkcji co2. Supcio
A co ile godzin trzeba jeść posiłek?
Nigdzie nie jest napisane ile posilkow ma byc dziennie. Mozesz jasc 2 lub 3 albo tylko 1.
Duża część ludzi jada jeden posiłek dziennie i czują się świetnie. 5 posiłków dziennie to bajka jakich pełno w internecie
Lekarze zalecają 5 posiłków dziennie. dla psubrat z cukrzycą
Posiłek co trzy H to jedna z wielu metod w budowie masy mięśniowej lub spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest wiele skutecznych protokołów diet z którymi warto byś się zapoznał.
Mogą jeść nawet pół posiłku,co nie zmienia faktu,że jest to niezdrowe. W takim przypadku albo je się za mało (jeden posiłek nie dostarczy raczej 1200 CONAJMNIEJ kalorii.) przez co pojawią się niedobory w organiźmie,organizm będzie wycieńczony, albo za dużo,przez co człowiek będzie tył,a wszystko pójdzie w boczki.
Zacznij sprawdzać etykiety i wartości kaloryczne, nie mówiąc o menu fastfoodów, jeśli myślisz, że jeden posiłek nie jest w stanie dostarczyć 1,5-2 tys. kcal. Jadam kilka razy dziennie i raczej jest mi ciężko zmieścić się w 1000 kcal na jeden posiłek…
Więcej CO2 więcej lasów !!!!!
Co w przypadku wegetarian?
Masło! Nie ma nic w artykule a powinno być na pierwszym miejscu. Nie każdy ma ochotę konsumować zwłoki. Masło, olej kokosowy, olej lniany, jaja. Bez mięsa też się da!
Prawdziwa pełnowartościowa keto oparta jest na tłuszczu zwierzęcym
ja rowniez,nie jem miesa od lat za to makarony ,ryze i ziemniary,doopa rosnie…
Moglabym prosic o jakis jadlospis?
do jakiego zakwaszania ??? na tej diecie je sie bardzo malo bialka ! zagrozenie stwarza duzo powyzej 2g/kg a na diecie tluszczowej je sie przecietnie ok 1,6g/kg podstawowy suplement blonnik plus kiszonki lub w inny sposob podane kultury bakterii. Sniadanko dobrze ale wasze artykuly to jakies zarty.
Oczywisicie , ze moze wystapici i kwasica , jezeli jest taka sklonnosic organizmu wywolana przyzwyczajeniami zywieniowymi przez wiele lat a moze zawsze bo tak sie je w danym domu. Gesta krew niedotleniona problemy z watroba gdzie powinna sie oczysici ,zapalenia stawow reumatoidalne to miendzy innymi kwasiny odczyn krwi no i nie tylko . Natomiast co sie tyczy CO2 , no to zgadza sie ze nikt nie udowodnil ze mamy go wiecej niz 0,03 / procenta a za dinozeurow bylo okolo 3/ procent i ludzi nie bylo z fabrykami no i zmiany na ziemi zawsze byly tylko nikt ich nie zapisywal jak dzisiaj .
z powazaniem dla wszystkich
Podczas niecałkowitego spalania tłuszczów powstaje w organizmie kwas acetooctowy i kwas beta-hydroksymasłowy, co nasila zakwaszające działanie tłuszczów i powoduje kwasicę.
Zakwaszenie organizmu powstaje wtedy i tylko wtedy kiedy nasz organizm nie produkuje insuliny a to jest podczas cukrzycy 2 stopnia.
Trzustka nie produkuje insuliny w cukrzycy typu I. W cukrzycy typu II organizm produkuje insulinę, ale komórki nie tolerują jej /insulinooporność/, stąd wysoki poziom glukozy we krwi.
Nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu. To są jakieś bajki, wymyślone chyba tylko w jednym celu. Organizm sam utrzymuje odpowiednie Ph w zależności od warunków i tak naprawdę wpływ mamy na to jak fabryki na poziom Co2 w atmoferze – żaden. Istnieje oczywiście kwasica metaboliczna, ale jest to stan chorobowy i jak już wywołany dietą, to wysoko-węglowodanową z dużym udziałem cukrów prostych.
W końcu jakaś przytomna osoba. Nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie. Nie istnieje nigdzie w żadnej literaturze poza internetem gdzie te bajki są rozprzestrzeniane przez ludzi którzy się naczytali tych bzdur. A jak coś jest napisane w internecie to oczywiście musi być prawda.
Na temat zakwaszenia organizmu jest dużo literatury to po pierwsze, a po drugie proszę sobie zbadać PH moczu. Nie badać ph krwi, które jest zawsze stałe ale moczu.
oczywiscie, ze jest. Twoje plyny ustrojowe jak limfa, mocz, slina , krew itd maja rozne PH, z tym ze krew do funkcjonowania organizmu, organow utrzymuje sie caly czas na PH 7,3 -7,43. Chcesz pewne organy podbudowac, te ktore sa zaniedbane , nawet dluga choroba, czy nawet niewydolnoscia nerek, to mozesz polykac np tabletki sody oczyszczonej powlekane (odporne na kwasy zoladkow) lub kupic sobie orginalne bicarbonat 100 szt za 30 euro. Przy tym mozesz ilosc dopasowac do swojej wagi i zmian zachodzacych w PH moczu. 3×5 gram/dobe w moim przypadku zmienia u mnie PH na 7,5-8,0.
Dwa lata juz zazywam taka ilosc sody oczyszczonej ( jestem pod kontrola kwartalna nefrologa, ktory nie ma nic przeciwko temu i jest przychylny) nie jestem zmeczony, dzemki zredukowane do jednej w ciagu dnia, wiecej energii, i co wazne, jeszcze w 2014 bralem kortizon wstrzykiwany pomiedzy kregi ledzwiowe. Pol roku bylo dobrze, potem bole powrocily. Od czasu zazywania sody i zmiany PH na 7,5-8 boli sie pozbylem. Jesli zgrzesze i napije sie coli, zjem cos slodkiego , to sie zakwaszam i PH jest 6,3-68 i bole wracaja, kiedy PH podnosze to znikaja.
Opisal to dobrze dr Klaus Kopp, nepfrologe z Studgartu
Nie mow nigdy nie, bo o wielu sprawach jeszcze nie wiesz.
Przemysł akurat ma b duży wpływ wpływ na poziom CO2 w atmosferze. Wszystkie rzetelne instytuty naukowe to potwierdzają. Przekroczyliśmy już jako ludzkość poziom 400 jednostek. To b niebezpieczny eksperyment. Dziwi mnie powtarzanie przez ludzi takich szkodliwych nonsensów.
Bzdura I klamstwo. 99.9% CO2 produkuje natura – oceany, gnijaca zielen, wulkany itd. Co wiecej – CO2 jest niezbedny dla srodowiska by rosla zielen, wiec nalezy wytwarzac jak najwiecej CO2, bo ludzkosc zniszczyla zbyt duzo zieleni. Okradanie ludzi z pieniedzy pod przykrywka ochrony srodowiska to najwiekszy przekret w historii ludzkosci.
Proszę o podanie tychże rzetelnych źródeł . Organizacje które to potwierdzają a ja Ci pokażę, że wszystkie mają jedno źródło informacji i pieniędzy . Mordy się zmieniają które te bzdury gadają. Ja rozumiem że w powietrzu może być syf ale CO2 ? Jakby nie było związek potrzebny do fotosyntezy roślin której skutkiem ubocznym jest O2. Tak w skrócie pozdrawiam.
Człowieku, jeden wyrzut wulkanu na Islandii spowodował większy wyrzut CO2 do atmosfery niż cała ludzkość przez kilka lat. Przestań powtarzać bzdury.
Zakwaszenie organizmu ma związek nie tylko z podażą białka.