Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców?
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Najlepszym sposobem unikania niezdrowych związków jest wybieranie warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Co w przypadku, jeśli nie mamy wiedzy na temat pochodzenia produktów? Sposób, aby usunąć z nich szkodliwe substancje jest stosunkowo prosty. Wypróbuj go koniecznie!
Pestycydy – wpływ na ludzki organizm
Czy nam się to podoba, czy nie, do żywności przenika wiele substancji mających wpływ na stan naszego zdrowia. Pestycydy dostarczone wraz z pokarmem do organizmu gromadzą się w naszych tkankach i powodują nieodwracalne szkody. Wpływają one na obniżenie naszej odporności. Przyczyniają się do zaburzenia gospodarki hormonalnej i enzymatycznej organizmu oraz do większej zachorowalności na raka.
Pestycydy – jak ograniczyć ich szkodliwe działanie?
Sposobem na ograniczenie spożycia szkodliwych substancji jest obieranie warzyw i owoców. Niestety, pozbywając się skórki, pozbawiamy się również cennych substancji odżywczych. Dokładne mycie warzyw i owoców to podstawa! Od pewnego czasu na rynku dostępne są już gotowe preparaty – ,,płyny do mycia warzyw i owoców’’. Można znaleźć je w sklepach z eko-żywnością. Bez problemu można zaopatrzyć się w nie także dokonując zakupu przez internet. Mają one jednak dość wysoką cenę. Na szczęście, używając kilku niedrogich składników, można przygotować podobny środek samodzielnie.
W jaki sposób skutecznie wyeliminować czynniki chorobotwórcze z żywności?
Po pierwsze – wyeliminuj szkodliwe drobnoustroje!
Do wody (1 l) należy dodać ocet, najlepiej winny lub jabłkowy (1/2 szklanki) oraz sok z cytryny. Ten ostatni można zastąpić kwaskiem cytrynowym. W przygotowanym roztworze płuczemy warzywa i owoce przez około 3 minuty. Jego kwaśny odczyn pozwoli usunąć zagrażające zdrowiu bakterie takie jak Salmonella czy E. Coli.
Po drugie – usuń pestycydy!
Kolejnym krokiem jest ponowne wypłukanie produktów. Tym razem w roztworze o alkalicznym pH. Aby go otrzymać, do wody (1 l) należy dodać sodę oczyszczoną (1 czubata łyżka).
Obecnie w rolnictwie stosuje się wiele pestycydów. Mają one oleistą lub woskową konsystencję, która utrudnia ich zmywanie. Zasadowy odczyn roztworu umożliwia hydrolizę niepożądanych substancji, przez co można łatwiej je usunąć.
Po trzecie – dokładnie opłucz pod bieżącą wodą! Pozwoli to przywrócić skórce naturalny odczyn.
Warzywa i owoce są ważnym elementem codziennej diety. By cieszyć się zdrowiem warto powyższe czynności zamienić w rutynę.
Poczytaj także na temat glifosatu!
Literatura:
- Stolpa D: Washing Fruits abd Vegetables-Why and How ?. University of Minessota. 2008.
- Hernandes AF, Parron T,Tsastakis AM, Requena M, Alarcon R, Lopez-Guarnido O :Toxic effects of pesticide mixtures at a molecular level: Their relevance to human health. Toxicology 307, s.136–145, 2013.
- 7 Tips for Cleaning Fruits, Vegetables. U.S. Food and Drug Administration (FDA)
[on-line: http://www.fda.gov/downloads/ForConsumers/ConsumerUpdates/UCM256220.pdf]