bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Karp – charakterystyka, wartości odżywcze, hodowla, wybór i przygotowanie

Karp – charakterystyka, wartości odżywcze, hodowla, wybór i przygotowanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Dla wielu z nas karp wraz z reklamą jadących ciężarówek z Coca-colą oraz przygodami Kevina nieodzownie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że ryba ta na stałe zagościła na polskich stołach dopiero po drugiej wojnie światowej, ponieważ wcześniej była droga i niedostępna. Jakie jeszcze tajemnice skrywa ta popularna dziś ryba?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Karp – charakterystyka
  • Karp – hodowla
  • Karp – wartości odżywcze
  • Jak wybrać najlepszego karpia?
  • Karp – przygotowanie

Karp – charakterystyka

Jedną z głównych zalet hodowli karpia jest jego odporność i małe wymagania. Dzięki temu już w PRL-u była to bardzo popularna ryba. Jej dostępność przyzwyczaiła Polaków do smaku oraz specyfiki tego gatunku, stąd dziś obserwujemy wiele odmian nie tylko świątecznych dań z karpiem.

Wbrew obiegowej opinii, karp nie jest rybą rodzimą. Pierwotnie występował w zlewiskach mórz: Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego, a najwcześniej udomowiony został w Chinach, gdzie hodowano go jeszcze przed naszą erą.

Obecnie występuje niemal we wszystkich strefach klimatycznych zarówno w hodowli jak i w wodach otwartych, a ich siedliskiem są stawy, jeziora nizinne, głębokie rzeki, starorzecza lub rozlewiska.

Karpie możemy uważać za szkodniki, ponieważ zostały sztucznie wprowadzone do środowiska polskich stawów i rzek, a ich cechą szczególną jest sposób pozyskiwania pokarmu. Karpie czerpią pożywienie z dna zbiorników wodnych, zjadają niemal wszystko na co trafią, powodując eutrofizację, czyli  nadmierne gromadzenie się materii organicznej. Wpływa to na zaburzenie i pogorszenie naturalnego stanu ekosystemu wodnego.

Karp – hodowla

Szerokie menu oraz małe wymagania tej ryby wpłynęły na dynamiczny rozwój hodowli przemysłowej. W celu maksymalizacji zysków prowadzona jest w bardzo szybkim tempie. Stosuje się w niej pasze wysokobiałkowe, zawierające składniki modyfikowane genetycznie (głównie soję), z dodatkami antybiotyków i mączek kostnych.

Ryby uzyskane w ten sposób mogą osiągnąć cenę nawet poniżej 10 zł za kilogram. Hodowane są w zbiornikach posiadających zamulone dno, które u lepszych hodowców jest zabezpieczone na przykład żwirem, tak aby ryby nadmiernie go nie zmieniały. Taki karp niewiele ma wspólnego z prawdziwą rybą, a jego smak i zapach będzie zostawiał wiele do życzenia. Szykując się do zakupu, zastanówmy się czy nie lepiej zapłacić nieco więcej i cieszyć się jego smakiem, niż czuć mulistą nutę, której nie sposób się pozbyć.

Najlepiej kupować niezbyt duże (1,5 kg) około 3-letnie sztuki. Mniejsze będą posiadały nadmierną ilość ości, większe natomiast są bardziej otłuszczone. Kształt karpia: garbaty lub podłużny oraz rodzaj łuski itp. zależy wyłącznie od jego gatunku, sposób hodowli nie wpływa na te cechy.

Karp – wartości odżywcze

Mięso karpia jest uznawane za średnio tłuste, zawiera ok. 5–6% tłuszczu, z czego ponad 80% stanowią jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzin omega-3 i 6, tak jak u wszystkich ryb słodkowodnych, jest niższa w porównaniu do tłustych ryb morskich, ale jednocześnie jest zdecydowanie wyższa, niż w mięsie zwierząt stałocieplnych, zwłaszcza ssaków.

Zawartość pełnowartościowego białka wynosi średnio 17%, którego współczynnik przyswajalności przez organizm człowieka jest jednym z najwyższych. Mięso karpia jest także źródłem witamin A i D, witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP) oraz kwasu foliowego. Zawiera minerały, takie jak: potas, fosfor, sód, wapń i żelazo.

