Mleko, ser żółty, jogurt - czy produkty odtłuszczone na pewno są zdrowe?

16 18 20

W sklepach możemy niemal wszędzie napotkać produkty typu ‘light’ czy ‘0% tłuszczu’. Zapewne każdemu z nas zdarzyło się przynajmniej raz sięgnąć po nie mając przekonanie, że wybieramy to, co najzdrowsze i mało kaloryczne.

Produkty odtłuszczone jak sama nazwa sugeruje, zawierają mniejszą ilość tłuszczu. Wydawałoby się to idealnym rozwiązaniem, jeśli chcemy dbać o linię – niestety nic bardziej mylnego. W tego typu produktów tłuszcze zastepowane są różnymi związkami węglowodanów, co powoduje, że produkty w efekcie są bardziej tuczące.

Mleko odtłuszczone

Pełnowartościowe mleko niesie ze sobą wiele składników odżywczych. Biorąc pod lupę tłuszcze, są to głównie tłuszcze proste. Głównym fosfolipidem jest lecytyna – ważny element tkanki nerwowej i mózgowej. Dodatkowo strawność tłuszczu mlecznego jest bardzo wysoka i wynosi ok. 98%, więc po co się go pozbywać?

Mleko pełne zawiera 3,2% tłuszczu, a mleka odtłuszczone odpowiednio mniej (2,5%, 2%, 1,5%, 1%). Natomiast mleko odtłuszczone to tylko 0,5% tłuszczu! Więc jak sama nazwa wskazuje – minimalizuje się tylko zawartość tłuszczu. Mitem jest przekonanie, że mleko odtłuszczone zawiera mniej białka, wapnia i innych składników odżywczych niż mleko tłuste.

Ser żółty odtłuszczony    

Ser żółty to kombinacja tłuszczu i białka oraz bogate źródło fosforu i witaminy B12.

W sklepach możemy znaleźć całą gamę produktów półtłustych (15%–20% tłuszczu), odtłuszczonych (10%–20%) i chudych (<10%). Sery pełnotłuste będą zawierały sporo zwierzęcych tłuszczów nasyconych, więc są dość kaloryczne. Tak więc osoby mające problemy z miażdżycą czy cholesterolem nie muszą całkowicie rezygnować ze spożywania serów żółtych, ponieważ mogą bez problemów sięgać wtedy po ich wersje z mniejszą ilością tłuszczów.

Jogurt odtłuszczony

Ten typ jogurtu to również ‘odchudzona’ wersja tradycyjnych produktów. Ta kategoria jogurtów może okazać się dobrym wyborem, bo oprócz niskiej zawartości tłuszczu (ok. 0% do 3%) zawierają taką samą dawkę białka, witamin i wapnia. Główną korzyścią płynącą ze spożywania jogurtu niskotłuszczowego jest wzbogacanie i stabilizacja flory bakteryjnej jelit. Wpływa to korzystnie na nasz układ trawienia i pozwala zmniejszyć zagrożenie ze strony drobnoustrojów. Ciekawym faktem jest to, że tradycyjny jogurt naturalny zawiera 1g tłuszczu więcej niż jogurt odtłuszczony.

Zalety i wady produktów odtłuszczonych

WADY:

  • pełnotłuste produkty zawierają odpowiednią ilość tłuszczów, które w organizmie są nośnikami witamin: A, D, E i K – co więcej, ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów, tak więc produkty odtłuszczone będą nieco zmniejszały ich absorbcję,
  • pożywienie o obniżonej zawartości tłuszczów może nie być aż tak sycące, jak jego pełnowartościowy odpowiednik,
  • dietetyczne produkty nie powinny być podstawą diety dziecka. Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (mleko, ser, jogurt) są uboższe w składniki odżywcze – bez tłuszczu nie przyswajają się witaminy A i D ważne w rozwoju u dzieci,
  • stwierdzono, że spożywanie niskotłuszczowych produktów prowadzić może do zwiększenia poziomu trójglicerydów w organizmie. Wynika to z faktu, że osoby wybierające te produkty najczęściej spożywają też dużą ilość produktów o wysokiej zawartości cukru. W rezultacie obarczone są wyższym ryzykiem nadciśnienia oraz podwyższonego cholesterolu.
Pełnotłuste produkty zawierają odpowiednią ilość tłuszczów, które w organizmie są nośnikami witamin: A, D, E i K.

Pełnotłuste produkty zawierają odpowiednią ilość tłuszczów, które w organizmie są nośnikami witamin: A, D, E i K.

ZALETY:

  • odtłuszczone produkty nie są kompletnie bezwartościowe, mogą mieć tylko nieco mniejszą zawartość niektórych witamin (np. A, D) w porównaniu z nieodtłuszczonymi produktami,
  • odtłuszczona żywność zawiera tyle samo białka czy wapnia co pełnowartościowe odpowiedniki,
  • odtłuszczone produkty można stosować w trakcie odchudzania i przy chorobach układu krążenia,
  • mimo mniejszej zawartości tłuszczu mogą być doskonałymi substytutami produktów o pełnej zawartości tłuszczu w kuchni.

Wszystkie produkty odtłuszczone nie są kompletnie niezdrowe dla naszego organizmu, mogą wspomagać odchudzanie pod warunkiem równoczesnego stosowania zrównoważonej diety. Każdy z nas ma prawo wyboru tego, co kupuje i zjada, ale może czasami warto zastanowić się dwa razy niż dać się zwieść ‘chudym’ produktom.

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Mleko, ser żółty, jogurt - czy produkty odtłuszczone na pewno są zdrowe? - 3.7/5. Oddano 30 głosy.
Autor artykułu:
, Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.