mleko

Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

Obecnie na rynku mamy do dyspozycji nie tylko mleko krowie, ale również owcze, kozie, ośle czy też wielbłądzie. Potocznie mlekiem nazywa się również napoje roślinne z soi, owsa, ryżu itp. Mleka pochodzące od ssaków różnią się zawartością poszczególnych składników odżywczych.

Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Nasze babcie stosowały pewne produkty przez lata. Jedne z nich były zbyt przeceniane, inne natomiast rzetelnie spełniały swoje zadanie. Niestety obecnie nie doceniamy dobrodziejstw, które daje nam natura. Jednym z takich surowców jest zsiadłe mleko, które mimo setek lat tradycji w stosowaniu, w ostatnich latach zostało zapomniane na rzecz zagranicznych superfoods.

Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Zasady żywienia na poszczególnych etapach życia człowieka muszą uwzględniać specyficzne potrzeby i zmiany fizjologiczne. Prawidłowa dieta pozwala na harmonijny rozwój zarówno płodu jak i dziecka. Jakie mleko powinno podawać się najmłodszym?

Mleko skondensowane – skład, cena, przepisy. Jak zrobić mleko skondensowane?

Monika Kubiś dietetyk kliniczny ponad miesiąc temu

Zapewne każdy z nas kojarzy dzieciństwo ze smakiem wafli z masą kajmakową, krówki oraz mleka słodzonego zajadanego prosto z tubki. Głównym ich składnikiem jest mleko skondensowane. Z czego jest zrobione? Czy warto po nie sięgać i jak je zrobić samemu? Zapraszam do lektury.

Mleko w proszku – skład, przepisy. Mleko w proszku dla dzieci

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mleko w proszku to mleko krowie pozbawione wody w procesie parowania, a więc poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. W wielu przypadkach stanowi składnik przetworów mlecznych np. jogurtów. Czy warto je spożywać, skoro wiele źródeł informuje, że lepiej, aby skład przetworów mlecznych był wolny od suszonego mleka?

Homogenizacja – mleka, serków. Przepisy z serka homogenizowanego

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Homogenizacja jest procesem niezwykle powszechnym w obecnych czasach. Wiele osób nie jest świadomych ile produktów codziennego użytku powstało w wyniku przeprowadzenia omawianej metody. Składniki takie są niezwykle promowane przez producentów jako lekkie i szybciej ulegające trawieniu. Nie ma się co dziwić, gdyż jest to niezwykle korzystne ze względu na czynniki ekonomiczne dla przedsiębiorstw. Na czym polega homogenizacja i czy warto sięgnąć po takie produkty? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Serwatka z mleka – na co pomaga? Co zrobić z serwatki?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Niepozorna serwatka, będąca produktem ubocznym produkcji sera, stanowi bogate źródło składników odżywczych w tym dobrej jakości białka. Sprawdź prozdrowotne działanie serwatki!

Kefir – na odchudzanie i na oczyszczanie jelit. Jak zrobić kefir?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kefir sprzyja walce ze zbędnymi kilogramami. Dlaczego jeszcze warto wypijać szklankę kefiru każdego dnia?

Laktoza – co to jest, produkty zawierające laktozą. Dla kogo dieta bez laktozy?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy w organizmie występuje niedobór (brak lub obniżenie aktywności) enzymu beta-galaktozydazy, zwanego powszechnie laktazą – niestrawiony cukier mleczny przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega gwałtownej fermentacji pod wpływem obecnej tam flory bakteryjnej. Produkty tego procesu razem z niezhydrolizowaną laktozą działają drażniąco i wzdymająco na przewód pokarmowy, nasilając objawy nietolerancji.

Laktoferyna – działanie, skutki uboczne, dla dzieci, preparaty, cena, opinie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Obecnie świat opanowała negatywna opinia na temat spożywania mleka krowiego, które posądzane jest o niekorzystne dla zdrowia działanie. Jednak niewiele osób wie, że krowie mleko jest źródłem cennej laktoferyny, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych m.in. działanie przeciwwirusowe, immunostymulujące oraz przeciwbakteryjne.

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.

Colostrum – właściwości, skutki uboczne, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mleko matki stanowi idealny pokarm dla jej potomka, zapewniający wszystkie elementy potrzebne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Pokarmem o szczególnie unikalnej wartości biologicznej jest colostrum, czyli siara bydlęca. Ponad 250 składników aktywnych zawartych w tej substancji wywiera wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm. Czy colostrum może być stosowane także przez ludzi? Jakie korzyści zdrowotne przynosi i czy suplementacja tą substancją może mieć niepożądane skutki uboczne?

Białko roślinne i zwierzęce – które lepsze?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ze względu na rolę aminokwasów dostarczanych z dietą w metabolizmie białek ustrojowych, białko pokarmowe należy obok tłuszczów i węglowodanów do głównych składników diety. Jakie źródła tego składnika odżywczego najlepiej wybierać?

Alergia na białka mleka krowiego u dzieci – niedobory pokarmowe, dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających składników diety niemowląt oraz dzieci. Sposobem na uniknięcie niekorzystnych dla poprawnego rozwoju oraz dobrego samopoczucia pociechy objawów jest stosowanie żywienia opartego na produktach, które nie zawierają alergennych białek.

Galaktozemia – przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Aby cukier mleczny mógł być źródłem energii, musi ulec przekształceniu do cukrów prostych. Powstały na skutek mutacji blok enzymatyczny uniemożliwia konwersję monosacharydu galaktozy i włączenie jej do procesu glikolizy. W efekcie, w tkankach i płynach ustrojowych organizmu człowieka, gromadzą się toksyczne substancje, które są odpowiedzialne za uszkodzenie narządów.

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?

Lecznicze właściwości mlecznego napoju

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kumys jest napojem tradycyjnie przygotowanym na bazie sfermentowanego mleka klaczy z udziałem bakterii i drożdży. Dziś często bazą dla niego jest łatwiej dostępne mleko krowie. Poznajcie jego niezwykłe właściwości lecznicze!

Skaza białkowa – objawy i dieta przy alergii pokarmowej na białko

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Najpopularniejszym białkiem mleka krowiego charakteryzującego się alergennością jest kazeina. Uczulać może także białko serwatkowe, czyli beta-laktoglobulina, alfa-laktoalbumina, albumina surowicy bydlęcej.

Serwatka – powstawanie, skład, właściwości i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Przez bardzo długi czas serwatka była niedoceniania i traktowana jako odpad. Rozpoczęcie nad nią badań laboratoryjnych wykazało, że stanowi ona cenne źródło wielu składników, a zwłaszcza cennych jakościowo białek.

Guma do żucia, jajko niespodzianka, kiełbasa, czyli zakazane produkty

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Powszechnie znane i lubiane przez nas artykuły spożywcze są przedmiotem ograniczeń czy nawet tabu w wielu krajach na całym świecie.