serce

Oceń
serce - 1.0/5. Oddano 2 głosy.

Tradycyjnie serce uważano za ośrodek uczuć i emocji, z czasem stało się symbolem miłości. Jego najbardziej rozpowszechniony kształt, który możemy w nadmiarze obserwować 14 lutego w postaci lizaków, balonów, maskotek najprawdopodobniej swoje źródła posiada już w starożytnej Grecji. To tam bardzo popularna była roślina sylfion, której nasiona mają właśnie taki kształt. Stosowana była jako środek między innymi antykoncepcyjny i wczesnoporonny, stąd możliwe powiązanie z seksualnością i miłością człowieka. W rzeczywistości jednak należy pamiętać, że serce to jeden z najważniejszych organów ludzkiego ciała, dlatego należy odpowiednio o nie dbać. Jednym z głównych niebezpieczeństw jest cholesterol, dlatego polecamy artykuł: Nic nie obniża cholesterolu tak skutecznie jak dieta, w którym dowiecie się, jakich produktów unikać, a o jakie wzbogacić swoją dietę, aby uchronić się przed poważnymi chorobami układu krążenia. Nie należy również zapominać o aktywności fizycznej. W artykułach poniżej znajdziecie wiele innych wskazówek, jak prawidłowo zadbać o swoje serce. Zapraszamy do lektury!

Jakie działanie ma naparstnica. Czy naparstnica jest trująca?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Naparstnica i glikozydy jej pochodzenia towarzyszą współczesnej medycynie już od jej początków, czyli od około 240 lat, kiedy to nastąpił jej intensywny rozwój. Jaki wpływ naparstnica wywiera na ludzki organizm i czy jest bezpieczna?

Dieta po zawale. Jak rozpoznać stan przedzawałowy?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Zawał jest to martwica narządu lub tkanki spowodowana niedokrwieniem. Przy zawale serca martwica obejmuje mięsień sercowy. Kardiomiocyty, czyli komórki mięśnia sercowego, przestają się wtedy prawidłowo kurczyć, zaczynają się rozpadać, dlatego substancje, które się w nich znajdują, przedostają się do krwi. Do tych substancji należy troponina, która wykrywana jest właśnie u osób z zawałem serca.

l-karnityna a serce

Najnowsze badania potwierdzają pozytywny wpływ l-karnityny na pracę układu krążeniowego u pacjentów po zawale serca. Między innymi może uchronić przed arytmią komorową i dusznicą po zawale.

Zawał mięśnia sercowego – przyczyny, objawy. Dieta po zawale mięśnia sercowego

Alicja Bławat ponad miesiąc temu

W Polsce ponad połowa chorób jest związana z nieodpowiednim profilem żywieniowym oraz brakiem aktywności fizycznej. Choroby układu krążenia królują na liście najpopularniejszych w kraju, a jak powszechnie wiadomo, mogą prowadzić do zawału mięśnia sercowego.

Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać?

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.

Herbata ziołowa na serce

Jednym z najlepszych sposobów na ochronę serca są liczne herbaty ziołowe, które wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, są to miedzy innymi: głóg, czosnek, imbir lekarski, krwawnik pospolity czy miłorząb dwuklapowy.

Cytryniec chiński – właściwości, zastosowanie, działanie, cena

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Stres i choroby serca – to dwie pierwsze przyczyny zgonów w krajach rozwiniętych. Czy substancje naturalnie występujące w cytryńcu chińskim mogą pomóc nam bronić się przed nimi?

Tłuszcze zwierzęce a zwiększone ryzyko chorób serca – najnowsze badania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rewolucyjne wyniki badań z udziałem 42 krajów Europy

Dieta niskocholesterolowa – wskazania, skuteczność, produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czy dieta niskocholesterolowa jest więc faktycznie kluczem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych? Jakie jednostki chorobowe wymagają ograniczenia spożywanego cholesterolu i jaką dietę należy wtedy wprowadzić?

