Dieta przy wzdęciach. Poznajmy najlepsze domowe sposoby na "gazy"

16 18 20

Dyskomfort w z powodu nagromadzonych gazów w jelitach odczuwa każdy człowiek, pomimo że na dzień produkujemy ich od 180 do 750 g. Prawdziwym problemem staje się nie tylko sytuacja, w której produkujemy ich zbyt dużo, ale i zapach gazów.

Poza bólami brzucha, nudnościami to właśnie wzdęcia są najczęstszymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W celu pozbycia się wstydliwego problemu, warto przestrzegać paru cennych wskazówek żywieniowych.

Charakterystyka wzdęć

Wzdęcia, inaczej bębnica, powstają na skutek gromadzenia się nadmiernej ilości gazów w jelitach. Zjawisko to ma miejsce, ponieważ powietrze przedostaje się do przewodu pokarmowego w czasie jedzenia lub picia. W skład gazów wewnątrzjelitowych wchodzi m.in. metan, wodór i dwutlenek węgla.

Gazy w aspekcie choroby

Nadprodukcja gazów pojawia się nader często w danych jednostkach chorobowych. Wzdęcia zgłaszane są przez pacjentów, jako objaw współistniejących chorób takich jak:

  • zespół jelita drażliwego (IBS),
  • celiaklia,
  • dyspepsja czynnościowa,
  • biegunka czynnościowa,
  • zaburzenie wchłaniania węglowodanów, tłuszczów,
  • nietolerancja laktozy,
  • zakażenie pasożytem Giardia lamblia,
  • gastropareza (spowolnienie opróżniania żołądka).

Leki w szczególności: przeciwdepresyjne, antycholinergiczne, przeczyszczające mogą prowadzić do wzmożonej produkcji gazów wskutek opóźnienia pasażu jelitowego.

Osoby skarżące się na wzdęcia powinny przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym, by dostrzec korelację między występowaniem dolegliwości a spożyciem konkretnego posiłku. Bardzo często zmiana nawyków żywieniowych rozwiązuje problem, lecz gdy to zawodzi, warto udać się do lekarza w celu poznania przyczyny wzdęć.

Domowe sposoby na wzdęcia

Zapobiegawczo na wzdęcia zaleca się:

  • spożycie ziół: mięty pieprzowej, która posiada wiele cennych właściwości, imbiru, kopru włoskiego, rumianku oraz przypraw: majeranek, kminek, gorczyca, anyż,
  • spożycie probiotyków w formie kiszonek, jogurtów, kwasu chlebowego przyczyniającego się do zasiedlenia niepatogennych bakterii w jelicie, które nie produkują gazów,
  • spożycie niegazowanych płynów, nie zawierają dwutlenku węgla wzmagającego wzdęcia,
  • łagodne i systematyczne ćwiczenia fizyczne odciążają jelita,
  • powolne jedzenie, zmniejsza ilość połykanego powietrza.

Dieta przy wzdęciach

W niedoborze enzymu laktazy zaleca się wyłączenie z diety produktów zawierających laktozę (poza mlekiem jest ona „ukryta” m.in. w czekoladzie mlecznej, pieczywie tostowym, zupie instant) lub uzupełnianie diety w suplement – egzogenna laktaza. Alternatywą dla tej grupy produktów są mleczne napoje fermentowane np. kefir, maślanka, jogurt.

Dieta bogatoresztkowa zalecana jest przy jednocześnie pojawiających się zaparciach i gazach. Dieta ta obfituje w błonnik (tzw. włóknik pokarmowy), który oczyszcza jelita z resztek pokarmowych. Zalegające złogi pokarmowe powodują procesy gnilne w jelitach i w konsekwencji powstają toksyczne związki. Za dietę bogatoresztkową uznaje się modyfikację żywienia podstawowego polegającą na zwiększonym udziale błonnika w pożywieniu do poziomu 30–40g/d. Przeciwskazaniem do stosowania diety są: stany zapalne, pooperacyjne, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Nie przeznaczona jest również dla dzieci, młodzieży i osób w podeszłym wieku (ok. 65 lat).

