Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis
Aktualizacja: 27 maja, 2024
Ulubiony smak świeżych owoców, często staramy się zamknąć w przetworach, które służyć mogą nam cały rok. Jednak warto również pamiętać o winie, które można sporządzać z wielu rodzajów owoców. Przykładem może być wino z czarnego bzu, które jest ciekawym sposobem na zatrzymanie letnich smaków oraz leczenie wielu dolegliwości zdrowotnych.
Wino z czarnego bzu
Wino z czarnego bzu wytwarzane jest z dojrzałych, umytych i odsączonych z wody owoców, dobrze obranych z szypułek. Prócz wielu właściwości prozdrowotnych, witamin i składników mineralnych, które czynią czarny bez bardzo cenną i wartościową rośliną, posiada także własności trujące, dlatego przygotowując wino z czarnego bzu, należy zdawać sobie z tego sprawę.
W świeżej roślinie występują niekorzystnie działające na organizm człowieka związki: sambunigryna i sambucyna. W większych ilościach mogą działać jak trucizna. By pozbyć się niekorzystnych substancji, należy wykorzystać w obróbce czarnego bzu wysoką temperaturę (np. gotowanie bez przykrycia). Do zatrucia czarnym bzem najczęściej dochodzi po spożyciu niedojrzałych owoców.
Oprócz produkowania wina z czarnego bzu (choć niewiele osób lubi jego zdecydowany i charakterystyczny smak), można dodawać go do czerwonego wina, wzbogacając smak, aromat i zabarwienie trunku.
Wino z czarnego bzu – właściwości
Wino z owoców czarnego bzu reguluje trawienie, wzmaga apetyt. Zawartość wielu antyoksydantów bardzo korzystnie wpływa na organizm, a także wygląd skóry. Posiada właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe, dlatego też nierzadko (szczególnie w medycynie ludowej) wykorzystywane jest w stanie przeziębienia. Posiada także właściwości moczopędne, co wspomaga pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu. Przeciwzapalne właściwości są także wykorzystywane przy zapaleniu i bólu gardła. Ponadto pomaga usuwać zbędne złogi z organizmu. Posiada właściwości łagodzące ból oraz chroni naczynia krwionośne i wzmacnia ich ściany.
Wino z czarnego bzu – zastosowanie
Wino z czarnego bzu oprócz swojego smaku i rozluźniających właściwości, które wykorzystywane są w celach relaksacyjnych, znajduje zastosowanie w wielu dolegliwościach. Stosowane jest także w niestrawności i występowaniu braku apetytu. Ponadto dobrze sprawdza się w sytuacjach, kiedy chcemy oczyścić organizm i uwolnić go od zbędnych substancji.
Wino z czarnego bzu – przepis
Wino z czarnego bzu jako trunek lub dodatek do win czerwonych (zwykle słodkich), jest nie tylko procentowym trunkiem, ale posiada wiele pozytywnie wpływających na nasz organizm właściwości. Pomaga w przeziębieniach, zwalcza gorączkę, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Przy przygotowaniu tego rodzaju wina należy zwrócić szczególną uwagę na zawarte w owocach czarnego bzu groźne substancje, które w dużych ilościach mogą wywoływać zatrucie.
Szanowna Pani,
proszę o poradę.
Zrobiłem wino z czarnego bzu, nie poddając wcześniej owoców obróbce termicznej. Wyselekcjonowane, dojrzałe owoce zalałem syropem z cukru. Wino pięknie przrfermentowało.. Zapach piękny, smak doskonały ale doczytałem że powinienem przegotować owoce. Czy wino jest do uratowania, a jeśli tak to co powinienem zrobić?