Aktywność fizyczna a serce

Regularne ćwiczenia zwiększają wydolność serca, a ruch przynajmniej trzy razy w tygodniu poprawia przepływ krwi i reguluje ciśnienie. Nie muszą być to wykańczające treningi, wystarczą regularne spacery, rower albo wędrówki górskie.

Masło orzechowe ochroni Twoje serce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele osób dbających o linię i zdrową dietę unika masła orzechowego. Niepotrzebnie! Nie dość, że świetnie smakuje, to także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie!

Kiwi idealne dla osób z wysokim ciśnieniem!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Każdy z pewnością jadł ten słodko-kwaśny mały i owłosiony owoc. Jest wprost idealny na przekąskę i dodatek do musli. Czy wiedzieliście, że kiwi może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi i zadbać o cały układ krążenia?

Parodontoza zwiększa ryzyko chorób serca!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jaki wpływ mają choroby przyzębia na ryzyko chorób układu krążenia? Według szwedzkich naukowców może zachodzić pewna zależność między tymi schorzeniami.

Miłość, czekolada i butelka czerwonego wina najlepszym przepisem na zdrowe serce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Już niedługo walentynki. W ten dzień chętnie obdarowujemy swoje ukochane połówki butelką czerwonego wina bądź czekoladkami. Miłosne relacje jak dowodzą naukowcy świetnie chronią przed chorobami serca!

Rozwiązanie zagadki francuskiej diety coraz bliżej!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak to się dzieje, że Francuzi przy tak dużym spożyciu tłuszczów nasyconych stosunkowo mało zapadają na choroby serca? Naukowcy kolejnych poszlak szukają wśród francuskich serów!

Wapń – rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wapń należy do makroelementów niezbędnych dla organizmu, które należy dostarczyć wraz z codzienną racją pokarmową. Średnie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi ok. 1000 mg dziennie i wzrasta wraz z wiekiem. Mimo, że wapń znajduje się głównie w mleku i produktach mlecznych oraz zielonych warzywach, w Polsce występują stałe niedobory tego pierwiastka.

Agresja i perfekcjonizm – wybuchowa mieszanka prowadząca do wylewu

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kreskówkowe postaci niejednokrotnie, gdy się zdenerwują robią się czerwone, a niektórym nawet wybucha głowa. Jest to wynik zazwyczaj dużego zdenerwowania i agresywnego zachowania w stosunku do innych. Jak się okazuje bajkowe fantazje mają swoją podstawę w rzeczywistości.

Wpływ napojów na zdrowie – nowy wskaźnik HBI określi korzyści ze spożywanych napojów

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Naukowcy z Virginia Tech opracowali nowy wskaźnik, który pozwoli określić idealny stosunek wypijanych napojów do płynących z nich korzyści zdrowotnych. Warto zwrócić uwagę nie tylko na to co się je, ale także na to co się pije.

Nowe odkrycia dotyczące prewencji chorób serca

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta bogata w zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe może ochronić przed chorobami serca, ale czy wszystkich? Nowe badania dotyczące diety Eskimosów wskazują na większą zależność pomiędzy genetyką a dietą niż to nam się wydawało dotychczas.

Witamina B5 – właściwości, zapotrzebowanie, niedobór i występowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Witamina B5 jest jedną z witamin, których niedobór występuje bardzo rzadko, ponieważ jej dostępność w produktach żywnościowych jest bardzo szeroka. Ma właściwości regenerujące skórę, wpływa ochronnie na serce, ale i jest składnikiem wielu komórek naszego organizmu.

Zadbaj o najważniejszy mięsień w Twoim ciele!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Często zapominamy o najważniejszym mięśniu w naszym ciele, czyli sercu, a przecież bez niego nic nie byłoby możliwe. Skupmy się zatem na ochronie i wspieraniu jednego z najważniejszych organów w ludzkim ciele.