Sok lepszy od świeżego owocu pomarańczy
Aktualizacja: 19 sierpnia, 2020
Świeże owoce są zdrowsze, ale nie pod każdym względem lepsze od przetworzonych soków. Jak się okazuje organizm ludzki lepiej przyswaja witaminy z soku pomarańczowego niż świeżego owocu.
Świeży owoc nie zawsze najlepszy
W sklepach zazwyczaj znajduje się obszerny rząd półek wypełniony najróżniejszymi napojami. Wśród nich możemy znaleźć soki owocowe, napoje owocowe bądź nektary. Zanim po nie sięgniemy, warto znać różnice. Niestety w większości produktów dodawana jest duża ilość cukru a także innych substancji dodatkowych.
Z artykułu opublikowanego w w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” wynika, że przetworzony sok pomarańczowy również ma swoje zalety. Zawarte w soku między innymi witamina C i karetonoidy mają większą biodostępność niż świeże owoce. To znaczy, że wypijając jedną szklankę soku nasz organizm wchłonie więcej witamin, niż z owocu.
Warto więc włączyć do swojej diety także soki owocowe. Wybierając sok, kupujmy ten o jak najmniejszej liście składników, dzięki temu unikniemy zbędnych substancji dodatkowych. Sok również może okazać się dobry dla dzieci, których raczej nie interesują świeże owoce. Pamiętajmy jednak o ostrożności i zachowajmy umiar, biorąc pod uwagę zawarty w sokach cukier.
Literatura:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf505297t