bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta przy zakażeniu Clostridium difficile, leczenie ziołami

Dieta przy zakażeniu Clostridium difficile, leczenie ziołami

zakażenie bakterią
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Clostridium difficile, to beztlenowe, gram-dodatnie laseczki wykazujące nie tylko zdolności do przetrwalnikowania, a także do ruchu. Po raz pierwszy z działaniem chorobotwórczym zostały powiązane w 1977 roku i również w tym okresie zaczęły się intensywnie rozprzestrzeniać.

Obserwowane od dekad w Europie i Ameryce Północnej przypadki Zakażeń Clostridium difficile (CDI) w ostatnich latach przybrały na częstotliwości. W historii rzadko obserwowano jego występowanie w Azji, jednak patogen ten może szybko się rozprzestrzenić również i tam. Szacuje się, że w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych liczebność CDI przekracza już liczbę zakażeń gronkowcem złocistym (Staphylococcus aureus). Istotne znaczenie ma obecnie profilaktyka, a także poszukiwania metod na walkę z tym nieprzyjemnym w skutkach – a czasami nawet śmiertelnym zakażeniem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Clostridium difficile – objawy zakażenia
  • Clostridium difficile – dieta
  • Clostridium difficile – leczenie ziołami

Clostridium difficile – objawy zakażenia

Spektrum objawowe zakażenia C. difficile jest bardzo szerokie – od łagodnej biegunki i mdłości, po poważne zaburzenia pracy i struktury jelit, ostre rozdęcie okrężnicy, niedrożność i/lub perforację jelit, czy rzekomobłoniaste zapalenie jelit.

Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi zakażenia są m.in. zaawansowany wiek, długi czas hospitalizacji, a także stosowanie niektórych antybiotyków. CDI diagnozowane jest na podstawie rozpoznania obecności w biegunkowym stolcu toksyny A (enterotoksyny) oraz B (cytotoksyny) [1]. Toksyny te wykazują aktywność wobec cytoszkieletu komórek i mogą mieć wpływ na przekazywanie kluczowych sygnałów wewnątrz- i międzykomórkowych. Ciężki stan zakażenia objawia się hipoalbuminemią (<3g/dL) i leukocytozą przekraczającą 15000 komórek/mm³.

Bardzo ważna jest prewencja – rygorystyczne dbanie o higienę w miejscach bardziej narażonych na rozprzestrzenianie się zakażenia (np. szpitale) – poprzez dokładne mycie rąk przy użyciu mydła. Zapobieganie CDI i jej objawom może również odbywać się poprzez stosowanie probiotyków, które są powiązane z obniżeniem ryzyka wystąpienia zakażenia [2].

Clostridium difficile – dieta

Dieta w przypadku CDI wymaga kilku modyfikacji. Na pewno należy zrezygnować ze spożywania wszelkich produktów o wysokim stopniu przetworzenia i ciężkostrawnych. Ponadto powinno ograniczyć się podaż produktów „wzdymających” takich jak kapusta, cebula czy fasola. Niewskazane jest również spożycie pikantnych przypraw, które mogą dodatkowo podrażniać przewód pokarmowy.

Oprócz modyfikacji polegających na eliminacji, poleca się zadbać o stan mikroflory jelitowej poprzez podaż fermentowanych przetworów mlecznych, takich jak jogurt naturalny, czy kefir oraz podaż kiszonych przetworów warzywnych, takich jak kapusta, czy ogórki.

Ponadto dieta powinna być łatwostrawna, a posiłki powinny być spożywane każdego dnia o podobnych porach i w spokojnym otoczeniu. Zalecane jest spożywanie pokarmów o umiarkowanej temperaturze (ani za zimnych, ani zbyt ciepłych) oraz dokładne ich przeżuwanie, nie należy dopuszczać do przejedzenia, ani do zbyt długich przerw między posiłkami.

Clostridium difficile – leczenie ziołami

Rzadko stosuje się specyficzne zioła w leczeniu CDI – ze względu na powagę sytuacji zdrowotnej osoby zakażonej stosuje się bardziej „dosadne” środki, takie jak antybiotyki: wankomycynę, czy tańszy i niemal tak samo skuteczny metronidazol. Ten sposób ma jednak swoje istotne ograniczenia – nie zalecany jest dzieciom i kobietom w ciąży oraz wpływa jedynie na liczebność komórek C. difficile, a nie na inhibicję tworzenia przetrwalników i toksyn.

Większa ilość badań wskazywała na zastosowanie probiotyków, aniżeli ziół w radzeniu sobie ze skutkami zakażenia C. difficile. Dowody naukowe sugerują, że probiotyki są zarówno bezpieczne, jak i skuteczne w zapobieganiu biegunce związanej z CDI. Bakterie, takie jak Bifidobacterium i Lactobacillus mogą hamować adhezję toksyn C. difficile do komórek nabłonka okrężnicy gospodarza i mogą działać jako stymulator odpowiedzi odpornościowej. Ponadto mogą wykazywać bezpośrednią aktywność przeciwdrobnoustrojową poprzez wydzielanie bakteriocyn i innych naturalnych peptydów przeciwdrobnoustrojowych [3].

Tematyka mikroflory jelitowej jest jednym z najintensywniej badanych obszarów dotyczących zdrowia człowieka. Jej stan wpływa zarówno na prawidłowy przebieg procesów trawienia, jak i na zdrowie psychiczne człowieka. Poważne zaburzenia mikroflory m.in. poprzez skażenia patogennymi bakteriami, takimi jak C. difficile stanowią istotny problem zdrowia publicznego w XXI wieku. Cały czas podkreśla się rolę prowadzenia dalszych badań w tym kierunku.

Literatura:

[1] Kılıç A.: [Clostridium difficile infection: epidemiology, risk factors, pathogenesis, clinical features, diagnosis and therapy]. Mikrobiyol Bul. 2013 Jul;47(3):556-66.

[2] Burke K.E., Lamont J.T.: Clostridium difficile infection: a worldwide disease. Gut Liver. 2014 Jan;8(1):1-6.

[3] Rineh A., Kelso M.J., i wsp.: Clostridium difficile infection: molecular pathogenesis and novel therapeutics. Expert Rev Anti Infect Ther. 2014 Jan;12(1):131-50.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
salmonella przyczyny objawy leczenie

Zakażenie salmonellą – objawy, leczenie.…

Zatrucia pokarmowe będące ostrym schorzeniem żołądkowo-jelitowym powodowane są najczęściej aktywnością drobnoustrojów, które dostały się do organizmu wraz z zarażonym pożywieniem. Zjawisku temu bardzo często sprzyja okres wiosenno-letni, bowiem to właśnie… Czytaj dalej...
Helicobacter pylori, Jak można się zakazić?
Helicobacter pylori

Helicobacter pylori – test na…

Ponad 80% populacji polskiej jest nosicielami tej bakterii. Czy konieczne jest przeprowadzenie testów na jej obecność? Jak nie dopuścić do zakażenia? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    biegunka jelita

    Co to jest oligofruktoza? Oligofruktoza a cukrzyca

    Co jeść przy biegunce? Jaką dietę stosować?

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    gorzka sól działanie na jelita i wątrobę
    8

    Gorzka sól na oczyszczanie jelit i wątroby. Skutki uboczne stosowania gorzkiej soli

    sibo dieta leczenie

    SIBO – leczenie naturalne i proponowana dieta

    węgiel aktywny właściwości zastosowanie dawkowanie
    1

    Węgiel aktywny – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.