Domowe sposoby na zajady. Od czego robią się zajady i jak je leczyć?
Zapalenie kącików ust zwane powszechnie zajadami to problem dotykający znacznej ilości ludzi szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Owrzodzenie to nie tylko bywa niezwykle bolesne, ale również stanowi mankament estetyczny. Z tego powodu zajady to jedna z najczęstszych przyczyn zgłaszania się pacjentów do lekarza dermatologa.
Najzdrowsze oleje do smażenia, duszenia, pieczenia – punkt dymienia, jaki olej do czego
“Olej tłoczony na zimno”, “extra virgin”, “z pierwszego tłoczenia” – brzmi bardzo zachęcająco i gwarantuje dobrą wartość odżywczą. Czy oznacza to, że olejów tego typu powinniśmy używać w swojej kuchni do wszystkiego? A co z olejami rafinowanymi?
Najlepsze sosy do sałatek – warto wiedzieć jaki olej użyć
Niedługo stragany z warzywami zapełnią się nowalijkami i sezonowymi warzywami. Coraz chętniej na obiad i kolację wybierzemy wartościową i kolorową sałatkę. Czym jednak skropić kompozycję warzyw, aby dopełnić jej smaku i wzbogacić o cenne substancje?
Prawidłowa pielęgnacja to podstawa zdrowych i lśniących włosów
Jeśli borykasz się z wysuszonymi i łamiącymi się włosami pozbawionymi blasku, zwróć uwagę na sposób ich pielęgnacji. Być może w tym tkwi problem!
Oliwa z oliwek niszczy naturalną barierę na skórze dzieci
Oliwa z oliwek jest podstawą wielu naturalnych kosmetyków, także tych domowych. Nie stosujmy jej jednak u dzieci. Niszczy ona naturalną barierę chroniącą je przed bakteriami i utratą wody.
Nie daj się nabić w butelkę , czyli jak wybrać dobrej jakości oliwę z oliwek
Jak spośród wielu butelek dostępnych na sklepowych regałach, wybrać tę najlepszą? Czym kierować się przy wyborze? Warto dowiedzieć się, czym charakteryzuje się dobra oliwa, by… nie dać się nabić w butelkę.
Pomysły na domowe odżywki do włosów
Kiedy włosy tracą zdrowy wygląd, stają się suche, matowe, pojawiają się rozdwojone końcówki koniecznie trzeba o nie zadbać. Jak je zregenerować, odbudować i nadać im blasku? Pomocne mogą być odżywcze maseczki, które każdy szybko i bez większego trudu przygotuje w domu.
Kuchnia grecka – charakterystyka, tradycje, przepisy
Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Warto z niej czerpać ile się da. Tym razem przybliżymy Wam nieco kuchnię grecką. Zapraszamy!
Olej rafinowany i nierafinowany – różnice
Olej do smażenia, czy jest równie dobry do sałatek? Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Warto znać różnicę, aby dostosować najlepszy olej do swoich wymagań kulinarnych.
Produkty naturalne jako najlepsza pielęgnacja ciała
Poznaj siłę natury i wykorzystaj ją nie tylko w kuchni. Wiele roślin posiada właściwości, które zadbają o Twoje ciało także od zewnątrz. Przywrócą blask Twoim włosom i odżywią cerę. Poznaj je i wybierz kosmetyki idealne dla siebie.
Pizza – historia, rodzaje, przygotowanie oraz polskie odmiany
Pizza jest bardzo rozpowszechnioną potrawą w całej Europie. Jej wczesna forma była znana już w starożytności, a dziś jest kojarzona jako nieodzowny element dobrego wieczoru ze znajomymi.
Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje i przepisy
Kuchnia hiszpańska to termin bardzo ogólny, który odnosi się do tradycji i zwyczajów przygotowywania oraz spożywania posiłków w całej Hiszpanii. Jak każda inna kuchnia świata, bazuje na pewnych podstawowych produktach. Każdy region posiada typowe dla niego danie, z którego słynie.
Nie trzymaj wszystkiego w lodówce. Sprawdź, co można w niej umieszczać a czego nie
Często mamy dylemat schować do lodówki te owoce i warzywa, czy też nie? Oto odpowiedź.
7 najczęściej popełnianych błędów w kuchni
Co należy wiedzieć, aby ich nie popełniać? Oto kilka praktycznych porad przydatnych w codziennym gotowaniu
Oliwa z oliwek – rodzaje, wartości odżywcze i właściwości nektaru bogów
Oliwa z oliwek to najcenniejszy olej z dostępnych na rynku. Liczne witaminy i przeciwutleniacze tworzą z niej naturalny lek i kosmetyk.
Oliwa z oliwek stosowana nie tylko w kuchni! Wpływa na włosy, paznokcie i skórę twarzy!
Ten prosty dodatek do potraw może być używany na wiele różnych sposobów. I naprawdę działa.
Smażenie bez tłuszczu a ... zdrowe smażenie na oleju
Smażenie na tłuszczu wcale nie musi być niezdrowe. Jednak czy każdy z nas wie, jak dobrze smażyć, aby nie zaszkodzić naszemu organizmowi?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !