Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym do naszego kraju zaczęły napływać nowe produkty. Od pewnego czasu popularność surowców egzotycznych i dotąd nieznanych rośnie. Jednym z nich jest cukier muscovado, który uznawany jest za zdrowszy zamiennik stołowego, białego cukru. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym słodzidle.
Jak zrobić syrop klonowy? Indeks glikemiczny, kalorie, cena. Gdzie kupić syrop klonowy?
W obecnych czasach coraz więcej osób uzależnionych jest od smaku słodkiego. Stosowane są różne jego formy, od tych mniej do bardziej zdrowych. Jedną z nich jest syrop klonowy, który poza niezwykle zadowalającym smakiem jest produktem przeznaczonym także dla wegan, a może nawet diabetyków! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym produkcie.
Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne
Dekstroza jest inną nazwą dla powszechnie znanej glukozy. Jakie właściwości ma ten najprostszy cukier i czy mogą one być szkodliwe?
Dieta bez cukru – efekty. Co jeść na diecie bezcukrowej?
Jak wskazują dane statystyczne, coraz mniej Polaków przyjmuje cukier w czystej postaci, jednak mimo to jego konsumpcja ogółem rośnie. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się cukier dodany, a my jako konsumenci nie zwracamy na to uwagi. Jakich produktów należy unikać, a jakie spożywać, będąc na diecie bezcukrowej?
Maltitol – właściwości słodziku i szkodliwość
Postęp technologii żywności pozwala cieszyć się słodkim smakiem niemal bez ryzyka przybrania na masie ciała. Jednym z zamienników cukru jest maltitol. Jakie ma on właściwości? Czy może być szkodliwy?
Syrop z agawy – właściwości, cena, indeks glikemiczny. Czym zastąpić syrop z agawy?
Czym jest przypominający miód syrop z agawy? Jakie ma właściwości i indeks glikemiczny?
Cukry redukujące – właściwości i źródła
Czym się charakteryzują cukry redukujące? Ich przykłady oraz źródła.
Erytrol – właściwości, szkodliwość, cena. Co wybrać erytrol czy ksylitol?
Gonitwa za odnalezieniem alternatywy dla cukru doprowadziła do rozpowszechnienia wielu związków słodzących zarówno tych naturalnych, jak i tych syntetycznych. Wśród nich doceniony został także erytrol. Przeczytaj artykuł i sprawdź czym jest i jakie cechują go właściwości!
Czy ksylitol jest rakotwórczy? Szkodliwość ksylitolu
Cała prawda na temat ksylitolu i jego szkodliwości.
Ksylitol – indeks glikemiczny, dla cukrzyków. Ksylitol czy erytrol?
Czy zatem ksylitol stanowi dobry substytut klasycznego cukru? Czy jest swojego rodzaju panaceum na wszelkie zaburzenia gospodarki węglowodanowej w organizmie? Czy wyróżnia się on na tle innych dostępnych środków stosowanych do słodzenia? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule! Zapraszamy do lektury!
Korzeń lukrecji – działanie. Herbata z lukrecji
Lukrecja – właściwości, przepis na herbatę. Czym się różni lukrecja DGL od standardowej?
Czym można posłodzić herbatę? Słodzik zamiast cukru?
W ostatnich latach konsumpcja czystego białego cukru w Polsce spadła. Wynika to w dużej mierze z faktu, że coraz więcej osób wykazuje zainteresowanie zdrową dietą. Niemniej jednak spożycie cukru ogółem rośnie, ponieważ jest on zawarty w wielu produktach spożywczych, nawet takich, których byśmy o to nie podejrzewali [1].
Syrop daktylowy – właściwości. Czy syrop daktylowy jest zdrowy?
Syrop daktylowy w ostatnich czasach zyskał na popularności dzięki rozpowszechnieniu stosowania zamiennych źródeł cukru w spożywanych potrawach. Szczególnie osoby na dietach wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz osoby nie spożywające sacharozy, decydują się na nowoczesne rozwiązania w zastąpieniu tradycyjnego białego cukru pozyskiwanego z buraków. Czy słusznie?
Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Cukier znaleźć możemy wszędzie. Nie tylko jest to ten, którym słodzimy kawę czy herbatę, ale znajdziemy go w ciastach, jogurtach owocowych, sokach. Wiedząc i słysząc zewsząd, że cukier biały jest niezdrowy, staramy się sięgać po te nieco zdrowsze – jak choćby trzcinowy. Ale czy na pewno to dobry pomysł?
Fruktoza – co to jest, metabolizm fruktozy, fruktozemia. Dieta przy nietolerancji fruktozy
Rosnące wciąż zainteresowanie tematyką żywienia zdaje się być przyczyną kreowania nowych teorii, nurtów czy postępowań mających na celu utrzymanie organizmu w stanie zdrowia i pełnej sprawności. Gorącym tematem do dyskusji wciąż pozostaje udział węglowodanów, a precyzując – fruktozy w diecie codziennej człowieka.
Hipoglikemia reaktywna – objawy, dieta
Podczas gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spadnie poniżej normy (< 50–55 mg/dl), a wraz z nim wystąpią charakterystyczne symptomy neuroglikopenii to znak, iż mamy do czynienia z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Choć stan niedocukrzenia jest charakterystyczny dla osób z cukrzycą, ta postać hipoglikemii może dotknąć nie tylko diabetyków.
Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie. Czy syrop klonowy jest zdrowy?
Syrop klonowy nazywany kanadyjskim płynnym złotem w Polsce nie jest tak popularny jak w krajach pochodzenia: Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, zdobywa jednak coraz więcej entuzjastów ze względu na wyłącznie naturalne składniki, bynajmniej nie sam cukier!
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !