Grejpfrut zielony, czerwony – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?

16 18 20

Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe i kwaśne, niż słodkie. To owoce bardzo soczyste, orzeźwiające i niskokaloryczne. Są większe niż pomarańcze, ale mniejsze niż pomelo i występują w kilku kolorach, z których każda lekko odróżnia się smakiem i wartościami odżywczymi od pozostałych. Grejpfruty słyną z wysokiej zawartości witaminy C oraz substancji przeciwutleniających korzystnie wpływających na poprawę stanu zdrowia.

Grejpfrut czerwony

Grejpfrut czerwony lub różowy określany jest jako „rajski owoc”, co tłumaczy jego dużą popularność. Grejpfrutowi najbliżej jest do pomarańczy, z prostego powodu jest krzyżówką dwóch odmian tego owocu pomarańczy chińskiej i olbrzymiej, czyli pomelo. Czerwony grejpfrut ma gorzko-kwaśny orzeźwiający smak, jest niskokaloryczny, gdyż aż w 90% składa się z wody. Czerwone grejpfruty są zasobne w witaminę C, która opóźnia procesy starzenia się komórek, wzmacnia kolagen występujący w skórze i stawach oraz kościach, wzmacniając ich strukturę. Zawiera również likopen oraz karotenoidy, czyli substancje o działaniu przeciwutleniającym i ochronnym dla skóry w stosunku do promieni UV, na które narażona jest powłoka ciała podczas ekspozycji na promienie słoneczne. Regularne spożywanie grejpfruta poprawia odporność organizmu, pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogólnego we krwi, triglicerydów oraz glukozy na czczo. Ten owoc może być spożywany również przez osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością, gdyż zawiera mało węglowodanów, natomiast sporo błonnika pokarmowego. Warto zwrócić uwagę na spożywanie grejpfruta wraz z białymi błonkami, które w smaku są nieco gorzkie, ale to właśnie w nich kryje się bogactwo błonnika pokarmowego oraz flawonoidów, czyli związków o działaniu przeciwutleniającym. Grejpfrut czerwony działa moczopędnie, oczyszczająco na organizm, wpływając korzystnie na pracę nerek oraz wątroby.

Grejpfrut zielony

Krewnym czerwonego grejpfruta jest jego odmiana w barwie zielonej, który określany jest również „sweety”. Skórka pokrywająca jadalną część owocu jest intensywnie zielona, natomiast miąższ ukryty wewnątrz ma barwę jasno zielono-żółtą. Warto wiedzieć, że właśnie ta odmiana jest najbardziej słodka, mimo iż zielona barwa wskazuje na owoc nie w pełni dojrzały, a więc kwaśny. Zadowoli zatem osoby unikające jedzenia grejpfrutów z uwagi na ich goryczkowaty i kwaśny smak. Sweety podobnie jak czerwony grejpfrut jest owocem niskokalorycznym i bogatym w witaminę C i związki o działaniu przeciwutleniającym. Działa oczyszczająco, wspiera pracę nerek i wątroby.

Ekstrakt z pestek grejpfruta

W badaniach naukowych stwierdza się przeciwdrobonoustrojowe działanie ekstraktu z pestek grejpfruta szczególnie w odniesieniu do mikroorganizmów warzelniczych i przenoszonych na żywności. Co ciekawe działanie przeciwdrobroustrojowe można wykorzystać w celu naturalnej ochrony żywności przed wczesnym zepsuciem się, a działanie ekstraktu z nasion grejpfruta nie jest uzależnione od konkretnej wartości pH, co stwarza większe możliwości zastosowania.

Grejpfrut – przeciwwskazania

Zawarte w grejpfrutach flawonoidy mogą reagować ze składnikami niektórych leków, co objawia się zwiększeniem stężenia substancji terapeutycznej we krwi nawet 10-cio krotnie! Flawonoidy powodują, że metabolizm leków, którego celem jest rozkład i wydalanie wraz z moczem metabolitów zostaje zaburzony, co powoduje, że substancja czynna stale krąży w krwioobiegu, a jej stężenie nie maleje.

Grejpfruty mogą modyfikować metabolizm antagonistów dopaminergicznych (leki stosowane m.in. w chorobie Parkinsona) prowadząc do ich względnego przedawkowania, co powoduje wystąpienie objawów psychotycznych. Sok grejpfrutowy oraz same owoce nie są zalecane w przypadku stosowania cyklosporyny, leku immunosupresyjnego, który zażywają pacjenci po przeszczepach narządów, ponieważ mogą one powodować zwiększenie stężenia substancji aktywnej w organizmie.

