Wzdęcia w ciąży – przyczyny. Co na wzdęcia w ciąży?

16 18 20

Ciąża to szczególny okres dla kobiety. Organizm musi przystosować się do fizjologicznych zmian, które mogą wywoływać różne objawy m.in. ze strony przewodu pokarmowego. Nasilenie ich może być różne w poszczególnych trymestrach. Jedną z częstych dolegliwości są wzdęcia. 

Wzdęcia – przyczyny

Wzdęcie to objaw związany z nadmierną ilością gazów w jelicie. Przyczyn może być wiele, od nieodpowiedniej diety do chorób przewlekłych. W przypadku ciąży przyczyną wzdęć mogą być:

  • zmiany hormonalne – progesteron, który odpowiedzialny jest za utrzymanie ciąży, wpływa na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Spowalnia proces trawienia, co może przyczynić się do powstania m.in. wzdęcia, zgagi czy zaparcia,
  • zmiany fizjologiczne – stopniowy wzrost dziecka powoduje nacisk na narządy w jamie brzusznej, co przyczynia się do problemów trawiennych, a tym samym może powodować wzdęcia,
  • dieta – spożywanie produktów o działaniu wzdymającym i ciężkostrawnych oraz gazowanych napojów.

Co na wzdęcia w ciąży?

W celu zminimalizowania wzdęć należy:

  1. Zmienić sposób żywienia. Unikać:
  • nasion roślin strączkowych – groch, fasola, ciecierzyca,
  • warzyw kapustnych i cebulowych – kalafior, brukselka, kapusta, por, cebula,
  • owoców o dużej zawartości fruktozy – gruszki, winogrona, jabłka, śliwki,
  • słodyczy,
  • potraw tłustych, smażonych,
  • produktów wysokobłonnikowych – owoce i warzywa ze skórką, otręby, produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • napojów gazowanych, słodkich.
  1. Spożywać posiłki powoli, dokładnie przeżuwać unikając połykania powietrza. Pamiętać o aktywności fizycznej np. o spacerach.
  2. Stosować zioła w postaci naparów, które zmniejszają ilość gazów w jelicie:
  • mięta,
  • rumianek,
  • kminek.
  1. Aplikować leki zmniejszające wzdęcia, po uprzedniej konsultacji z lekarzem prowadzącym.

Probiotyki na wzdęcia

Na wzdęcia mogą pomóc także probiotyki. W wyniku zaburzenia mikroflory jelitowej zwiększa się ilość wytwarzanych pęcherzyków powietrza powodując wzdęcia. Nawet w przypadku, kiedy kobieta odżywia się prawidłowo podczas ciąży, dysbioza jelitowa mogła powstać o wiele wcześniej – dieta, stres. W takich przypadkach stosowanie probiotyków może zapewnić równowagę bakteryjną, a tym samym złagodzić wzdęcia. Warto pamiętać, że probiotyki można także dostarczyć wraz z dietą – jogurty naturalne z bakteriami probiotycznymi oraz kiszonki – kiszone ogórki. 

Kminek na wzdęcia

Zioła są coraz częściej wykorzystywane przy różnych schorzeniach. Owoc kminku jest powszechnie znanym surowcem wspomagającym walkę ze wzdęciami. Nie ma jednak danych o wpływie na przebieg ciąży u ludzi, dlatego warto zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego przed jego zastosowaniem.

Podczas trwania ciąży występują objawy o różnym nasileniu, które czasami mogą utrudniać sprawne funkcjonowanie. Do powstania wzdęć przyczynia się spowolniony pasaż jelit, spowodowany działaniem hormonów, naciskiem rosnącego dziecka na jelita czy też nieodpowiednią dietą W przypadku wystąpienia wzdęć warto przeanalizować dotychczasowy styl życia i zmienić sposób żywienia, wspomagając organizm naparami ziołowymi.

Literatura:

  1. Gulbicka P., Grzymisławski M.: Wzdęcia brzucha – najczęstsze przyczyny i postępowanie. Piel. Zdr. Publ. 2016, 6, 69-76.
  2. Łuczak A., Nowak M. i Szałek E.: Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja Współczesna 2017, 10, 140-146.
  3. Jarosz M.: Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. IŻŻ, Warszawa 2017.
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone