bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie

Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Czerwone, różowe czy białe grejpfruty, bez względu na barwę stanowią bogate źródło cennej witaminy C, beta karotenu oraz licznych i składników korzystnie wpływających na zdrowie. Wartości odżywcze, które niesie za sobą owoc grejpfrutowy są wykorzystywane w terapii cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, oczyszczania wątroby oraz w odchudzaniu. Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć się, dlaczego sprawdza się ono również w stosunku do egzotycznego, cytrusowego owocu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Grejpfrut – właściwości
  • Grejpfrut – odchudzanie
  • Grejpfrut – zastosowanie

Grejpfrut – właściwości

Grejpfrut jest dużym okrągłym owocem, z rodziny cytrusów. Zawiera wachlarz rozmaitych składników odżywczych, które wspierają organizm w zachowaniu zdrowia:

  • witamina C – wspomaga odporność oraz elastyczność naczyń krwionośnych. Witamina C wpływa również na produkcję kolagenu, który utrzymuje skórę odpowiednio napiętą, dzięki czemu opóźnia oznaki starzenia się organizmu;
  • likopen, barwnik z rodziny karotenoidów, który jest dobrym przeciwutleniaczem chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, będącym przyczyną raka skóry – czerniaka;
  • potas, który wpływa na normalizację ciśnienia krwi. W grejpfrucie znajdziemy ok. 140 mg na 100 g owocu tego składnika;
  • antyoksydant naringenina – substancja, którą wyizolowano z gorzkiego aromatu grejpfruta. Według Komisji Europejskiej CORDIS naringenina wspomaga wątrobę w trawieniu tłuszczu, a co za tym idzie zwiększa wrażliwość na insulinę. Naringenina może być wykorzystana w terapii cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego oraz hiperlipidemii;

Grejpfrut – odchudzanie

Grejpfrut znany jest jako tzw. „spalacz tłuszczu”. Owoce grejpfrutowe dostarczają niewiele kilokalorii (ok. 50 na 100 g produktu oczyszczonego z części niejadalnych). Ponadto przyspiesza przemianę materii. W 100 g owocu jadalnego znajduje się ok. 1,1 g błonnika, który utrzymuje uczucie pełności na dłużej. Warto dodać, że jest to frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie – pektyn, które zwiększając masę stolca wpływają na regulację perystaltyki jelit. Dodatkowo błonnik rozpuszczalny w wodzie „chłonie” frakcję LDL cholesterolu oraz kwasy żółciowe, które następnie zostają wydalone z organizmu. Wcześniej wspomniana naringeniyna, antyoksydant wyizolowany z gorzkiego aromatu owoców grejpfruta, ma działanie lekko przeczyszczające i wspomagające przemianę materii.

Grejpfrut – zastosowanie

Chcąc skorzystać z dobroczynnych właściwości zawartych w grejpfrucie, najłatwiejszym sposobem jest wdrożenie owocu do codziennej diety. Warto spożywać ok. ½ dużego cytrusa jako dodatek do dwóch posiłków dzienne, nie zastępując go sokiem zakupionym w sklepie. Ponadto na rynku dostępne są preparaty zawierające wyłącznie wyizolowane składniki bioaktywne, jednak nie dostarczają one na pewno korzyści smakowych, nie dają uczucia sytości i nie wpływają na wytworzenie zdrowych nawyków żywieniowych.

Grejpfrut jest owocem, który śmiało można wykorzystać do przygotowania domowego, świeżo wyciskanego soku. Z pewnością wartościami odżywczymi będzie przewyższał sklepowy odpowiednik. Cząstki owocu można dodać do wody nadając jej lekko gorzkiego posmaku. Owocowa sałatka z grejpfrutem również będzie dobrym pomysłem, tak samo jak spożycie samego owocu jako dodatek do posiłku. Warto zauważyć, że grejpfrut powinien być spożywany na surowo w stanie jak najmniej przetworzonym, gdyż każda obróbka, zarówno mechaniczna jak i termiczna, zubaża surowiec o cenne składniki odżywcze.

Gorzki smak grejpfruta jest jego największym bogactwem, gdyż wyizolowana z aromatu naringenina terapeutycznie wpływa nie tylko na układ krwionośny, wątrobę czy proces odchudzania, ale również zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników nadtlenowych. Wdrożenie grejpfruta do codziennej diety może przynieść poprawę wyników laboratoryjnych, poprawić samopoczucie oraz sylwetkę. Warto dodać, że spożywanie owocu nie przyniesie wymiernych korzyści, gdy nie będzie to połączone z racjonalnym żywieniem oraz umiarkowaną aktywnością fizyczną.

Literatura:

„Gorycz grejpfruta może osłodzić życie diabetykom” Źródło: PLoS ONE

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! Czytaj dalej...

Zacznij swój dzień od szklanki…

Początek dnia to dla naszego organizmu bardzo ważny moment. Zależy od nas czy rozpoczniemy go z pełną energią do życia czy zaspani i zmęczeni. Jeśli chcemy korzystać z dnia już… Czytaj dalej...
oczyszczanie

Kuracja cytrynowa Tombaka – dieta…

Czym jest kuracja cytrynowa Tombaka? Jak wpływa na nasz organizm? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce cytrusowe Produkty wspomagające odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    20 produktów, które przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej

    Węglowodany na noc a odchudzanie. Co jeść wieczorem, żeby schudnąć?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.