article
Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy
Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak,…
Ocet winny – właściwości, zastosowanie, przepis
Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw…
Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa
Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej…
Smog – przyczyny, skutki, ochrona oraz wpływ na zdrowie
Katar, kaszel, zaczerwienione oczy – to mogą być skutki smogu.…
Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać
Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz…
Mukowiscydoza – objawy, leczenie, dieta
Pomimo postępu medycyny mukowiscydoza wciąż pozostaje chorobą nieuleczalną, w której…
Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy
Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki,…
Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy
Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach…
Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy
Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich…
Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy
Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce…