Produkty spowalniające przemianę materii
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Na szybkość przemiany materii w naszym organizmie wpływ ma wiele czynników takich jak np. wiek, genetyka, prawidłowa podaż minerałów oraz wody w diecie, a także aktywność fizyczna. Jednym z czynników szybkiego metabolizmu jest unikanie pewnych potraw i regularne spożycie posiłków.
Produkty ubogie w błonnik
Omówmy najpierw najbardziej rażące niedopatrzenie wśród osób chcących zgubić zbędne kilogramy: zbyt mała podaż błonnika. Błonnik, czyli części roślin nie ulegające bezpośredniemu rozkładowi pod wpływem enzymów naszego układu pokarmowego. Nie oznacza to jednak że jest bezwartościowy – pochłania cholesterol, ułatwia prawidłowe wypróżnianie, pobudza jelita do zwiększenia ruchów robaczkowych, a co najważniejsze, jest źródłem energii dla mikroflory bytującej w naszych jelitach, której zadaniem jest rozkładanie pożywienia do najprostszych form.
Częstym błędem jest za to bazowanie na diecie bogatej w przetworzone węglowodany pozbawione błonnika. Ich źródłem jest białe pieczywo oraz inne produkty mączne produkowane z białej, oczyszczonej mąki. Taka żywność skutecznie spowalnia wchłanianie, przez co wiele osób odczuwa ciężkość w dolnej części brzucha.
Produkty niskowęglowodanowe
Wiele osób zaczyna swoją walkę o piękną sylwetkę przez wyłączenie z diety wszelkich źródeł energii bogatych w tłuszcze i węglowodany. Co prawda dieta niskowęglowodanowa może skutecznie radzić sobie z nadwagą i otyłością, ale warto mieć też na uwadze, że niekiedy może ona wpływać negatywnie na efektywność pracy nad sylwetką. Możemy to zaobserwować szczególnie u osób zbyt długo utrzymujących niski poziom węglowodanów w diecie. Brak energii, apatia, ciągłe zmęczenie, a co za tym idzie pogorszenie samopoczucia to niektóre z możliwych efektów utrzymywania tego niesprzyjającego dla organizmu stanu. U osób z niskim poziomem tkanki tłuszczowej w organizmie może dojść nawet do zaburzeń pracy tarczycy, która jest bardzo ważnym organem odpowiedzialnym za szybkość przemiany materii i pracy całego organizmu. Paradoksalnie, tym sposobem możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc w walce o wakacyjną sylwetkę.
Posiłki z niepełnowartościowym białkiem
Zbyt niskie spożycie białka występuje najczęściej u wegetarian, wegan oraz kobiet. Jest to spowodowane unikaniem produktów mięsnych oraz mlecznych, będących doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Oczywiście, dieta bogata w białko jest możliwa do zrealizowania również przez osoby stroniące od mięsa, jednak wymaga to zastąpienia pełnowartosciowego białka zwierzęcego całym zestawem produktów roślinnych, aby uzyskać wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi.
Poprzez dostarczanie zbyt małej ilości protein zwiększamy ryzyko rozpadu naszych białek mięśniowych (pochodzących z mięśni), szczególnie podczas wykonywania długich i intensywnych treningów cardio, które są niezbędnym elementem osób redukujących poziom tkanki tłuszczowej. Białka posiadają niezwykłą zdolność przyśpieszania metabolizmu, a fakt ten powinien być wykorzystywany przez każdego adepta siłowni i wszelkiej innej aktywności, marzącego o pięknej, szczupłej sylwetce.
Po wyeliminowaniu tych podstawowych błędów możemy skupić się na innych ważnych kwestiach, takich jak prawidłowa ilość wapnia oraz witaminy D w diecie, uzupełnianie płynów oraz odpowiednia długość i jakość snu. Jeżeli zatroszczymy się o te czynniki, nasz trening będzie przemyślany a dieta ułożona z prawidłowym minusem kalorycznym, już niedługo zobaczymy pierwsze efekty naszej ciężkiej pracy.