bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 26 września, 2024

Pigwa jest owocem zawierającym bogactwo cennych wartości odżywczych. W wielu przypadkach lepiej jednak sięgnąć po nasiona pigwy niż słodko-kwaśny owoc. Dowiedz się, na co wpływają nasiona pigwy!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Pigwa – jak wygląda?
  • Czym są nasiona pigwy? Czy są szkodliwe?
  • Nasiona pigwy – wartości odżywcze
  • Jaki wpływ nasiona pigwy mają na zdrowie?
  • Pigwa nie tylko na przeziębienie
  • Jak używać nasion pigwy w diecie?
  • Nalewka z nasion pigwy – przepis na pestkówkę
  • Przepis na napar z nasion pigwy
  • Jak zrobić macerat z nasion pigwy?

Pigwa – jak wygląda?

Pigwa pochodzi z Azji Mniejszej, najprawdopodobniej z Kaukazu. Należy do rodziny różowatych, podobnie jak pigwowiec, jabłoń, grusza, czy śliwa. To krzew lub drzewo, osiągające 5-7 m wysokości. Pigwa kwitnie na biało lub różowo, od maja do czerwca. Owoce dojrzewają w październiku, przypominają gruszki, są one duże, twarde i żółte. Pigwa jest nazywana „polską cytryną”, ze względu na charakterystyczny, kwaśny posmak.

Czym są nasiona pigwy? Czy są szkodliwe?

Nasiona pigwy to małe, twarde nasiona znajdujące się w rdzeniu owoców pigwy. Zawierają śluz, substancję żelową, która ma wiele zastosowań. Historycznie nasiona pigwy były używane do zagęszczania potraw, łagodzenia podrażnień gardła oraz jako składnik nawilżający w produktach do pielęgnacji skóry. Choć ich korzyści nie zostały szeroko potwierdzone przez badania naukowe, nasiona te wciąż cieszą się popularnością w medycynie ludowej. Przy ich stosowaniu w kuchni lub do celów zdrowotnych zaleca się ostrożność.

Pestki pigwy zawierają amigdalinę, która w przewodzie pokarmowym przekształca się w cyjanowodór. Aby uniknąć zatrucia cyjankiem, nie powinniśmy przekraczać dopuszczalnej dawki. Pestki z 1-2 owoców spożywane co kilka dni są bezpieczne.

Nasiona pigwy – wartości odżywcze

Nasiona pigwy zawierają witaminę C i A, a także witaminy z grupy B (PP, B1, B2, B6 i B17 – amigdalinę i B9, czyli kwas foliowy). Oprócz tego znajdziemy w nich żelazo, magnez, fosfor wapń i miedź 1. Pod wpływem wody pestki pigwy tworzą charakterystyczny śluz, w którym występują polifenole.

Jaki wpływ nasiona pigwy mają na zdrowie?

Badania wykazały, że olej z pestek pigwy może łagodzić objawy atopowego zapalenia skóry, a także zapobiega nawrotom choroby 2

Nasiona pigwy mogą pomóc przy uciążliwych zaparciach (jeśli są one podyktowane zbyt małą ilością błonnika pokarmowego w diecie). Ponadto mogą być one zalecane w przypadku wrzodów żołądka, refluksu żołądkowego, podrażnionej błonie śluzowej jelit i żołądka (choć ich wprowadzenie powinno się zawsze wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem,  mogą przynieść również pogorszenie stanu zdrowia). Można je również stosować, gdy dokucza nam kaszel, ból gardła i chrypka, ponieważ przyspieszają leczenie infekcji.

Pigwa nie tylko na przeziębienie

Pigwa jest owocem zawierającym dużą dawkę witaminy C, z tego względu stosowana jest często przy przeziębieniach i grypie. Jednak to nie jedyne jej właściwości. Nie należy zapominać o równie cennych pestkach tego owocu. Powodów jest kilka:

  • nasiona pigwy wpływają łagodząco na układ pokarmowy,
  • zwalczają niestrawność i zgagę,
  • wspomagają leczenie refluksu, nieżytu żołądka i jelit,
  • przeciwdziałają i leczą stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego,
  • zapobiegają wzdęciom.

Z nasion pigwy możemy przygotować nalewkę, która wykazuje wszystkie właściwości lecznicze. Wśród domowych alkoholi leczniczych polecamy także wino z czarnego bzu, które zadba o Twoje serce.

Jak używać nasion pigwy w diecie?

