bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Otręby a płatki owsiane – różnice, zastosowanie

Otręby a płatki owsiane – różnice, zastosowanie

płatki a otręby owsiane różnice i zastosowanie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 maja, 2024

Owies od ponad dwóch tysięcy lat należy do jednego z podstawowych składników codziennej diety. Został doceniony dzięki idealnym cechom agrotechnicznym, a także właściwościom leczniczym i ogromnym walorom odżywczym. Obecnie na rynku spożywczym spotyka się szeroki zakres asortymentu produktów owsianych. Należą do nich m.in. mąki, kasze, płatki i otręby owsiane. W tym artykule przyjrzymy się dokładniej tym dwóm ostatnim.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Otręby owsiane
  • Zastosowanie otrębów owsianych
  • Płatki owsiane 
  • Zastosowanie płatków owsianych

Otręby owsiane

Otręby owsiane powstają jako odpad w wyniku przemiału ziaren owsa na mąkę lub kaszę. Są dobrym źródłem węglowodanów, białek, tłuszczów, składników mineralnych, witamin i błonnika. Ich skład powoduje, że wykazują wiele pozytywnych właściwości na organizm, m.in.:

  • obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi;
  • zmniejszają ciśnienie krwi;
  • usuwają toksyny i metale ciężkie z organizmu;
  • regulują poziom glukozy we krwi;
  • przyspieszają przemianę materii;
  • zapobiegają zaparciom (należy pamiętać o wypiciu około 2 litrów wody w ciągu dnia, bo w przeciwnym wypadku może wystąpić problem z nasileniem zaparć i wzdęć);
  • przedłużają uczucie sytości;
  • pomagają w redukcji masy ciała;
  • poprawiają kondycję fizyczną i psychiczną.

Dzięki swoim cechom są polecane w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, np. miażdżycy, otyłości, cukrzycy, raka jelita grubego.

Niestety, owies jest także źródłem kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie dwuwartościowych pierwiastków, tj. magnezu, wapnia i żelaza. W związku z tym nie należy przesadzać z ilością otrębów zjedzonych w ciągu dnia. Jeden posiłek z jego dodatkiem w zupełności wystarczy.

Zastosowanie otrębów owsianych

Otręby owsiane znalazły zastosowanie w kuchni i w pielęgnacji skóry. Można dodawać je m.in. do wzbogacenia sałatek, surówek, zup, deserów, wypieków, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych, panierować nimi kotlety mięsne lub warzywne lub dosypywać do musli. Nie tracą bowiem swoich właściwości podczas obróbki. Ponadto są używane jako składnik maseczek oczyszczających skórę, zwłaszcza dla cery z problemami trądzikowymi.

Płatki owsiane 

Grube płatki owsiane powstają w wyniku obróbki ziaren owsa z pominięciem procesu rozdrabniania. Są najmniej oczyszczonym rodzajem płatków dostępnych na rynku, przez co charakteryzują się bogatą gęstością odżywczą. Podobnie jak otręby są doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika (frakcji rozpuszczalnych), białka (zawierającego prawie wszystkie aminokwasy), tłuszczów (zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych), witamin (z grupy B) i minerałów (magnezu i żelaza). Ich właściwości prozdrowotne również są ogromne, m.in:

  • zmniejszają ryzyko powstawania chorób przewlekłych;
  • poprawiają odporność;
  • pobudzają perystaltykę jelit;
  • zapobiegają zaparciom przy odpowiednim nawodnieniu organizmu;
  • redukują tworzenie się nowotworów układu pokarmowego;
  • pomagają w leczeniu uchyłkowatości jelit i żylaków odbytu;
  • poprawiają wygląd skóry;
  • niwelują uczucie zmęczenia i stany depresyjne.

Zastosowanie płatków owsianych

Płatki owsiane, podobnie jak otręby, znalazły szerokie zastosowanie w gastronomii oraz kosmetyce. W kuchni zazwyczaj przygotowuje się z nich owsiankę, panieruje kotlety, dodaje do deserów, ciast, dań mięsnych i warzywnych, itp. Natomiast w celach poprawienia urody używa się ich jako składnika maseczek do nawilżenia, oczyszczenia skóry, a także poprawy wyglądu włosów. Niektórzy dodają je również do kąpieli relaksującej z miodem i mlekiem.

Podsumowując, płatki i otręby owsiane charakteryzują się dobrym składem i właściwościami zdrowotnymi. Ich wpływ na organizm jest bardzo korzystny. Warto dołączyć te produkty do swojej codziennej diety, by cieszyć się na długo pomyślnym zdrowiem.

 

Literatura:

Gibiński M., Gumul D., Korus J., 2005. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (45), s. 49 – 60
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Owsianka – pyszny sposób na…

Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzących w jej skład β-glukanów. Czytaj dalej...
produkty bogate w błonnik
błonnik

Produkty bogate w błonnik. Błonnik…

Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. W jego skład wchodzą ligniny, hemiceluluzy, celuloza, gumy, śluzy i pektyny. Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    płatki jęczmienne właściwości przepisy
    3
    Produkty zbożowe

    Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

    makaron ryżowy właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.