O unikaniu spożywania grejpfrutów oraz soku wyciśniętego z tego owocu powinni zostać poinformowani również pacjenci stosujący inhibitory kalcyneuryny, szczególnie Tac (lek stosowany po przeszczepie nerki), gdyż również w tym przypadku może dochodzić do interakcji, której skutkiem jest wzrost stężenia leku, co w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do uszkodzenia nerek. Grejpfrut nasila ponadto działanie warfaryny, czyli leku przeciwzakrzepowego oraz leków stosowanych na nadciśnienie. Stwierdzono ponadto, że sok grejpfrutowy ponad dwukrotnie zwiększa stężenie tikagreloru, prowadząc do długotrwałego działania przeciwpłytkowego. Odmienne działanie soku grejpfrutowego na działanie leków wykazano w odniesieniu do klopidogrelu, którego skuteczność została obniżona. Nie zostały poznane dotąd wszystkie interakcje leków ze składnikami grejpfruta, dlatego jeśli lubisz ten owoc i nie jesteś w stanie z niego zrezygnować, a zażywasz leki, najbezpieczniej będzie oddzielić spożycie grejpfruta lub wypicie soku o ok. 4 godziny od zażywania leków.

Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?

Często spotykam się ze stwierdzeniem, że owoców nie powinno jadać się po południu. Korzystnie jadać grejpfruta zarówno rano, jak i wieczorem, oraz jako dodatek do poszczególnych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Pora dnia nie ma znaczenia, gdyż jest to owoc o niskiej kaloryczności i wysokiej wartości odżywczej.

Zarówno grejpfrut zielony i czerwony to owoce bardzo zdrowe. Wersja zielona zadowoli osoby lubiące słodkie owoce, natomiast czerwona będzie lepsza dla tych, którzy wolą bardziej wytrawne aromaty. Bez względu na to, który rodzaj wybierzesz pamiętaj, by spożyć go w odstępie ok. 4h od brania leków, a z pewnością wyjdzie Ci to na zdrowie.

 

Literatura:

[1] Michałowska M.: Postępowanie w zaawansowanej chorobie Parkinsona. Terapia 2006, 1, 174, str. 47-52.

[2] Frankiewicz A., Bohdan M., Gruchała M.: Leczenie immunosupresyjne i jego powikłania u pacjentów po przeszczepieniu serca. Terapia 2016, 9, 342, str. 63-68.

[3] Niemczyk L., Niemczyk M.: Inhibitory kalcyneuryny po przeszczepieniu nerki. Terapia 2016, 6, 338, str. 44-49.

[4] Woroń J.: Interakcje leków przeciwzakrzepowych. Terapia 2015, 12, 332, str. 88-93.

[5] Holmberg M.T., Tornio A., Neuvonen M., Neuvonen P.J., Backman J.T., Niemi M.: Grapefruit juice inhibits the metabolic activation of clopidogrel. Clin Pharmacol Ther. 2014, 95, 3, str. 307-13.

[6] Holmberg M.T., Tornio A., Joutsi-Korhonen L., Neuvonen M., Neuvonen P.J., Lassila R., Niemi M., Backman J.T.: Grapefruit juice markedly increases the plasma concentrations and antiplatelet effects of ticagrelor in healthy subjects. Br J Clin Pharmacol., 2013, 75, 6, str. 1488-96.

[7] Choi J.S., Lee Y.R., Ha Y.M., Seo H.J., Kim Y.H., Park S.M., Sohn J.H.: Antibacterial effect of grapefruit seed extract (GSE) on Makgeolli-brewing microorganisms and its application in the preservation of fresh Makgeolli. J Food Sci. 2014, 79, 6, str.1159-67.

[8] Bernatoniene J., Keraitė R., Masteiková R., Pavilonis A., Savickas A.: A combination of grapefruit seed extract and concentrated cranberry juice as a potential antimicrobial preservative for the improvement of microbiological stability of hypromellose gel. Ceska Slov Farm. 2013, 62, 5, 212-9.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Grejpfrut zielony, czerwony – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem? - 4.2/5. Oddano 13 głosy.
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.