Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis

Ulubiony smak świeżych owoców, często staramy się zamknąć w przetworach, które służyć mogą nam cały rok. Jednak warto również pamiętać o winie, które można sporządzać z wielu rodzajów owoców. Przykładem może być wino z czarnego bzu, które jest ciekawym sposobem na zatrzymanie letnich smaków oraz leczenie wielu dolegliwości zdrowotnych.
Wino z czarnego bzu
Wino z czarnego bzu wytwarzane jest z dojrzałych, umytych i odsączonych z wody owoców, dobrze obranych z szypułek. Prócz wielu właściwości prozdrowotnych, witamin i składników mineralnych, które czynią czarny bez bardzo cenną i wartościową rośliną, posiada także własności trujące, dlatego przygotowując wino z czarnego bzu, należy zdawać sobie z tego sprawę.
W świeżej roślinie występują niekorzystnie działające na organizm człowieka związki: sambunigryna i sambucyna. W większych ilościach mogą działać jak trucizna. By pozbyć się niekorzystnych substancji, należy wykorzystać w obróbce czarnego bzu wysoką temperaturę (np. gotowanie bez przykrycia). Do zatrucia czarnym bzem najczęściej dochodzi po spożyciu niedojrzałych owoców.
Oprócz produkowania wina z czarnego bzu (choć niewiele osób lubi jego zdecydowany i charakterystyczny smak), można dodawać go do czerwonego wina, wzbogacając smak, aromat i zabarwienie trunku.
Wino z czarnego bzu – właściwości
Wino z owoców czarnego bzu reguluje trawienie, wzmaga apetyt. Zawartość wielu antyoksydantów bardzo korzystnie wpływa na organizm, a także wygląd skóry. Posiada właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe, dlatego też nierzadko (szczególnie w medycynie ludowej) wykorzystywane jest w stanie przeziębienia. Posiada także właściwości moczopędne, co wspomaga pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu. Przeciwzapalne właściwości są także wykorzystywane przy zapaleniu i bólu gardła. Ponadto pomaga usuwać zbędne złogi z organizmu. Posiada właściwości łagodzące ból oraz chroni naczynia krwionośne i wzmacnia ich ściany.
Wino z czarnego bzu – zastosowanie
Wino z czarnego bzu oprócz swojego smaku i rozluźniających właściwości, które wykorzystywane są w celach relaksacyjnych, znajduje zastosowanie w wielu dolegliwościach. Stosowane jest także w niestrawności i występowaniu braku apetytu. Ponadto dobrze sprawdza się w sytuacjach, kiedy chcemy oczyścić organizm i uwolnić go od zbędnych substancji.
Wino z czarnego bzu – przepis
Wino z czarnego bzu jako trunek lub dodatek do win czerwonych (zwykle słodkich), jest nie tylko procentowym trunkiem, ale posiada wiele pozytywnie wpływających na nasz organizm właściwości. Pomaga w przeziębieniach, zwalcza gorączkę, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Przy przygotowaniu tego rodzaju wina należy zwrócić szczególną uwagę na zawarte w owocach czarnego bzu groźne substancje, które w dużych ilościach mogą wywoływać zatrucie.

Czarny bez posiada ogromny potencjał zdrowotny i leczniczy zawarty szczególnie w jego owocach. Jednak wytwarzany z kwiatów tej rośliny ocet również posiada wiele właściwości prozdrowotnych. czytaj więcej
Popularna przyprawa z Azji, stanowi naturalny lek w walce z katarem, bólem gardła oraz innymi objawami przeziębienia. czytaj więcej
Sok z czarnego bzu stosowany jest głównie przy przeziębieniach, kaszlu, a nawet problemach trawiennych. Czy rzeczywiście każdy może czerpać korzyści z jego właściwości? czytaj więcej
Ocet jabłkowy nie jest jedynie dodatkiem smakowym, ma również bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !