Produkty pozwalające utrzymać uczucie sytości na dłużej
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Czasami niewielkie jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka różnice, jak na przykład pomiędzy pieczywem białym i ciemnym, diametralnie wpływają na szybkość odczuwania przez organizm głodu. Impuls w postaci informacji o pustym żołądku jest dla organizmu sytuacją stresującą, którą chce jak najszybciej załagodzić, aby uniknąć dostawy energii do układu. Przyjrzyjmy się bliżej najważniejszym grupom produktów.
Produkty pełnoziarniste
Warto zacząć dzień od porządnego śniadania. Dzięki odpowiednio dobranemu, porannemu posiłkowi nasz mózg będzie działał efektywniej, a nasz układ pokarmowy odpowiednio nastawi się na kolejne posiłki. Warto więc zadbać, aby śniadanie dostarczało produktów bogatych w węglowodany pochodzące z pełnych ziaren. Porcja witamin w nich ukrytych, wraz z energią pochodzącą z owoców pozwoli nam dobrze zacząć dzień. Dobrym pomysłem będzie owsianka z suszonymi owocami lub ciemne pieczywo z dodatkiem warzyw i serem lub wędliną.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest błonnik, który po dostaniu się do naszego układu pokarmowego zwiększa swoją objętość. Dzięki temu czujemy się najedzeni na dłużej. Poprawia również pracę jelit i jest pomocny przy zaparciach. Jako drugie śniadanie lub podwieczorek możemy spożyć jogurt naturalny z dodatkiem otrąb i ulubionym owocem.
Produkty białkowe
Białko jest wymagającym źródłem energii i składników mineralnych dla naszego organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Otóż białko (zwierzęce oraz roślinne) jest długo trawione przez nasz układ pokarmowy. Dzięki temu spożywanie odpowiedniej ilości białka w ciągu dnia wraz z węglowodanami złożonymi bogatymi w błonnik, pozwala utrzymać poziom glukozy, a więc podstawowe źródło energii naszego ciała, na stałym poziomie.
Duże ilości białka zwierzęcego znajdziemy w produktach takich jak:
- przetwory mleczne: np. twaróg ,
- chude mięso: drób,
- jaja.
Dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego są:
- fasola,
- groch,
- soja,
- soczewica – istnieją różne jej odmiany.
Produkty niskotłuszczowe
Produkty ubogie w tłuszcz są zazwyczaj bogate w pozostałe składniki odżywcze, a więc w białka i węglowodany. Jeżeli unikniemy cukrów prostych, napędzających sztucznie nasz apetyt, możemy produktami o niskiej zawartości tłuszczu ochronić się przed nagłym atakiem głodu. Produkty nieprzetworzone, o małej zawartości cukru są produktami najbardziej sycącymi oraz oczywiście dla nas najzdrowszymi, bo dostarczają więcej wartości odżywczych oraz błonnika.
Aby nie paść ofiarą wilczego głodu warto przyzwyczaić organizm do regularnych godzin spożywania posiłków. Pozwoli to zachować optymalny poziom cukru we krwi i uchroni przed spożyciem mało zdrowego posiłku „na szybko”. Nie zapominajmy również o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Woda mineralna lub świeże soki wraz z zieloną herbatą doskonale usprawnią pracę układu pokarmowego i nawodnią organizm.
W przypadku gdy będziemy musieli zjeść coś w biegu, warto mieć pod ręką orzechy (poznaj różne ich gatunki), migdały lub pestki dyni. Pozwolą nam zaspokoić na trochę głód oraz uchronić się przed posiłkiem którego możemy później szczerze żałować. Inną opcją jest ulubiony owoc, idealnie sprawdzi się jabłko lub gruszka, naturalnie bogate w błonnik oraz wodę.
Pamiętajmy o śniadaniu bogatym w błonnik wraz z węglowodanami zlożonymi oraz białkiem, a w ciągu dnia o warzywach, a w przerwach między posiłkami o świeżo wyciśniętych sokach lub napojach bez dodatku cukru. Dzięki temu przez cały dzień będziemy pełni energii, a głód nie przeszkodzi nam w codziennej aktywności.