bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 stycznia, 2025

Ryby należy spożywać dwa razy w tygodniu. Są źródłem nie tylko wartościowego białka, ale również cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D. Jedną z ryb, którą powinniśmy uwzględnić w naszym jadłospisie jest sola.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ryba Sola
  • Ryba Sola – wartości odżywcze
  • Ryba sola – cena, gdzie kupić
  • Ryba sola – przepisy

Ryba Sola

Sola zwyczajna (Solea solea) występuje w wodach przy Wyspach Zielonego Przylądku, wybrzeżach zachodniej Afryki, w Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym, przy zachodniej Europie i w południowym Bałtyku. Zazwyczaj występuje przy błotnistym lub piaszczystym dnie. Należy do ryb długowiecznych – żyje nawet powyżej 20 lat.

Jest płaską i owalną rybą, która ma oczy po tej samej stronie. Średnio osiąga masę 3 kg. Jej mięso jest białe, delikatne i smaczne [1].

Ryba Sola – wartości odżywcze

Sola jest źródłem wartościowego białka. Jej mięso jest delikatne, dzięki czemu należy do produktów łatwostrawnych. Jest rybą niskokaloryczną i niskotłuszczową. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak ich zawartość w mięsie jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu z innymi rybami. Sola jest dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak B2, B6 czy B12. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach warto zwrócić uwagę na witaminę D. Wpływa ona nie tylko na prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową i metabolizm tkanki kostnej. Pełni także rolę w rozwoju oraz przebiegu chorób nowotworowych oraz o podłożu autoimmunologicznym. Może wpływać także na funkcje poznawcze, przeciwdziałając chorobom neurologicznym i psychicznym. Sola jest źródłem selenu oraz jodu. Ten ostatni ma znaczenie m.in. w produkcji hormonów tarczycy, które z kolei wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu [2].

Wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy w przeliczeniu na 100 g produktu [3]
Energia [kcal] 83
Woda [g] 80,0
Białko ogółem [g] 17,5
Tłuszcz [g] 1,4
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 0,39
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 0,44
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]

z rodziny omega 3

z rodziny omega 6

0,34

0,27

0,07

Cholesterol [mg] 50,0
Węglowodany ogółem [g] 0
Sód [mg] 100,0
Potas [mg] 309,0
Wapń [mg] 29,0
Fosfor [mg] 195,0
Magnez [mg] 49,0
Żelazo [mg] 0,8
Cynk [mg] 0,4
Jod [µg] 25,0
Witamina A [µg] 2,0
Witamina D [µg] 8,0
Witamina E [mg] 0,3
Witamina B1 [mg] 0,06
Witamina B2 [mg] 0,1
Niacyna [mg] 3,0
Witamina B6 [mg] 0,2
Foliany [µg] 11,0
Witamina B12 [µg] 0,8
Witamina C [mg] 0

Ryba sola – cena, gdzie kupić

Ryba sola jest bardzo ceniona ze względu na walory smakowe. Niestety bardzo trudno ją dostać. Często w sklepach spotyka się jej tańszy zamiennik – limanda żółtopłetwa (Limanda aspera).

Świeża ryba może kosztować nawet 100 zł za 1 kg.  Przeglądając oferty większych sklepów można trafić zazwyczaj na „solę” limandę żółtopłetwą za ceną ok. 25 zł za kg.

Ryba sola – przepisy

Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem ryby soli.

Sola pieczona w kuskusie

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ cebuli,
  • 3 łyżki masła,
  • 300 ml gorącego bulionu,
  • 120 g kuskusu,
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół (natka pietruszki, mięta, kolendra, bazylia),
  • 3 łyżki pestek dyni.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowych. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posmarować oliwą (1 łyżka).
  3. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty. Dodać masło.
  4. W miseczce wymieszać kuskus z gorącym bulionem. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać sól, pieprz i zawartość patelni, zioła, pestki dyni.
  5. Rybę umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Dodać na górę kuskus. Przykryć.
  6. Piec ok. 25 minut. Podawać z warzywami.[4]
rozwiń
Zupa rybna

Składniki (2 porcje):

  • ok. 250 g filetu,
  • 750 ml bulionu,
  • ¼ cebuli,
  • ½ marchewki
  • ½ pietruszki
  • ½ pomidora,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i 1/3 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. W rozgrzanym garnku z oliwą zeszklić cebulę. Dodać włoszczyznę i smażyć ok. 3 minuty.
  3. Dodać bulion i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i pomidor (obrany, pokrojony w kostkę).
  4. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Rybę opłukać, oczyścić. Pokroić w kostkę i doprawić solą. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.
  6. Włożyć rybę do garnka z zupą i gotować 3 minuty. Podawać z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.[5]
rozwiń
Sola ze szpinakiem i migdałami

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety,
  • 2 duże garście świeżego szpinaku,
  • ½ filiżanki śmietanki kremówki,
  • 4 plasterki sera pleśniowego,
  • zrumienione płatki migdałowe,
  • oliwa, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć, osuszyć, dodać na rozgrzaną patelnię z oliwą. Jak zwiędnie, dodać śmietankę, wymieszać i odstawić. Doprawić solą i pieprzem, dodać ser.
  2. Filety umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i piec pod przykryciem ok. 20 minut w 180 stopniach.
  3. Na talerz umieścić szpinak, na nim rybę i posypać migdałami.[6]
rozwiń

Należy pamiętać o spożywaniu ryb dwa razy w tygodniu. Jedną z nich może być Sola. Jest ona Źródłem białka, które jest łatwo trawione. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witamina D. Dostarcza także selenu oraz jodu.

Literatura:

  1. https://www.ekologia.pl/wiedza/zwierzeta/sola-zwyczajna/charakterystyka/, [data dostępu: 11.08.2018r.].
  2. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ. Warszawa 2017.
  3. Kunachowicz H. i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2017.
  4. https://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sola/sola_pieczona_w_kuskusie/przepis.html, [data dostępu: 11.08.2018r.].
  5. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-rybna, [data dostępu: 11.08.2018r.].
  6. https://www.kwestiasm, aku.com/ryby_i_owoce_morza/sola/filety_z_soli/przepisy.html, [data dostępu: 11.08.2018r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    przygotowywanie żywności Ryby i owoce morza
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.