Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Mleko owcze jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przetwory mleczne na bazie mleka owczego, takie jak serki, jogurty oraz tradycyjne sery dojrzewające, stanowią wartościowy element naszej codziennej diety. Jakimi właściwościami charakteryzują się sery owcze?
Ser owczy
Mleko owcze jest cennym źródłem witamin, składników mineralnych, białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Jednak produkt ten jest wysokokaloryczny, dlatego nie każdy może pozwolić sobie na spożywanie go w większych ilościach. Mleko owcze przynosi wiele korzyści odżywczych, z tego względu stanowi doskonały surowiec do wyrobu różnorodnych produktów. Ze względu na specyficzny zapach bardzo rzadko jest ono spożywane bezpośrednio, natomiast doskonale nadaje się do wyrabiania serów. W Polsce hodowla owiec typowa jest dla terenów górzystych, a najpopularniejszymi rodzajami serów owczych są bryndza, oscypek, bundz i redykołki – twarde sery wędzone z masy parzonej. Ser owczy nie każdemu smakuje, ponieważ posiada niecodzienny, a zarazem wyjątkowy smak i aromat.
Ser owczy – właściwości
Ser owczy dostarcza w 100 g około 16 g pełnowartościowego białka, które charakteryzuje się łatwą dostępnością dla organizmu człowieka. Białka mleka owczego posiadają lepszy profil aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować. W 100 g sera zawartych jest około 23 g tłuszczu bogatego w krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. W serze owczym znajduje się szereg cennych z żywieniowego punktu widzenia składników mineralnych oraz witamin. Fosfor i wapń pozytywnie wpływają na mineralizację kości, zapobiegają osteoporozie, osteomalacji u osób dorosłych oraz krzywicy u dzieci. Ponadto produkt ten jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m.in. A i E, oraz witamin C, B6 i B12. Ser owczy dostarcza również magnezu, który zapobiega nieprzyjemnym skurczom mięśni oraz zwiększa odporność organizmu na stres.
Czy ser owczy jest zdrowy?
Przeprowadzone badania dowodzą, że mleko owcze oraz jego przetwory odznaczają się najwyższą zawartością izomerów kwasu linolowego (CLA), który zapobiega rozwojowi nowotworów, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga układ odpornościowy. Ponadto udowodniono, że CLA wykazuje zdolność redukcji tkanki tłuszczowej. W przetworach na bazie mleka owczego stwierdzono również znacznie wyższą zawartość L-karnityny, która odpowiada za obniżenie frakcji złego cholesterolu, a wspomaga produkcję dobrego cholesterolu, co sprawia, że wykorzystywana jest przy leczeniu wielu schorzeń, m.in. chorób sercowo-naczyniowych.
Sery owcze są bogatym źródłem wielu składników o dużej wartości odżywczej. Z serowarskiego punktu widzenia stanowią najbardziej wartościowy produkt. Ze względu na ich korzystny wpływ na stan naszego zdrowia powinny częściej gościć w naszych domach i stanowić dodatek do wielu potraw.
Literatura:
- Patkowska-Sokoła B., Walisiewicz-Niedbalska W., Bodkowski R. i in., „Tłuszcz mleczny jako źródło pozyskiwania bioaktywnych izomerów kwasu linolowego (CLA) i oleinowego (VA)”, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2005, 1, 193–201,
- Koronowicz A., Dulińska-Litewska P., Pisulewski P. i in., „Wpływ izomerów sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek nowotworowych piersi”, Rocz Panstw Zakl Hig. 2009, 60, 261–267,
- Janczy A., „Sprzężony kwas linolowy cis-9, trans 11 CLA a zmiany miażdżycowe”, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. 2012, 73, 5–15,
Polecam – ser owczy jest przepyszny 🙂