Warto pamiętać, że wartości odżywcze karpia zależą od tego, czym był karmiony. Karp nie może rosnąć zbyt szybko. Dobra ryba powinna być karmiona przez trzy sezony naturalną paszą (tyle trwa optymalny cykl hodowlany karpia).

Jak wybrać najlepszego karpia?

Jakimi cechami powinien charakteryzować się doskonały surowiec w postaci karpia?

  • Pochodzenie i wiek – nie może być zbyt wiekowy, ponieważ wpłynie to negatywnie na stosunek tłuszczu do mięsa, który z wiekiem rośnie.
  • Wygląd – świeży i zdrowy karp powinien mieć brązowo-żółto-niebieskie zabarwienie, z gładką i wilgotną skórą, bez uszkodzeń, plam czy śluzu. Mięso zaś powinno być sprężyste i zwarte. Jeśli jest inaczej, świadczy to o jego leciwości.
  • Cena – dobra ryba nie może zostać wyhodowana za kilka złotych, dlatego unikajmy ryb tanich, z pewnością nie były one prawidłowo karmione. Nadmierna oszczędność może tylko zepsuć nam wieczór i chęć na dalsze spożywanie karpia, podczas gdy wystarczy znaleźć odpowiedniej jakości surowiec, by cieszyć się jego smakiem.
  • Rozmiar – w kuchni najlepiej sprawdzają się sztuki ważące od 1,2 do 1,5 kilograma.
  • Przechowywanie – najlepiej jeśli pływa spokojnie po dnie zbiornika z czystą i przejrzystą wodą.

Karp – przygotowanie

Tę znakomitą rybę można przygotowywać na wiele sposobów, a najpopularniejszym jest wciąż karp faszerowany oraz w galarecie. Jednak możemy go również gotować na parze, dusić, smażyć, piec lub grillować. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i kreatywności w kuchni. Jest to wdzięczny surowiec, ponieważ komponuje się z wieloma potrawami i sami decydujemy z czym możemy go podać.

Istnieją różne metody by pozbyć się charakterystycznej woni mułu: od moczenia w mleku z pieprzem lub czosnkiem, przez natarcie solą, kończąc na obłożeniu cebulą na noc.

Kupując karpia pamiętajmy o najważniejszej kwestii, a więc odpowiednim surowcu. Nie bójmy się zapytać sprzedawcę o pochodzenie ryby, pamiętając iż dobra ryba nie może być wyhodowana w dwa lata. Ryby trzyletnie, karmione optymalną mieszanką zbóż odwdzięczą się nam prawdziwym smakiem karpia oraz większą wartością odżywczą.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Skuteczne odchudzanie

Ryby słodko- i słonowodne oraz…

Ryby i owoce morza są bardzo ważnymi produktami w naszej diecie. O ile te pierwsze cieszą się stosunkowo dużą popularnością, drugie są zdecydowanie rzadziej spotykane w naszych jadłospisach. Jeżeli jeszcze… Czytaj dalej...
Ryby i owoce morza

5 powodów dlaczego powinniśmy jeść…

Ryby- wszyscy wiemy doskonale, że są zdrowe i należy je włączyć do jadłospisu. Zalecają je lekarze, dietetycy, a nawet promotorzy zdrowia. Nie bez przyczyny…Zobacz koniecznie, co w sobie kryją i… Czytaj dalej...

Tłuszcze z rodziny omega-3 i…

Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Czym właściwie one są i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...

Kwasy omega 3 towarzyszą nam…

Wzmacniają odporność, łagodzą objawy cukrzycy typu 2, zapobiegają chorobom, wspomagają leczenie depresji. Jakie jeszcze właściwości kryją w sobie kwasy omega 3? Czytaj dalej...

Utrzymanie figury podczas świąt nie…

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, co zrobić, aby nie pozostawiły po sobie pamiątki w postaci dodatkowych kilogramów? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Ryby i owoce morza
    Ryby i owoce morza

    Panga – co to za ryba i czy jest zdrowa?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Ryby i owoce morza

    Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

    1
    Ryby i owoce morza

    Sardynki – właściwości. Czy sardynki w puszce są zdrowe?

    ogórek morski działanie
    2
    Ryby i owoce morza

    Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

    sandacz jak przygotować sandacza
    Ryby i owoce morza

    Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.