Dodanie nasion pigwy do codziennego menu jest proste i korzystne:

  • Koktajle: dodaj nasiona pigwy do swoich ulubionych koktajli, aby wzbogacić je o dodatkowe składniki odżywcze i delikatną chrupkość.
  • Pieczenie: zmielone nasiona pigwy świetnie nadają się do wypieków, dodając im nie tylko wartości odżywczej, ale również wyjątkowej tekstury.
  • Budynie i jogurty: posyp nasiona pigwy na budyniu lub jogurcie, tworząc zdrowy i smaczny dodatek.
Uwagi:
Chociaż nasiona pigwy mają wiele zalet, ważne jest, aby używać ich umiarkowanie. Osoby z alergiami lub nadwrażliwościami powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem nasion pigwy do diety.

Nalewka z nasion pigwy – przepis na pestkówkę

Składniki:

  • 1 szklanka pestek pigwy,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml spirytusu,
  • 250 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodajemy cukier, po czym mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Wyłączamy gaz i studzimy syrop do temperatury pokojowej.
  2. Wyjmujemy nasiona z pigwy. W dużym słoju umieszczamy pestki, syrop cukrowy i spirytus, następnie dokładnie mieszamy.
  3. Słoik szczelnie zakręcamy, po czym odstawiamy na 4 tygodnie.
  4. Po okresie maceracji filtrujemy nalewkę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka tygodni. W tym czasie trunek nabiera wyrazistego smaku i aromatu. Nalewkę przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Uwaga!
Spożywamy bardzo sporadycznie i w bardzo małych ilościach ze względu na amigdalinę opisaną we wcześniejszym fragmencie

Przepis na napar z nasion pigwy

  1. Jedną łyżkę nasion zalewamy szklanką gorącej wody i przelewamy do szklanego słoika. Dobrze go zakręcamy, następnie energicznie nim potrząsamy przez kilka minut. Miksturę zostawiamy na jeden dzień w chłodnym miejscu, po czym filtrujemy, gdy uzyska galaretowatą konsystencję.
  2. Pijemy 2-3 łyżki przed posiłkiem, 3 razy dziennie.

Istnieje też inny sposób na przygotowanie naparu. Wyjmujemy pestki z jednej pigwy, po czym gotujemy go w 250 ml mleka przez 5 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin w chłodnym miejscu, filtrujemy i pijemy powoli w ciągu dnia.

Jak zrobić macerat z nasion pigwy?

  1. Kroimy jedną pigwę (lub więcej) wraz z pestkami na plastry, po czym umieszczamy ją w szklanym słoiku i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Należy zwrócić uwagę, aby owoc był zanurzony w całości.
  2. Słoik przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Teraz zachodzi proces maceracji, polegający na zmiękczaniu i ekstrakcji owoców. Po kilku godzinach mikstura jest gotowa do spożycia.

Nadaje się ona do bezpośredniego spożycia. Aby wzbogacić jej smak, warto do niej dodać odrobinę miodu, imbiru i rozmarynu. Macerat z nasion pigwy sprawdzi się też jako dodatek do suplementów z witaminą C, ponieważ zwiększa ich przyswajalność. Można go stosować do 3 dni od wykonania.

Macerat i napar z pestek pigwy można stosować zewnętrznie. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry. Ponadto nawilżają ją i ujędrnia. Oprócz tego działa przeciwutleniająco, regenerująco i utleniająco. Mikstura nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i trądzikowej.

Bibliografia:  
  1. Krzepiłko A., Prażak R., „Quince seeds as a potential source of mineral and biological active compounds„, 2023 [w] J. Elem., 2023. 28(1): 107-122. DOI: 10.5601/jelem.2022.27.3.2317, [online] https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-9955f034-08a2-41f0-aee6-7c1bdf99bb50/c/107.pdf, [dostęp 29.07.2024].[↩]
  2. Takeshi Kawahara, Kanako Tsutsui, Eri Nakanishi, Toshifumi Inoue, Yasunori Hamauzu, „Effect of the topical application of an ethanol extract of quince seeds on the development of atopic dermatitis-like symptoms in NC/Nga mice„, [w] BMC Complement Altern Med. 2017 Jan 31;17(1), [online] National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28137259/#full-view-affiliation-3, [dostęp 29.07.2024].[↩]

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Domowe alkohole – rozgrzewają i…

Wśród domowych przetworów warto zwrócić uwagę również na domowe alkohole. Nie tylko dobrze smakują i rozgrzewają, ale również posiadają wiele cennych właściwości leczniczych. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce przeziębienie refluks zaparcia
    Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
    refluks

    Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby

    dieta refluksowa jadłospis
    5
    refluks

    Jak złagodzić objawy refluksu? Dieta refluksowa – jadłospis i przepisy na każdy dzień

    Łyżki drewniane z różnymi formami czosnku.
    109
    czosnek

    Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania

    Dwa kufle piwa, jasne i ciemne, z pianką.
    9
    alkohol

    Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo?

    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.