bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mleko, ser żółty, jogurt – czy produkty odtłuszczone na pewno są zdrowe?

Mleko, ser żółty, jogurt – czy produkty odtłuszczone na pewno są zdrowe?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 25 czerwca, 2024

W sklepach możemy niemal wszędzie napotkać produkty typu ‘light’ czy ‘0% tłuszczu’. Zapewne każdemu z nas zdarzyło się przynajmniej raz sięgnąć po nie mając przekonanie, że wybieramy to, co najzdrowsze i mało kaloryczne.

Produkty odtłuszczone jak sama nazwa sugeruje, zawierają mniejszą ilość tłuszczu. Wydawałoby się to idealnym rozwiązaniem, jeśli chcemy dbać o linię – niestety nic bardziej mylnego. W tego typu produktów tłuszcze zastepowane są różnymi związkami węglowodanów, co powoduje, że produkty w efekcie są bardziej tuczące.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mleko odtłuszczone
  • Ser żółty odtłuszczony    
  • Jogurt odtłuszczony
  • Zalety i wady produktów odtłuszczonych

Mleko odtłuszczone

Pełnowartościowe mleko niesie ze sobą wiele składników odżywczych. Biorąc pod lupę tłuszcze, są to głównie tłuszcze proste. Głównym fosfolipidem jest lecytyna – ważny element tkanki nerwowej i mózgowej. Dodatkowo strawność tłuszczu mlecznego jest bardzo wysoka i wynosi ok. 98%, więc po co się go pozbywać?

Mleko pełne zawiera 3,2% tłuszczu, a mleka odtłuszczone odpowiednio mniej (2,5%, 2%, 1,5%, 1%). Natomiast mleko odtłuszczone to tylko 0,5% tłuszczu! Więc jak sama nazwa wskazuje – minimalizuje się tylko zawartość tłuszczu. Mitem jest przekonanie, że mleko odtłuszczone zawiera mniej białka, wapnia i innych składników odżywczych niż mleko tłuste.

Ser żółty odtłuszczony    

Ser żółty to kombinacja tłuszczu i białka oraz bogate źródło fosforu i witaminy B12.

W sklepach możemy znaleźć całą gamę produktów półtłustych (15%–20% tłuszczu), odtłuszczonych (10%–20%) i chudych (<10%). Sery pełnotłuste będą zawierały sporo zwierzęcych tłuszczów nasyconych, więc są dość kaloryczne. Tak więc osoby mające problemy z miażdżycą czy cholesterolem nie muszą całkowicie rezygnować ze spożywania serów żółtych, ponieważ mogą bez problemów sięgać wtedy po ich wersje z mniejszą ilością tłuszczów.

Jogurt odtłuszczony

Ten typ jogurtu to również ‘odchudzona’ wersja tradycyjnych produktów. Ta kategoria jogurtów może okazać się dobrym wyborem, bo oprócz niskiej zawartości tłuszczu (ok. 0% do 3%) zawierają taką samą dawkę białka, witamin i wapnia. Główną korzyścią płynącą ze spożywania jogurtu niskotłuszczowego jest wzbogacanie i stabilizacja flory bakteryjnej jelit. Wpływa to korzystnie na nasz układ trawienia i pozwala zmniejszyć zagrożenie ze strony drobnoustrojów. Ciekawym faktem jest to, że tradycyjny jogurt naturalny zawiera 1g tłuszczu więcej niż jogurt odtłuszczony.

Zalety i wady produktów odtłuszczonych

WADY:

  • pełnotłuste produkty zawierają odpowiednią ilość tłuszczów, które w organizmie są nośnikami witamin: A, D, E i K – co więcej, ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów, tak więc produkty odtłuszczone będą nieco zmniejszały ich absorbcję,
  • pożywienie o obniżonej zawartości tłuszczów może nie być aż tak sycące, jak jego pełnowartościowy odpowiednik,
  • dietetyczne produkty nie powinny być podstawą diety dziecka. Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (mleko, ser, jogurt) są uboższe w składniki odżywcze – bez tłuszczu nie przyswajają się witaminy A i D ważne w rozwoju u dzieci,
  • stwierdzono, że spożywanie niskotłuszczowych produktów prowadzić może do zwiększenia poziomu trójglicerydów w organizmie. Wynika to z faktu, że osoby wybierające te produkty najczęściej spożywają też dużą ilość produktów o wysokiej zawartości cukru. W rezultacie obarczone są wyższym ryzykiem nadciśnienia oraz podwyższonego cholesterolu.
Pełnotłuste produkty zawierają odpowiednią ilość tłuszczów, które w organizmie są nośnikami witamin: A, D, E i K.

Pełnotłuste produkty zawierają odpowiednią ilość tłuszczów, które w organizmie są nośnikami witamin: A, D, E i K.

ZALETY:

  • odtłuszczone produkty nie są kompletnie bezwartościowe, mogą mieć tylko nieco mniejszą zawartość niektórych witamin (np. A, D) w porównaniu z nieodtłuszczonymi produktami,
  • odtłuszczona żywność zawiera tyle samo białka czy wapnia co pełnowartościowe odpowiedniki,
  • odtłuszczone produkty można stosować w trakcie odchudzania i przy chorobach układu krążenia,
  • mimo mniejszej zawartości tłuszczu mogą być doskonałymi substytutami produktów o pełnej zawartości tłuszczu w kuchni.

Wszystkie produkty odtłuszczone nie są kompletnie niezdrowe dla naszego organizmu, mogą wspomagać odchudzanie pod warunkiem równoczesnego stosowania zrównoważonej diety. Każdy z nas ma prawo wyboru tego, co kupuje i zjada, ale może czasami warto zastanowić się dwa razy niż dać się zwieść ‘chudym’ produktom.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Produkty typu light wrogiem smukłej…

Fit, light, 0%... Producenci stają na głowie, aby wymyślić nazwy, kojarzące się nam ze szczupłą sylwetką. W końcu, kto nie skusiłby się na batonika, który nie dość, że nie tuczy,… Czytaj dalej...
probiotyki

Probiotyki ginekologiczne dla kobiet w…

O tym, że probiotyki są dobre dla naszego zdrowia wie prawie każdy. Ale co tak naprawdę nam dają, jak je wybrać i jakie zastosowanie mają probiotyki ginekologiczne? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > nabiał

    mleko nabiał sery
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    sery

    Ser brie – korzyści zdrowotne, przeciwwskazania, przepisy

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.