Retinol – działanie. Retinol na trądzik
Retinol należy do grupy barwników organicznych – karotenoidów. Czym jest i jakie pełni funkcje w organizmie? Czy retinol może pomóc w zwalczaniu trądziku?
Beta-karoten – działanie i efekty. Beta-karoten w tabletkach
Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie właściwości wykazuje i czy warto go dodatkowo suplementować?
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka
W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy tych osób ubogie są nie tylko w tłuszcze, ale również witaminy, które są w nich rozpuszczone, co skutkuje rozwojem wielu zaburzeń w organizmie.
Witamina A w diecie dzieci – najlepsze źródła, suplementacja
Prawidłowe żywienie dzieci, opierające się na zbilansowanej diecie dostarczającej odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych, ma ogromne znaczenie dla długości i jakości życia pociechy. Dla prawidłowego rozwoju pyscho-fizycznego ważne jest, aby dieta była pełnowartościowa, urozmaicona i smaczna.
Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak
Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.
Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa
Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?
Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy
Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.
Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy
Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.
Nierafinowany olej palmowy – właściwości, skład i zastosowanie
Olej palmowy najczęściej spożywamy w formie bardzo oczyszczonej, czyli przetworzonego surowego oleju poddanego procesowi oczyszczania (rafinacji). Taki biały tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia pod względem żywieniowym i powinniśmy go unikać w naszej codziennej diecie. Inaczej sprawy się mają w przypadku oleju palmowego, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Dlaczego czerwony olej warto wdrożyć do naszego żywienia?
Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu
Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!
Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego
W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?
GAC, czyli właściwości i zastosowanie owocu z rodziny dyniowatych
Owoc GAC – czyli Momordica cochinchinensis to tropikalna roślina, której naturalnym środowiskiem są obszary Południowej Azji – Wietnam, Chiny, Tajlandia. Zbiory owoców trwają od jesieni do zimy, kiedy ich skórka przybiera kolor od ciemno-pomarańczowego po czerwony. Najbardziej wartościowa jest czerwona warstwa otaczająca nasiona. Ze względu na swój intensywny czerwony kolor wykorzystywana jest do nadania apetycznej barwy w tradycyjnej wietnamskiej potrawie Xoi Gac.
Trawa pszeniczna – hodowla, właściwości oraz dostępne formy produktu
Poznaj kolejny super food – właściwości trawy pszenicznej. Odżywcza roślina, którą możesz wyhodować w domu.
Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje
Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Odpowiednia dieta jako ochrona przed stresem
Jest wiele metod i sposobów radzenia sobie ze stresem, ale czy dieta może nas ochronić przed jego negatywnymi skutkami? Oczywiście, że tak! Ważne jest, aby w diecie zachować równowagę pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami.
Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin
Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.
Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości
Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.
Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !