Na kaca, biegunkę, wątrobę, nerki i trawienie. Mięta posiada wiele cennych właściwości
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Przyjemny, orzeźwiający smak mięty wykorzystywany jest w sporządzaniu wielu napojów. Nadaje się dobrze jako przyprawa do różnych dań. Obok kulinarnych zastosowań mięta wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym, poniweaż posiada właściwości lecznicze.
Łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa uspokajająco, dezynfekująco oraz potrafi uśmierzyć ból. Zalety mięty wykorzystywane są już od tysięcy lat. Przy okazji artykułu o mięcie warto zainteresować się również syropem z mięty!
Mięta – właściwości
Mięta jest szeroko wykorzystywana w medycynie, jako roślina lecznicza. Dzięki swym dobroczynnym właściwościom, wspomaga pracę układu pokarmowego, usprawnia trawienie, łagodzi ból, niweluje mdłości, działa uspokajająco i dezynfekująco. Zawiera garbniki, flawonoidy, gorczycę. Oprócz tego znajdujemy w niej karoten, rutynę, witaminę C i A oraz ważne dla organizmu minerały: żelazo, potas, magnez i wapń.
Mięta na kaca
Po suto zakrapianej imprezie, często dzień następny jest nie do zniesienia. Głównym winowajcom jest ból głowy. Ale jest na to rada. Napar z liści mięty działa kojąco na układ nerwowy, a olejek miętowy czy okłady z naparu mięty dobrze łagodzą dolegliwości bólowe głowy. Na układ nerwowy, szczególnie osobom podatnym na stany depresyjne polecane są także napary z dziurawca.
Mięta na biegunkę
Mięta polecana jest także w niektórych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Lekka, ziołowa herbatka z mięty pomaga uporać się z biegunką. Najlepiej sprawdza się mięta pieprzowa, której gałązki możemy zalać wrzątkiem, a tak przyrządzony napój spożywać w czasie problemów żołądkowych. Podczas biegunek należy uzupełniać płyny, dlatego ważne jest picie naparów z mięty, ponieważ bardzo dobrze działają na wszelkie dolegliwości bólowe oraz świetnie nawadniają.
Mięta a wątroba
Roślina o mentolowym smaku okazuje się dobrym rozwiązaniem w dolegliwościach wątroby i dróg żółciowych. Osoby cierpiące na kamicę żółciową, żółtaczkę i dolegliwości bólowe ze strony wątroby, mogą wprowadzić do diety herbatki miętowe, które złagodzą dyskomfort i zniosą uporczywe objawy.
Mięta a nerki
Mięta ma właściwości moczopędne, co sprawia, że szybciej pozbywamy się toksyn z organizmu. Polecana w stanach zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza, łagodzi ból i działa przeciwzapalnie.
Mięta na trawienie
Napar z listków mięty wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia, bóle brzucha. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Zawarte w mięcie składniki, wzmagają wydzielanie żołądkowe oraz pobudzają wytwarzanie żółci. Mięta poprawia perystaltykę jelit i pasaż jelitowy. Dobrze jest wypić napar z mięty po tłustym, obfitym i ciężkim posiłku, by ułatwić pracę żołądka.
Mięta jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Łagodzi ból, usprawnia trawienie, pomaga w dolegliwościach chorobowych wątroby. Dobrze smakuje i jest często stosowaną przyprawą. Jej powszechne i szerokie zastosowania sprawiają, że mięta często gości w naszych domach, zastępując niekiedy zbędne tabletki.
Piszecie kochani panstwo jaka mieta cacy,a nic o jej ubocznych wlasciwosciach?
Mieta,a cukrzyca,zaklamanie wyników.
witam próbowałam wszystkiego zioła leki ćwiczenia dieta ale wciąż nietrafiłam w to co by mi pomogło