bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców?

Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Najlepszym sposobem unikania niezdrowych związków jest wybieranie warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Co w przypadku, jeśli nie mamy wiedzy na temat pochodzenia produktów?  Sposób, aby usunąć z nich szkodliwe substancje jest stosunkowo prosty. Wypróbuj go koniecznie!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Pestycydy – wpływ na ludzki organizm
  • Pestycydy – jak ograniczyć ich szkodliwe działanie?

Pestycydy – wpływ na ludzki organizm

Czy nam się to podoba, czy nie, do żywności przenika wiele substancji mających wpływ na stan naszego zdrowia. Pestycydy dostarczone wraz z pokarmem do organizmu gromadzą się w naszych tkankach i  powodują nieodwracalne szkody. Wpływają one na obniżenie naszej odporności. Przyczyniają się do zaburzenia gospodarki hormonalnej i enzymatycznej organizmu oraz do większej zachorowalności na raka.

Pestycydy – jak ograniczyć ich szkodliwe działanie?

Sposobem na ograniczenie spożycia szkodliwych substancji jest obieranie warzyw i owoców. Niestety, pozbywając się skórki, pozbawiamy się również cennych substancji odżywczych. Dokładne mycie warzyw i owoców to podstawa! Od pewnego czasu na rynku dostępne są już gotowe preparaty – ,,płyny do mycia warzyw i owoców’’. Można znaleźć je w sklepach z eko-żywnością. Bez problemu można zaopatrzyć się w nie także dokonując zakupu przez internet. Mają one jednak dość wysoką cenę. Na szczęście, używając kilku niedrogich składników, można przygotować podobny środek samodzielnie.

W jaki sposób skutecznie wyeliminować czynniki chorobotwórcze z żywności?

Po pierwsze – wyeliminuj szkodliwe drobnoustroje!

Do wody (1 l) należy dodać ocet, najlepiej winny lub jabłkowy (1/2 szklanki) oraz sok z cytryny. Ten ostatni można zastąpić kwaskiem cytrynowym.  W przygotowanym roztworze płuczemy warzywa i owoce przez około 3 minuty. Jego kwaśny odczyn pozwoli usunąć  zagrażające zdrowiu bakterie takie jak Salmonella czy E. Coli.

Po drugie – usuń pestycydy!

Kolejnym krokiem jest ponowne wypłukanie produktów. Tym razem w roztworze o alkalicznym pH. Aby go otrzymać, do wody (1 l) należy dodać sodę oczyszczoną (1 czubata łyżka).

Obecnie w rolnictwie stosuje się wiele pestycydów. Mają one oleistą lub woskową konsystencję, która utrudnia ich zmywanie. Zasadowy odczyn roztworu  umożliwia hydrolizę niepożądanych substancji, przez co można łatwiej je usunąć.

Po trzecie – dokładnie opłucz pod bieżącą wodą!  Pozwoli to przywrócić skórce naturalny odczyn.

Warzywa i owoce są ważnym elementem codziennej diety. By cieszyć się zdrowiem warto powyższe czynności zamienić w rutynę.

Poczytaj także na temat glifosatu!

Literatura:

  • Stolpa D: Washing Fruits abd Vegetables-Why and How ?. University of Minessota. 2008.
  • Hernandes AF, Parron T,Tsastakis AM, Requena M, Alarcon R, Lopez-Guarnido O :Toxic effects of pesticide mixtures at a molecular level: Their relevance to human health. Toxicology 307, s.136–145, 2013.
  • 7 Tips for Cleaning Fruits, Vegetables. U.S. Food and Drug Administration (FDA)
    [on-line: http://www.fda.gov/downloads/ForConsumers/ConsumerUpdates/UCM256220.pdf]

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Justyna Piekara ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kadm, ołów, rtęć i arsen,…

Są jednymi z najbardziej szkodliwych dla zdrowia składników pożywienia, mogących wywoływać poważne powikłania zdrowotne. Przekonaj się jakie. Czytaj dalej...

Ksenobiotyki. Przykłady, metabolizm i ich…

Pożywienie, które jemy, powietrze, którym oddychamy i woda, którą pijemy mogą być dla nas toksyczne. Zawierają bowiem ksenobiotyki. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Niezdrowe jedzenie

    konserwanty
    wędliny skład zawarte konserwanty czy są zdrowe?
    mięso

    Wędliny – produkcja, skład, przepisy

    sorbinian potasu źródła wpływ na zdrowie
    5
    konserwanty

    Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość

    10
    konserwanty

    Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość

    5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu

    Produkty „zero kalorii” – czy to się opłaca?

    4

    Benzoesan sodu – szkodliwość, otrzymywanie i zastosowanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.