Opinie

  1. OG twaróg

  2. biały ser papryka ostra rzodkiewka kurkuma pieprz sól

  3. Czy w diecie serowo-serowo-lnianej ser chudy można zastäpić serkiem granulowanym 0% lub pomieszać połowa na połowę

  4. Niestety najnowsze badania (2003) wykazują ze kwasy slajowe zawarte w mleku i przetworach podobnie jak czerwone mięso przyspieszają starzenie choroby i smierć . Smacznego.
    Dzięki za artykuł byłam ciekawa zawartości białka bo karmie białym serem mojego pieska.
    Sprawdźcie w sieci : Neu5Gc-kwas-N-glikoliloneuraminowy . Nie jest to jedyne opracowanie o tej treści

    1. W mijej rodzinie też od urodzenia do późnej starości piją mleko w tym kefiry i maslanka i jedzą sery na potęgę. Odzywają w niezłym stanie 90tki.i nie potwierdzam u nich jak u siebie oznak wczesnego starzenia. Proszę więc nie cytować wyborczych badań i generalizować na ich podstawie wniosków na temat wpływu produktów mlecznych na zdrowie. To zależy od wielu czynników, w dużej mierze związanych z genetyką, Ale także różnymi zewnętrznymi czynnikami wpływającymi na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego. Np stosowaniem antybiotokoterapii we wczesnym dziecinstwie, niewłaściwym zywieniem, czy nie karmieniem noworodków czy niemowląt piersią.. Na to też są badania.

    2. Babcia moja cale zycie na bialym serze i 85 lat dozyla.dziekuje pozdrawiam

  5. jaka jest różnica między serem a twarogiem? Żeby zrobić twaróg to podgrzewa się zsiadłe mleko do ok. 45 st.Celsj. , aż oddzieli się serwatka. Następnie przecedza się przez sitko z płótnem/tetrą. Po odcieknięciu mamy twarożek. Ser natomiast podlega już obróbce – mianowicie do świeżego mleka wlewamy podpuszczkę naturalną (enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego-czyli najpierw trzeba zwierzę zabić) lub wegetariańską, która to wytrąca z mleka tłuszcz i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. A tak w ogóle, to mleko krowie jest dla cielaków, nie dla ludzi

  6. Wysłać p. Dietetyk do szkoły i sprawdzić iq…bzdury i brak konkretów.. no ale jak z układu dostaje sie posadke to.tak jest

  7. Zawartość białka w suchej masie twarogu przytoczona w artykule niepotrzebnie wprowadza w błąd gdyż zawartość innych składników wyrażona jest w jednostkach na 100g gotowego produktu. Zawartość białka w twarogu mieści się w zakresie 15-20% gotowego produktu.

  8. co znaczy “udział w składzie suchej masy twarogu”? w zwyczajnym twarogu zawsze jest trochę wody, trochę śmietanki etc. Czy chodzi o jakiś całkowicie “osuszony”, czy “zwykły” twaróg, ale bez dodatku innych składników?

  9. Czemu oliwą z oliwek wzbogacać twaróg, lepiej wybrać zimno tłoczony olej lniany, nie zmienia smaku, jest zdrowy i produkowany w Polsce.

    1. Olej lniany również będzie dobrym pomysłem. Oliwa z oliwek zawiera więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i nadaje charakterystycznego smaku, natomiast olej lniany zawiera więcej kwasów wielonienasyconych i łagodniejszy smak.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *