Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!
Aktualizacja: 26 września, 2024
Pigwa jest owocem zawierającym bogactwo cennych wartości odżywczych. W wielu przypadkach lepiej jednak sięgnąć po nasiona pigwy niż słodko-kwaśny owoc. Dowiedz się, na co wpływają nasiona pigwy!
Pigwa – jak wygląda?
Pigwa pochodzi z Azji Mniejszej, najprawdopodobniej z Kaukazu. Należy do rodziny różowatych, podobnie jak pigwowiec, jabłoń, grusza, czy śliwa. To krzew lub drzewo, osiągające 5-7 m wysokości. Pigwa kwitnie na biało lub różowo, od maja do czerwca. Owoce dojrzewają w październiku, przypominają gruszki, są one duże, twarde i żółte. Pigwa jest nazywana „polską cytryną”, ze względu na charakterystyczny, kwaśny posmak.
Czym są nasiona pigwy? Czy są szkodliwe?
Nasiona pigwy to małe, twarde nasiona znajdujące się w rdzeniu owoców pigwy. Zawierają śluz, substancję żelową, która ma wiele zastosowań. Historycznie nasiona pigwy były używane do zagęszczania potraw, łagodzenia podrażnień gardła oraz jako składnik nawilżający w produktach do pielęgnacji skóry. Choć ich korzyści nie zostały szeroko potwierdzone przez badania naukowe, nasiona te wciąż cieszą się popularnością w medycynie ludowej. Przy ich stosowaniu w kuchni lub do celów zdrowotnych zaleca się ostrożność.
Pestki pigwy zawierają amigdalinę, która w przewodzie pokarmowym przekształca się w cyjanowodór. Aby uniknąć zatrucia cyjankiem, nie powinniśmy przekraczać dopuszczalnej dawki. Pestki z 1-2 owoców spożywane co kilka dni są bezpieczne.
Nasiona pigwy – wartości odżywcze
Nasiona pigwy zawierają witaminę C i A, a także witaminy z grupy B (PP, B1, B2, B6 i B17 – amigdalinę i B9, czyli kwas foliowy). Oprócz tego znajdziemy w nich żelazo, magnez, fosfor wapń i miedź 1. Pod wpływem wody pestki pigwy tworzą charakterystyczny śluz, w którym występują polifenole.
Jaki wpływ nasiona pigwy mają na zdrowie?
Badania wykazały, że olej z pestek pigwy może łagodzić objawy atopowego zapalenia skóry, a także zapobiega nawrotom choroby 2
Nasiona pigwy mogą pomóc przy uciążliwych zaparciach (jeśli są one podyktowane zbyt małą ilością błonnika pokarmowego w diecie). Ponadto mogą być one zalecane w przypadku wrzodów żołądka, refluksu żołądkowego, podrażnionej błonie śluzowej jelit i żołądka (choć ich wprowadzenie powinno się zawsze wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, mogą przynieść również pogorszenie stanu zdrowia). Można je również stosować, gdy dokucza nam kaszel, ból gardła i chrypka, ponieważ przyspieszają leczenie infekcji.
Pigwa nie tylko na przeziębienie
Pigwa jest owocem zawierającym dużą dawkę witaminy C, z tego względu stosowana jest często przy przeziębieniach i grypie. Jednak to nie jedyne jej właściwości. Nie należy zapominać o równie cennych pestkach tego owocu. Powodów jest kilka:
- nasiona pigwy wpływają łagodząco na układ pokarmowy,
- zwalczają niestrawność i zgagę,
- wspomagają leczenie refluksu, nieżytu żołądka i jelit,
- przeciwdziałają i leczą stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego,
- zapobiegają wzdęciom.
Z nasion pigwy możemy przygotować nalewkę, która wykazuje wszystkie właściwości lecznicze. Wśród domowych alkoholi leczniczych polecamy także wino z czarnego bzu, które zadba o Twoje serce.
Jak używać nasion pigwy w diecie?
