Właściwości przeciwutleniające soku pomidorowego
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Soki pomidorowe charakteryzują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pijemy je dla orzeźwienia, ale także ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Sok pomidorowy jest doskonałym rozwiązaniem na wiele dolegliwości.
Pomidor jest jednym z warzyw, które najczęściej poddaje się przetwarzaniu, między innymi na soki warzywne. Soki pomidorowe w dużej mierze są jednowarzywne, ale czasami dodaje się do nich inne składniki, na przykład seler oraz liczne zioła i przyprawy.
Wartość odżywcza soku pomidorowego
Przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że sok pomidorowy jest niskokaloryczny, porcja 100 g dostarcza zaledwie 17 kcal. Sok ten stanowi bogactwo makro i mikroelementów. Charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz pozwala utrzymać odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową. Oprócz wielu składników mineralnych zwiera również witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także błonnik, który wpływa pozytywnie na procesy trawienne. W poniższej tabeli przedstawiono skład soku pomidorowego oraz ilość poszczególnych substancji.
Składnik | Ilość w 100 g |
Białko | 0,76 g |
Tłuszcz | 0,05 g |
Węglowodany | 4,24 g |
Błonnik | 0,4 g |
Wapń | 10 mg |
Magnez | 11 mg |
Fosfor | 18 mg |
Potas | 229 mg |
Sód | 10 mg |
Mangan | 0,07 mg |
Witamina C | 18,3 mg |
Witamina K | 2,3 µg |
β-karoten | 0,27 mg |
Likopen | 8 mg |
Likopen – cenny przeciwutleniacz
Likopen jest barwnikiem nadającym pomidorom pomarańczowo-czerwoną barwę. Związek ten jest odporny na procesy termiczne: gotowanie, ogrzewanie za pomocą mikrofal czy duszenie, ale już mniej na działanie światła. Dzięki temu pomidory nawet po przetworzeniu zachowują duże ilości likopenu, który utrzymuje się również w sokach. Pomidory w postaci przetworzonej stanowią lepsze źródło tego przeciwutleniacza niż świeże owoce. Prawdopodobnie jest to związane ze zniszczeniem struktury likopenu i jego lepszą przyswajalnością przez organizm. Likopen jest substancją przeciwutleniającą, która neutralizuje dwa razy więcej wolnych rodników w porównaniu do β-karotenu. Jak wiadomo, substancje unieszkodliwiające wolne rodniki działają przeciwkancerogennie. Likopen współdziałając z innymi substancjami obecnymi w pomidorach (kwasem chlorogenowym, ferulowym, kwercetyną) daje jeszcze lepsze efekty.
Wiele badań naukowych potwierdziło, że związki zawarte w produktach pochodzących z pomidorów zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, prostaty, płuc, piersi. Dowiedziono również, że produkty te zwiększają zdolność skóry do ochrony przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Likopen przyczynia się także do spowalniania procesów starzenia organizmu, zapobiega chorobom serca i układu krążenia oraz przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.
Warto pić sok pomidorowy, przede wszystkim ze względu na wartościowy likopen, ale także wysoką zawartość potasu i witaminy C. Na rynku dostępna jest bardzo duża oferta tych soków więc warto przyjrzeć się zamieszczonym na opakowaniach etykietom z wartością odżywczą i porównać skład poszczególnych produktów, zwłaszcza pod względem obecności konserwantów, a w tym soli.
10/10