ciecierzyca

Mąka z ciecierzycy – właściwości, cena, przepisy

Kilka lat temu w sklepie dostępne były tylko mąki pszenne, kukurydziane czy też żytnie. Obecnie asortyment się powiększył nie tylko o mąki z innych zbóż, takie jak mąka owsiana czy gryczana, ale również z orzechów, pestek, a nawet nasion roślin strączkowych, jak ciecierzyca. Co wyróżnia mąkę z ciecierzycy spośród innych mąk?

Aquafaba – działanie, przepisy. Jak przygotować aquafabę?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wraz z rozpowszechnieniem wszelkich diet eliminacyjnych wzrosła ilość i powszechność wszelkich zamienników pokarmowych. Nagle zamiast cukru możemy stosować najrozmaitsze słodziki, a zamiast jajka banana lub aquafabę. Przeczytaj artykuł i dowiedz się czym jest i jak przygotować aquafabę!

Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).

Wzdęcia po roślinach strączkowych – jak ich uniknąć?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Już od najdawniejszych czasów znano i chętnie spożywano rośliny strączkowe. Jedną z nich – soję, ze względu na dużą zawartość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w krajach azjatyckich, nazwano rośliną świętą. Niestety konsumpcję strączków ograniczają zawarte w nich rozmaite substancje antyodżywcze oraz niewłaściwa obróbka kulinarna, co sprawia, iż produkty te są przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości i nie mogą być spożywane w większej ilości [1].

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to propozycja na zdrowy, wegetariański obiad lub lekką kolację. Z pewnością przypadnie jednak do gustu również fanatykom mięsa.

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Pasta z czerwonej soczewicy i ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów to pyszna alternatywa dla tradycyjnego hummusu.

Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini należy do żywności funkcjonalnej, która posiada liczne walory zdrowotne. Wcale jednak nie musisz kupować gotowego opakowania, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktu. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus oraz poznaj prosty sposób na jego przygotowanie.

Produkty dla wegetarian i nie tylko

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta wegetariańska ma swoje wady i zalety. Osoby, które się na nią decydują muszą zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, zapewniającą im wszystkie niezbędne składniki, których niedobory mogą wystąpić po wykluczeniu z diety mięsa i jego pochodnych.

Kuchnia indyjska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Przyprawy indyjskie, były i są jednym z najpopularniejszych produktów eksportowych tego kraju. Już wczesnośredniowieczne wyprawy kupieckie przywoziły je do Europy i już wtedy świat oszalał na ich punkcie. Poznajcie niesamowicie aromatyczną kuchnię indyjska!

Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Podobna do grochu, ale nim nie jest. Ciecierzyca jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza. Czas aby ją poznać i wprowadzić do swojej kuchni.