Dodanie nasion pigwy do codziennego menu jest proste i korzystne:
- Koktajle: dodaj nasiona pigwy do swoich ulubionych koktajli, aby wzbogacić je o dodatkowe składniki odżywcze i delikatną chrupkość.
- Pieczenie: zmielone nasiona pigwy świetnie nadają się do wypieków, dodając im nie tylko wartości odżywczej, ale również wyjątkowej tekstury.
- Budynie i jogurty: posyp nasiona pigwy na budyniu lub jogurcie, tworząc zdrowy i smaczny dodatek.
Nalewka z nasion pigwy – przepis na pestkówkę
Składniki:
- 1 szklanka pestek pigwy,
- 250 ml wody,
- 250 ml spirytusu,
- 250 g cukru.
Przygotowanie:
- Do wrzącej wody dodajemy cukier, po czym mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Wyłączamy gaz i studzimy syrop do temperatury pokojowej.
- Wyjmujemy nasiona z pigwy. W dużym słoju umieszczamy pestki, syrop cukrowy i spirytus, następnie dokładnie mieszamy.
- Słoik szczelnie zakręcamy, po czym odstawiamy na 4 tygodnie.
- Po okresie maceracji filtrujemy nalewkę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka tygodni. W tym czasie trunek nabiera wyrazistego smaku i aromatu. Nalewkę przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Przepis na napar z nasion pigwy
- Jedną łyżkę nasion zalewamy szklanką gorącej wody i przelewamy do szklanego słoika. Dobrze go zakręcamy, następnie energicznie nim potrząsamy przez kilka minut. Miksturę zostawiamy na jeden dzień w chłodnym miejscu, po czym filtrujemy, gdy uzyska galaretowatą konsystencję.
- Pijemy 2-3 łyżki przed posiłkiem, 3 razy dziennie.
Istnieje też inny sposób na przygotowanie naparu. Wyjmujemy pestki z jednej pigwy, po czym gotujemy go w 250 ml mleka przez 5 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin w chłodnym miejscu, filtrujemy i pijemy powoli w ciągu dnia.
Jak zrobić macerat z nasion pigwy?
- Kroimy jedną pigwę (lub więcej) wraz z pestkami na plastry, po czym umieszczamy ją w szklanym słoiku i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Należy zwrócić uwagę, aby owoc był zanurzony w całości.
- Słoik przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Teraz zachodzi proces maceracji, polegający na zmiękczaniu i ekstrakcji owoców. Po kilku godzinach mikstura jest gotowa do spożycia.
Nadaje się ona do bezpośredniego spożycia. Aby wzbogacić jej smak, warto do niej dodać odrobinę miodu, imbiru i rozmarynu. Macerat z nasion pigwy sprawdzi się też jako dodatek do suplementów z witaminą C, ponieważ zwiększa ich przyswajalność. Można go stosować do 3 dni od wykonania.
Macerat i napar z pestek pigwy można stosować zewnętrznie. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry. Ponadto nawilżają ją i ujędrnia. Oprócz tego działa przeciwutleniająco, regenerująco i utleniająco. Mikstura nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i trądzikowej.
Bibliografia:- Krzepiłko A., Prażak R., „Quince seeds as a potential source of mineral and biological active compounds„, 2023 [w] J. Elem., 2023. 28(1): 107-122. DOI: 10.5601/jelem.2022.27.3.2317, [online] https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-9955f034-08a2-41f0-aee6-7c1bdf99bb50/c/107.pdf, [dostęp 29.07.2024].[↩]
- Takeshi Kawahara, Kanako Tsutsui, Eri Nakanishi, Toshifumi Inoue, Yasunori Hamauzu, „Effect of the topical application of an ethanol extract of quince seeds on the development of atopic dermatitis-like symptoms in NC/Nga mice„, [w] BMC Complement Altern Med. 2017 Jan 31;17(1), [online] National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28137259/#full-view-affiliation-3, [dostęp 29.07.2024].[↩]