bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Obecnie na rynku mamy do dyspozycji nie tylko mleko krowie, ale również owcze, kozie, ośle czy też wielbłądzie. Potocznie mlekiem nazywa się również napoje roślinne z soi, owsa, ryżu itp. Mleka pochodzące od ssaków różnią się zawartością poszczególnych składników odżywczych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mleko owcze
  • Mleko owcze – właściwości
  • Czy mleko owcze zawiera laktozę?

Mleko owcze

Mleko owcze jest białym lub lekko żółtawym, jednolitym płynem – im bogatsze jest w tłuszcz, tym bardziej żółte. Ma słodkawo-orzechowy smak i przyjemny zapach. Jest produkowane głównie wokół basenu Morza Śródziemnego. W Polsce pozyskuje się je na terenach górskich – w Bieszczadach, na Podhalu, ale również na Podlasiu i w Wielkopolsce. Większość uzyskanego mleka przerabia się na oscypki.

Nie jest to mleko łatwo dostępne. Można je znaleźć w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Średnia cena za 1 litr wynosi ok. 20 zł.

W poniższej tabeli porównano mleko owcze z tradycyjnym mlekiem krowim 3,2%. Mleko owcze dostarcza prawie dwa razy więcej energii. Związane jest to z większą zawartością tłuszczu oraz białka (szczególnie kazeinowego). Podobnie jest w stosunku do mleka innych ssaków. W przypadku składników mineralnych mleko owcze ma więcej wapnia, a tym samym fosforu. Odznacza się również zdecydowanie większą zawartością jodu w stosunku do mleka krowiego.

Omawiane mleko ma ponadto 6 razy więcej witaminy D i średnio 2 razy więcej witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny i niacyny [1–3].

Tabela 1. Zawartość mikro- i makroelementów w mleku owczym i krowim [3, 4].

Składniki [na 100 g produktu] Mleko owcze Mleko krowie 3,2%
Energia [kcal] 107 64
Woda [g] 80,9 87,7
Tłuszcz [g] 7 3,5
Cholesterol [mg] 11 14
Białko [g] 6 3,3
Białka kazeinowe [g] 4,4–5,9 2,5–2,7
Białka serwatkowe [g] 0,5–0,9 0,7–0,8
Leucyna [mg] 569 287
Laktoza [g] 5,1 4,6
Sód [mg] 44 44
Potas [mg] 136 138
Wapń [mg] 193 118
Fosfor [mg] 158 85
Magnez [mg] 18 12
Żelazo [mg] 0,1 0,1
Cynk [mg] 0,2 0,32
Jod [ug] 10 2,7
Witamina A [ug] 51 40
Witamina D [ug] 0,18 0,03
Witamina E [mg] 0,2 0,11
Witamina B1 [mg] 0,07 0,036
Witamina B2 [mg] 0,36 0,17
Witamina PP [mg] 0,4 0,1
Witamina B6 [mg] 0,05 0,05
Foliany [ug] 5 5
Witamina B12 [ug] 0,6 0,4
Witamina C [mg] 4 1

Mleko owcze – właściwości

Tak jak krowie mleko owcze cechuje się dobrą strawnością. Jest także dobrym źródłem białka, wapnia (będącego podstawowym materiałem budulcowym zębów i kości, biorącego udział w przewodnictwie bodźców nerwowych i w procesie krzepnięcia krwi) i witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny i niacyny (wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego).

Ze względu na dużą energetyczność produkt ten może być dobrym zamiennikiem klasycznego mleka przy diecie wysokokalorycznej. Należy jednak pamiętać, że ma dwa razy większą zawartość tłuszczu.

Mleko owcze ma większy udział leucyny. Powinny zwrócić na to uwagę osoby, którym zależy na zachowaniu progu leucynowego.

Można spotkać się z informacją, że mleko owcze będzie dobrą alternatywą dla osób z alergią na białka mleka krowiego. Analizując jednak poszczególne białka, można stwierdzić, że mleko owcze w ok. 90% (tak jak kozie) wykazuje dużą homologię do mleka klasycznego. Przyczynić się to może do reakcji krzyżowej. Osobom, a szczególnie dzieciom, z dużym ryzykiem wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego nie należy go podawać [1–4].

Czy mleko owcze zawiera laktozę?

Tak jak każde mleko ssaków również to pozyskiwane z owiec zawiera laktozę – ok. 5,1 g. Wartości są zbliżone do mleka krowiego (Tabela 1). Dlatego osoby z nietolerancją cukru mlecznego (w zależności od indywidualnej tolerancji) powinny go unikać. Podobnie jak w przypadku mleka krowiego jego wyroby, jak sery czy jogurty, mogą być lepiej tolerowane przez organizm [3].

Mleko owcze jest bogatsze w białko i tłuszcz, co wpływa na jego większą energetyczność. Jest dobrym źródłem białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Z tego względu można je wprowadzić jako urozmaicenie codziennej diety. Nie sprawdzi się jednak u osób z alergią na białka mleka krowiego oraz zmagających się z nietolerancją laktozy.

Literatura:

  1. Danków R., Pikul J., Przydatność technologiczna mleka owczego do przetwórstwa, Nauka Przyroda Technologia, 2011, 5, 1–20,
  2. http://www.zywienieczlowieka.pl/index.php?p=1_26_Mleko-owcze [data dostępu: 9.06.2018r.],
  3. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2017,
  4. Pastuszka R., Barłowska J., Litwińczuk Z., Alergenność mleka różnych gatunków zwierząt w porównaniu do kobiecego, Postepy Hig Med Dosw, 2016, 70, 1451–1459.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Alternatywne źródła wapnia dla osób…

Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem. Bez niego trudno o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najwięcej wapnia znajdziemy w nabiale, ale co jeśli nasza dieta wyklucza nabiał? Czytaj dalej...

Nabiał, produkty zbożowe, soki, cukry,…

Coraz więcej ludzi dziś zwraca uwagę na sposób odżywiania. Nie jesteśmy jednak na tyle świadomi, by wiedzieć, że producenci żywności zastawiają na nas mnóstwo pułapek. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mleko

    mleko nabiał
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

    zsiadłe mleko właściwości zastosowanie przepisy
    nabiał

    Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.