Właściwości, smak i indeks glikemiczny pomelo. Jak rośnie i jak jeść pomelo?

Pomelo – pomarańcza olbrzymia – zawdzięcza nazwę rozmiarowi swoich owoców. Spośród przedstawicieli cytrusów wyróżnia się największym rozmiarem. Jakie właściwości ma pomelo i czy warto je spożywać?
Pomelo uznawane jest za głównego przodka bardziej znanego w Polsce grejpfruta. Ten największy spośród cytrusów wywodzi się z Dalekiego Wschodu, obecnie rozpowszechniony jest w wielu częściach świata, jednak nie jest tak popularny, jak inni kuzyni z rodziny cytrusów.
Jak rośnie pomelo?
Pomelo podobnie jak inne cytrusy rośnie na drzewie. Uprawa wymaga tropikalnego lub prawie tropikalnego klimatu, a także niskich wartości wysokości nad poziomem morza. Drzewko pomelowe osiąga 5–15 m wysokości, a jego okrągłe i nieco spłaszczone owoce mogą mieć nawet do 30 centymetrów szerokości, z czego grubość samej skórki to około 2 cm. Miąższ podzielony jest na 11–18 segmentów, może być bardzo soczysty, lub suchy, a obecnych w nim pestek jest niewiele – są za to również duże [1].
Pomelo – właściwości
Pomarańcza olbrzymia znana jest zarówno z zastosowania dietetycznego, jak i przemysłowego. Pyszny owoc dostarcza wyjątkowych wrażeń smakowych, a także może pozytywnie wpływać na zdrowie dzięki bogactwu antyoksydantów. Ekstrakty zarówno z całego owocu, jak i ze skórki badane są w aspekcie prewencji i leczenia różnych zaburzeń metabolicznych [2][3]. Oprócz owoców wykorzystywane są również inne elementy drzewka – silnie aromatyczne kwiaty stosuje się w produkcji perfum, natomiast twarde i ciężkie drewno świetnie sprawdza się m.in. w produkcji narzędzi.
Pomelo – smak, indeks glikemiczny
Orzeźwiający i soczysty smak pomelo może trafiać w najbardziej wybredne gusta. Stanowi połączenie słodyczy pomarańczy i goryczy grejpfruta, dzięki czemu „serwuje” pyszny kompromis. Pomelo charakteryzuje niski indeks glikemiczny – 30, i niska wartość energetyczna – około 40 kcal/100g, dlatego spożywany nawet w dużej ilości może stanowić element wartościowej diety [4]. Ekstrakty z pomelo stosowane są nawet w produkcji żywności funkcjonalnej o niskim indeksie glikemicznym, a także w suplementach diety mających na celu przyspieszenie utraty masy ciała [5].
Jak jeść pomelo?
Niestety „dotarcie” do najsmaczniejszego elementu owocu pomelo, jakim jest miąższ wymaga pewnego nakładu pracy. Zewnętrzna warstwa skórki jest twarda i gruba i to właśnie ona stanowi największy problem. Mimo wszystko warto od czasu do czasu się „poświęcić” – sama pulpa jest pyszna, ponadto z owocu można pozyskać orzeźwiający sok, a z miękkiej części skórki można przygotować kandyzowaną przekąskę.
Największy z cytrusów – pomelo – podobnie jak inne owoce z tej rodziny, mogą być świetnym urozmaiceniem diety. Poza smakiem zapewnia również pewne efekty prozdrowotne, a jego nadmierna konsumpcja nie grozi przybraniem na masie.
Literatura:
[1] Julia F. Morton: Pummelo Citrus maxima. Fruits of Warm Climates, 1987.
[2] Caengprasath N., Ngamukote S., i wsp.: The protective effects of pomelo extract (Citrus grandis L. Osbeck) against fructose-mediated protein oxidation and glycation. EXCLI J. 2013 Jun 10;12:491-502.
[3] Mäkynen K., Jitsaardkul S., i wsp.: Cultivar variations in antioxidant and antihyperlipidemic properties of pomelo pulp (Citrus grandis [L.] Osbeck) in Thailand. Food Chem. 2013 Aug 15;139(1-4):735-43.
[4] Shao S.Y., Xu W.J., i wsp.: Glycemic index, glycemic load, and glycemic response to pomelo in patients with type 2 diabetes. J Huazhong Univ Sci Technolog Med Sci. 2017 Oct;37(5):711-718.
[5] Reshmi S.K., Sudha M.L., Shashirekha M.N.: Starch digestibility and predicted glycemic index in the bread fortified with pomelo (Citrus maxima) fruit segments. Food Chem. 2017 Dec 15;237:957-965.
Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe i kwaśne, niż słodkie. To owoce bardzo soczyste, orzeźwiające i niskokaloryczne. Są większe niż pomarańcze, ale mniejsze niż pomelo i występują w kilku kolorach, z których każda lekko odróżnia się smakiem i wartościami odżywczymi od pozostałych. Grejpfruty słyną z wysokiej zawartości witaminy C oraz substancji przeciwutleniających korzystnie wpływających na poprawę stanu zdrowia. czytaj więcej
Pomarańcze zawierają szereg związków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Oto dlaczego warto włączyć je do codziennej diety. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
JAMI! Nie wiedziałam, że pomelo jest takie zdrowe! Jadłam chyba tylko dwa razy w życiu, ale właśnie wybieram się na zakupy i na pewno rozejrzę się za tym skarbem! Swietny artykuł, pozdrawiam!
Uwielbiam pomelo! Dobrze, że podczas odchudzania nie muszę z niego rezygnować. Idealnie wpisuje się w moją niskokaloryczną dietę.