Należy także wyeliminować z diety lub ograniczyć produkty wzdymające czyli:

  • warzywa kapustne np. kapusta pekińska, brukselka, kalafior, kalarepa, jarmuż, brokuł,
  • warzywa strączkowe np. bób, fasola, groch, groszek zielony, soczewica, soja, ciecierzyca,
  • warzywa cebulowate np. cebula zwyczajna/siedmiolatka/perłowa/kartoflanka, czosnek pospolity, szczypiorek ogrodowy, szalotka, por,
  • słodycze, ponieważ stanowią pożywkę dla bakterii jelitowych powodujących fermentację.
  • miód, soki owocowe, owoce zawierają fruktozę, która również wzmaga fermentację,
  • tłuste i smażone potrawy ze względu na zawarty w nich dwutlenek węgla, który sprzyja wzdęciom.

Istnieje wiele zaleceń dietetycznych i domowych na wzdęcia. Jednakże przy tej dolegliwości, warto jest zadbać o swój stan fizyczny i psychiczny – stres również może powodować nadmierną produkcję gazów. W codziennym natłoku obowiązków, powinno się znaleźć czas na relaks.

Przeczytaj także nasz artykuł na temat wzdęć w ciąży!

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta przy wzdęciach. Poznajmy najlepsze domowe sposoby na "gazy" - 3.8/5. Oddano 646 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Beta9 17.04.2016, 3:13

    wszedzie jest co nie jesc ale co wtedy zostaje
    przyprawy I ziolka?

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 18.04.2016, 10:31

      Wyeliminowanie produktów wzdymających pomoże w zmniejszeniu objawów choroby a nawet wyeliminowaniu wzdęć. Ważne jest, aby dieta była lekkostrawna. Należy także obserwować swój organizm w celu wyeliminowania z diety produktów, które powodują największe nasilenie objawów.

      Odpowiedz
    • myszahihi 03.01.2018, 10:01

      Gotowane rzeczy mi się zdaje i kiszonki. Dużo warzyw i lekkie mięso typu kurczak i ryby na parze 😉 Wszystko co lekko strawne.

      Odpowiedz
  • Anka 15.05.2016, 5:53

    zero konkretów, same ogólniki w artykule, z resztą jak w innych o podobnej tematyce,
    rozpisany jadłospis na np. tydzień byłby pomocny, gotowe potrawy, które mogę jeść,

    Odpowiedz
    • APAP 15.05.2016, 7:45

      ’Anka’ jadłospis rozpisany na tydzień może Pani pozyskać w gabinecie dietetyka, wtedy będzie Pani miała gotowe potrawy. Wzdęcia to także sprawa indywidualna, proszę obserwować po jakich produktach pojawiają się dolegliwości a następnie je eliminować z diety. Jeżeli przypadłość jest bardzo dokuczliwa, to proszę przejść na dietę łatwo strawną czyli wykluczyć produkty smażone w dużej ilości tłuszczu, zaleca się gotowanie w wodzie/na parze, grillowanie i pieczenie np. w folii. Potrawy nie powinny być przygotowane z produktów przeciwwskazanych, opisanych w artykule.

      Odpowiedz
    • Bonavita.pl 16.05.2016, 1:14

      Ogólne zasady dotyczą większej ilości osób. Ich zastosowanie pomoże Ci samodzielnie skomponować dietę, ze składników, które lubisz. W gotowych jadłospisach niestety preferencje smakowe nie są uwzględniane, dlatego często zmuszeni jesteśmy jeść potrawy, których nie lubimy. A przecież każda dieta może być smaczna.

      Odpowiedz
  • alik 02.10.2018, 8:51

    lista produktów niezalecanych jest długa. Trudno mi sporządzić listę tego co można (a chyba można kaszę gryczaną, ryż brązowy, marchewki, sałaty, kiszonki, soki warzywne – nie wszystkie, zioła, kwas chlebowy, kefiry, maślanki i jogurty naturalne, pomidory i ogórki – trochę mało …..

    Odpowiedz
  • Koko 30.06.2019, 4:51

    Witam. Moim problemem jest duży brzuch. Prawie nic nie jem .Dużo wody niegazowanej. A brzuch jakbym była w ciąży. Usg wporzadku.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone