Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Ryby należy spożywać dwa razy w tygodniu. Są źródłem nie tylko wartościowego białka, ale również cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D. Jedną z ryb, którą powinniśmy uwzględnić w naszym jadłospisie jest sola.
Sola zwyczajna (Solea solea) występuje w wodach przy Wyspach Zielonego Przylądku, wybrzeżach zachodniej Afryki, w Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym, przy zachodniej Europie i w południowym Bałtyku. Zazwyczaj występuje przy błotnistym lub piaszczystym dnie. Należy do ryb długowiecznych – żyje nawet powyżej 20 lat.
Jest płaską i owalną rybą, która ma oczy po tej samej stronie. Średnio osiąga masę 3 kg. Jej mięso jest białe, delikatne i smaczne [1].
Sola jest źródłem wartościowego białka. Jej mięso jest delikatne, dzięki czemu należy do produktów łatwostrawnych. Jest rybą niskokaloryczną i niskotłuszczową. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak ich zawartość w mięsie jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu z innymi rybami. Sola jest dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak B2, B6 czy B12. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach warto zwrócić uwagę na witaminę D. Wpływa ona nie tylko na prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową i metabolizm tkanki kostnej. Pełni także rolę w rozwoju oraz przebiegu chorób nowotworowych oraz o podłożu autoimmunologicznym. Może wpływać także na funkcje poznawcze, przeciwdziałając chorobom neurologicznym i psychicznym. Sola jest źródłem selenu oraz jodu. Ten ostatni ma znaczenie m.in. w produkcji hormonów tarczycy, które z kolei wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu [2].
Wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy w przeliczeniu na 100 g produktu [3] |
|
Energia [kcal] |
83 |
Woda [g] |
80,0 |
Białko ogółem [g] |
17,5 |
Tłuszcz [g] |
1,4 |
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] |
0,39 |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] |
0,44 |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] z rodziny omega 3 z rodziny omega 6 |
0,34 0,27 0,07 |
Cholesterol [mg] |
50,0 |
Węglowodany ogółem [g] |
0 |
Sód [mg] |
100,0 |
Potas [mg] |
309,0 |
Wapń [mg] |
29,0 |
Fosfor [mg] |
195,0 |
Magnez [mg] |
49,0 |
Żelazo [mg] |
0,8 |
Cynk [mg] |
0,4 |
Jod [µg] |
25,0 |
Witamina A [µg] |
2,0 |
Witamina D [µg] |
8,0 |
Witamina E [mg] |
0,3 |
Witamina B1 [mg] |
0,06 |
Witamina B2 [mg] |
0,1 |
Niacyna [mg] |
3,0 |
Witamina B6 [mg] |
0,2 |
Foliany [µg] |
11,0 |
Witamina B12 [µg] |
0,8 |
Witamina C [mg] |
0 |
Ryba sola jest bardzo ceniona ze względu na walory smakowe. Niestety bardzo trudno ją dostać. Często w sklepach spotyka się jej tańszy zamiennik – limanda żółtopłetwa (Limanda aspera).
Świeża ryba może kosztować nawet 100 zł za 1 kg. Przeglądając oferty większych sklepów można trafić zazwyczaj na „solę” limandę żółtopłetwą za ceną ok. 25 zł za kg.
Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem ryby soli.
Składniki (2 porcje):
Sposób przygotowania:
Składniki (2 porcje):
Sposób przygotowania:
Składniki (2 porcje):
Sposób przygotowania:
Należy pamiętać o spożywaniu ryb dwa razy w tygodniu. Jedną z nich może być Sola. Jest ona Źródłem białka, które jest łatwo trawione. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witamina D. Dostarcza także selenu oraz jodu.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!