Zdrowie
Skaza białkowa – objawy i dieta przy alergii pokarmowej na białko
Najpopularniejszym białkiem mleka krowiego charakteryzującego się alergennością jest kazeina. Uczulać…
Achalazja – objawy, przyczyny, rozpoznanie, leczenie i dieta przy przewężeniu przełyku
Achalazja to rzadka, uciążliwa choroba występująca z częstotliwością 1/100 000.…
Kadm – źródła w żywności, szkodliwe działanie na organizm człowieka, zatrucie
Podobnie jak rtęć, kadm nie pełni w organizmie żadnej funkcji…
Diagnostyka celiakii – wymagane badania
Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?
Rtęć i metylortęć – źródła w żywności, zagrożenia dla organizmu
Rtęć i metylortęć nie pełnią w organizmie ludzkim żadnej roli,…
Grzybica układu pokarmowego – objawy, przyczyny, diagnostyka leczenie oraz dieta
Drożdżyca to coraz częstsze schorzenie wynikające z nieprawidłowej diety. W…
Jelita – budowa, funkcje, najczęstsze problemy, leczenie
Dowiedz się jak zadbać o swoje jelita.
Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość
Formaldehyd jest związkiem, który wykazuje liczne negatywne skutki dla organizmu,…
Menopauza a tycie – dieta, zioła i aktywność fizyczna zapobiegająca skutkom przekwitania
Badania potwierdzają, że okres menopauzy sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.…
Laboratoryjny „must have”, czyli badania, które należy wykonać przed wizytą u dietetyka
Dziś wiemy, że równie ważnym – o ile nie ważniejszym…