Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina na hemoroidy
Diosmina to substancja wykazująca wielokierunkowe działanie biologiczne. Przede wszystkim jest jednym z najczęściej stosowanych leków przy stanach niewydolności żylnej, tj. żylnej niewydolności kończyn dolnych oraz wewnętrznych i zewnętrznych żylakach odbytu. Przy jakich innych schorzeniach może być stosowania? Jakie są przeciwwskazania i skutki uboczne związane z przyjmowaniem diosminy?
Kumkwat – smak, cena, przepisy. Jak jeść kumkwat?
Według chińczyków owoc kumkwatu to źródło szczęścia i dobrobytu. Ten niepozorny owoc swoim kształtem i kolorem przypomina mini wersję pomarańczy. Czy pod innymi względami kumkwat jest podobny do pozostałych cytrusów?
Sok i nalewka z limonki. Właściwości limonki. Czym różni się limonka od cytryny?
Cytrusy są grupą roślin, która charakteryzuje się szerokim zróżnicowaniem cech pośród jednego rodzaju. Jakie właściwości ma zielony reprezentant tej grupy – limonka? Czy różni się istotnie od cytryny?
Właściwości, smak i indeks glikemiczny pomelo. Jak rośnie i jak jeść pomelo?
Pomelo – pomarańcza olbrzymia – zawdzięcza nazwę rozmiarowi swoich owoców. Spośród przedstawicieli cytrusów wyróżnia się największym rozmiarem. Jakie właściwości ma pomelo i czy warto je spożywać?
Grejpfrut zielony, czerwony – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?
Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe i kwaśne, niż słodkie. To owoce bardzo soczyste, orzeźwiające i niskokaloryczne. Są większe niż pomarańcze, ale mniejsze niż pomelo i występują w kilku kolorach, z których każda lekko odróżnia się smakiem i wartościami odżywczymi od pozostałych. Grejpfruty słyną z wysokiej zawartości witaminy C oraz substancji przeciwutleniających korzystnie wpływających na poprawę stanu zdrowia.
Kiwi – właściwości. Kiwi a cukrzyca, odchudzanie. Czy kiwi jest zdrowe?
Soczyście zielony okrągły owoc z zewnątrz otoczony cienką, brązową skórką pokrytą włoskami, a w środku kryjący jasny rdzeń i czarne pestki. Kiwi nie trzeba nikomu przedstawiać. To smaczne, lecz niekiedy kwaskowate owoce, które spośród innych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Dotychczasowe wyniki badań sugerują, że codzienne spożywanie kiwi obniża ryzyko rozwoju wielu chorób oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zatem, co dobrego siedzi w kiwi?
Mandarynki – właściwości, w ciąży. Mandarynki a odchudzanie
Mandarynki są tak powszechnym i lubianym owocem, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do ich spożycia. Cenimy je za słodki smak, aromatyczny zapach, łatwość w obieraniu, ogólnodostępność i stosunkowo niską cenę. Powinniśmy też docenić je za właściwości prozdrowotne, które ze sobą niosą.
Pomarańcza – właściwości, witaminy. Pomarańcze a odchudzanie
Pomarańcze zawierają szereg związków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Oto dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.
10 rad jak uniknąć zgagi po posiłku
Aby znacząco zmniejszyć częstotliwość występowania zgagi wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian w sposobie odżywiania.
Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa
Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?
Czerwone pomarańcze – właściwości i zastosowanie
Kolor pomarańczowy jednoznacznie kojarzy nam się z okrągłymi, słodkimi cytrusami o tej intensywnej barwie. Trudno jest więc wyobrazić sobie, iż… nie wszystkie pomarańcze są pomarańczowe! Skąd pochodzą krwistoczerwone odmiany cytrusów, jakie są ich walory odżywcze i zastosowanie oraz czy mają istotną przewagę nad pospolitymi pomarańczami?
Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie
Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć się, dlaczego sprawdza się ono również w stosunku do egzotycznego, cytrusowego owocu.
Nie wszystkie produkty są dobre na śniadanie
Jak wiemy, śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zatem przygotować pożywne i zdrowe śniadanie. Niestety nie wszystkie produkty są polecane na śniadanie. Dowiedz się czego, należy unikać!
Olejek bergamotowy – właściwości i zastosowanie
Jeden z najpopularniejszych olejków zapachowych. Często wykorzystywany w aromaterapii. Działa odprężająco, relaksująco, leczy problemy skórne, działa antyseptycznie i nie tylko. Oto olejek bergamotowy, jego właściwości i zastosowanie.
Sok lepszy od świeżego owocu pomarańczy
Świeże owoce są zdrowsze, ale nie pod każdym względem lepsze od przetworzonych soków. Jak się okazuje organizm ludzki lepiej przyswaja witaminy z soku pomarańczowego niż świeżego owocu.
Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne
Jakość żywności oraz rodzaj jadłospisu może wspomóc walkę ze stanem zapalnym bądź doprowadzić do jego nasilenia, przyczyniając się do rozwoju wielu dolegliwości. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu – rozważnie dobieraj produkty i staraj się unikać pokarmów i składników działających proinflamacyjnie.
Walcz z migreną odpowiednią dietą. Żywieniowe czynniki ryzyka migreny
Dieta może odgrywać istotną rolę w eliminacji bólów głowy u osób cierpiących na migrenę. Bardzo często czynniki dietetyczne są zaniedbywane na korzyść profilaktycznej terapii farmakologicznej.
Dieta SPF – chroń swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV!
Czas na letnie przygody! Wybierasz się na wędrówkę po górach? Oddajesz się żeglowaniu? Spędzasz czas na tropikalnej wyspie? A może po prostu planujesz piknik w miejscowym parku? Bez względu na cel, w upalne dni zadbaj o właściwą ochronę swojej skóry!
Sok grejpfrutowy. Właściwości, witaminy i wpływ na zażywane leki
Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że sok grejpfrutowy zarówno dobrze jak i źle oddziałuje na organizm. A wiedza na ten temat i świadomość konsekwencji jest w tym przypadku najważniejsza.
Cytron – egzotyczny owoc zwany ręką Buddy
Ręka Buddy to egzotyczne owoce, które zadziwią Was swoim wyglądem i smakiem!
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !