bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Węglowodany w organizmie człowieka można podzielić na te, które są przez niego przyswajane, takie jak skrobia czy fruktoza oraz te, które pełnią funkcję błonnika pokarmowego, nieprzyswajalne, ale usprawniające pracę przewodu pokarmowego, ułatwiając pasaż treści pokarmowej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Węglowodany
  • Węglowodany – podział
  • Węglowodany a dieta
  • Węglowodany a indeks glikemiczny (IG)

Węglowodany

Węglowodany to związki organiczne, w których skład wchodzą atomy węgla, wodoru oraz tlenu. Charakteryzuje je słodki smak. Cukry proste i dwucukry łatwo rozpuszczają się w wodzie. Węglowodany są produkowane głównie przez rośliny w procesie fotosyntezy z dwutlenku węgla i wody. Część z nich może być także syntetyzowana przez zwierzęta z tłuszczu i białka.

Węglowodany w organizmie człowieka stanowią jeden z podstawowych składników energetycznych, a ze spalenia jednego grama cukrów uzyskuje się 4 kcal.

Węglowodany – podział

Węglowodany w żywieniu człowieka dzieli się na proste i złożone. Cukry proste, inaczej monosacharydy to glukoza, fruktoza oraz galaktoza. Glukoza jest jednym z najpowszechniej występujących cukrów w życiu człowieka. Stanowi ona składnik sacharozy (dwucukru). weglowodany_prosteZawartość glukozy zwiększa się w procesie dojrzewania, a spada w trakcie długiego przechowywania żywności. Znajdziemy ją m.in. w warzywach, owocach oraz w miodzie. Natomiast fruktoza, jest cukrem, który powszechnie występuje w owocach (stąd jego nazwa). Stosowany jest w przemyśle spożywczym do produkcji napojów, deserów i innych słodyczy. Fruktoza w wątrobie może być przekształcona w glukozę i zmagazynowana w postaci glikogenu lub zużytkowana na potrzeby energetyczne. Jeśli jednak dostarczymy jej zbyt dużo doprowadzi do większej syntezy triglicerydów w wątrobie. Fruktoza powoduje także spadek wrażliwości organizmu na leptynę, co skutkuje rozregulowanym apetytem. Istnieje także zależność pomiędzy ilością spożywanej fruktozy a wzrostem stężenia złego cholesterolu we krwi. 

W żywności występują także dwucukry, które składają się z dwóch cząsteczek cukrów prostych. Najpopularniejszy z nich to sacharoza, inaczej nazywana cukrem buraczanym lub trzcinowym. Składa się z cząsteczki fruktozy i glukozy. Drugim ważnym dwusacharydem jest laktoza, w skład której wchodzi jedna cząsteczka glukozy i jedna cząsteczka galaktozy. Popularnie nazywana jest cukrem mlecznym, gdyż w dużych ilościach występuje w mleku.

weglowodany_zlozone

Drugą grupę stanowią cukry złożone (polisacharydy), do których należą: skrobia występująca w ziemniakach i produktach zbożowych oraz roślinach strączkowych, a także glikogen, stanowiący materiał zapasowy w tkankach zwierzęcych.

Do polisacharydów zalicza się także błonnik pokarmowy (włókno): celuloza, ligniny, pektyny i inne. Te substancje nie są trawione przez nasz organizm, dzięki czemu pełnią funkcję pobudzające ruchy perystaltyczne jelit i ułatwiające przechodzenie przez nie treści pokarmowej.

Węglowodany a dieta

Węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych w diecie każdego człowieka. Powinny dostarczać około 50–60% energii w codziennym pożywieniu. Glukoza stanowi główne źródło energii dla mózgu i erytrocytów. Wykorzystywana jest jako substrat przez mięśnie, wątrobę, serce, nerki oraz jelita. Ponadto w połączeniu z białkami i lipidami, wchodzi w skład ważnych struktur komórkowych. Mogą także stanowić substrat w budowie niektórych aminokwasów, jak: alanina, glicyna, seryna. Węglowodany są niezbędne w utlenianiu kwasów tłuszczowych.

Glikogen stanowi materiał zapasowy organizmu, magazynowany w wątrobie, mięśniach i nerkach. W stanach niedostatecznej podaży cukrów, uruchamiane są szlaki glikogenolizy (rozkład glikogenu). Natomiast w przypadku bardzo niewielkiej ilości węglowodanów w organizmie, glikogen wykorzystuje białka oraz tłuszcze w procesie glukoneogenezy do produkcji glukozy.

Jak już wspominaliśmy, błonnik pokarmowy nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. Stanowi włókno, które zapewnia pęcznienie treści pokarmowej w żołądku, zapewniając sytość oraz usprawniając pracę jelit.

Węglowodany a indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny określa procentowo szybkość zwiększania stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Zatem indeks glikemiczny klasyfikuje produkty żywnościowe, na te, o wysokim indeksie glikemicznym oraz na te, o niskim.

Indeks glikemiczny czystej glukozy wynosi 100. Wyróżniamy produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG<50), o średnim (IG=55–70) oraz o wysokim indeksie glikemicznym (IG>70).

Produkty o wysokim IG są bardzo szybko trawione i wchłaniane przez przewód pokarmowy. W związku z tym dochodzi do gwałtownego wzrostu glikemii poposiłkowej oraz gwałtownego wydzielania insuliny. Produkty takie, nie są zalecane w diecie, raczej należy ich unikać. Przykładem żywności tego typu są: chipsy, frytki, białe pieczywo, słodycze.

Produkty o niskim IG, jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, spowalniają wchłanianie glukozy, a także powodują łagodny wzrost glikemii po spożyciu posiłku. Takie produkty są bardzo polecane w diecie i powinny stanowić podstawowe źródło węglowodanów w żywieniu człowieka.

Węglowodany są niezbędnym składnikiem żywności w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Przede wszystkim dostarczają energii, ale także uczestniczą w wielu ważnych procesach ustrojowych. Najwartościowsze są węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
węglowodany

Carb cycling – rotacja węglowodanami…

Dzięki odpowiedniej manipulacji ilością węglowodanów w swojej diecie, możesz uzyskać spektakularne efekty. Dowiedz się więcej o carb cycling! Czytaj dalej...

Problemy z przemianą materii. Sprawdź…

Nieprawidłowa dieta, niska aktywność fizyczna czy stres to tylko niektóre przyczyny spowolnionego metabolizmu. Sprawdź jakie mogą być jego konsekwencje. Czytaj dalej...
Warzywa ułożone w kształcie koła.

Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje…

Nie tylko ilość, ale również składniki diety mają ogromne znaczenie. Czytaj dalej...

Dzienne całkowite zapotrzebowanie kaloryczne –…

Nie ma odchudzania bez poznania swojego zapotrzebowania kalorycznego. Sprawdź jak to zrobić! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    węglowodany
    Warzywa ułożone w kształcie koła.
    33

    Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów

    dekstroza właściwości zastosowanie skutku uboczne szkodliwość
    Cukier

    Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

    węglowodany przed i po treningu
    węglowodany

    Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów

    cukry redukujące właściwości zastosowanie
    węglowodany

    Cukry redukujące – właściwości i źródła

    węglowodany proste i złożone, źródła,

    Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?

    Rola węglowodanów w diecie sportowca, źródła, zapotrzebowanie
    węglowodany

    Węglowodany w diecie sportowca – zapotrzebowanie, źródła, spożywanie przed czy po treningu

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.