jarmuż

Oceń
jarmuż - 2.0/5. Oddano 2 głosy.

Potrawy z jarmużu. Jak przyrządzić jarmuż?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jarmuż to dwuletnia roślina warzywna pochodząca od dzikiej kapusty. Już w starożytności był używany do jedzenia i jako ozdoba domów i ogrodów. Według skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), która zajmuje się oceną żywności na podstawie stosunku zawartości składników odżywczych do wartości energetycznej, posiada najwyższą wartość. Zobaczmy, co możemy przygotować z tego niezwykłego i wciąż mało znanego warzywa.

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wydawać by się mogło, że natura obdarowała nas całkiem pokaźną ilością warzyw i owoców różnych odmian. Mimo to, człowiek stale szuka sposobów, by odkryć nowe gatunki roślin lub… stworzyć nowe. Takim sposobem powstało kalettes – krzyżówka jarmużu i brukselki. Jak wygląda, skąd pochodzi, jakie ma właściwości odżywcze i z czym najlepiej smakuje?

Odżywczy zielony koktajl z bananem, awokado i jarmużem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Zapraszam na pełnowartościowy i sycący koktajl z zielonych warzyw i owoców. Koktajl może z powodzeniem zastąpić pełny posiłek, kiedy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie obiadu czy kolacji.

Rozwiązanie zagadki popularności jarmużu tkwi w jego składzie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jarmuż jest ceniony za swój ostry i goryczkowaty smak. Nadaje się do wielu potraw, zarówno do sałatek jak i dań makaronowych na ciepło. Jednak tajemnica jego popularności nie tkwi jedynie w smaku, ale także w niezwykle cennym składzie, który chroni nas przed wieloma chorobami.

Luteina i zeaksantyna – źródła i wpływ na narząd wzroku

Marta Konował ponad miesiąc temu

Oczy są niezwykle delikatnym narządem, szczególnie narażonym na różnego rodzaju zmiany chorobowe. Luteina i zeaksantyna to związki zawarte z warzywach i owocach, które wykazują działanie ochronne na narząd wzroku.

Żurawina zamiast jagody goji – czyli polskie zamienniki superfoods

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

,,Nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać” – doskonale o tym wiedzą pasjonaci zdrowego żywienia. Jednak czy konieczne jest kupowanie stosunkowo drogich produktów wyliczanych na liście superfoods, aby utrzymać sprawność na najwyższym poziomie?

Przepis na koktajl z jarmużem i ogórkiem

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Koktajl z jarmużem i ogórkiem to idealna przekąska dla wszystkich osób szczególnie dbających o swój wygląd. Jest to źródło wielu antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm oraz wpływa na prawidłowe trawienie.

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych właściwościach i wysokiej wartości odżywczej

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak je wykorzystać na co dzień.