Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis

16 18 20

Ulubiony smak świeżych owoców, często staramy się zamknąć w przetworach, które służyć mogą nam cały rok. Jednak warto również pamiętać o winie, które można sporządzać z wielu rodzajów owoców. Przykładem może być wino z czarnego bzu, które jest ciekawym sposobem na zatrzymanie letnich smaków oraz leczenie wielu dolegliwości zdrowotnych.

Wino z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu wytwarzane jest z dojrzałych, umytych i odsączonych z wody owoców, dobrze obranych z szypułek. Prócz wielu właściwości prozdrowotnych, witamin i składników mineralnych, które czynią czarny bez bardzo cenną i wartościową rośliną, posiada także własności trujące, dlatego przygotowując wino z czarnego bzu, należy zdawać sobie z tego sprawę.

W świeżej roślinie występują niekorzystnie działające na organizm człowieka związki: sambunigryna i sambucyna. W większych ilościach mogą działać jak trucizna. By pozbyć się niekorzystnych substancji, należy wykorzystać w obróbce czarnego bzu wysoką temperaturę (np. gotowanie bez przykrycia). Do zatrucia czarnym bzem najczęściej dochodzi po spożyciu niedojrzałych owoców.

Oprócz produkowania wina z czarnego bzu (choć niewiele osób lubi jego zdecydowany i charakterystyczny smak), można dodawać go do czerwonego wina, wzbogacając smak, aromat i zabarwienie trunku.

Wino z czarnego bzu – właściwości

Wino z owoców czarnego bzu reguluje trawienie, wzmaga apetyt. Zawartość wielu antyoksydantów bardzo korzystnie wpływa na organizm, a także wygląd skóry. Posiada właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe, dlatego też nierzadko (szczególnie w medycynie ludowej) wykorzystywane jest w stanie przeziębienia. Posiada także właściwości moczopędne, co wspomaga pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu. Przeciwzapalne właściwości są także wykorzystywane przy zapaleniu i bólu gardła. Ponadto pomaga usuwać zbędne złogi z organizmu. Posiada właściwości łagodzące ból oraz chroni naczynia krwionośne i wzmacnia ich ściany.

Wino z czarnego bzu – zastosowanie

Wino z czarnego bzu oprócz swojego smaku i rozluźniających właściwości, które wykorzystywane są w celach relaksacyjnych, znajduje zastosowanie w wielu dolegliwościach. Stosowane jest także w niestrawności i występowaniu braku apetytu. Ponadto dobrze sprawdza się w sytuacjach, kiedy chcemy oczyścić organizm i uwolnić go od zbędnych substancji.

Wino z czarnego bzu – przepis

Przepis na wino z czarnego bzu
Aby przygotować wino z czarnego bzu należy zagotować wodę z cukrem w dość dużym naczyniu (na 1,5 litra owoców, przygotowujemy syrop z 3,5 litra wody i 1 kg cukru). Gdy syrop się przestudzi, wsypujemy do niego oczyszczone i dojrzałe, wcześniej umyte owoce czarnego bzu. Następnie całość należy podgrzać, doprowadzając do wrzenia, ale nie gotować. Po przestudzeniu kolejno dodajemy matkę drożdżową (drożdże winiarskie w formie płynnej lub suszonej, przed dodaniem do nastawu winiarskiego poddane kontrolowanemu rozmnożeniu w odpowiednich warunkach) oraz kwas cytrynowy (2–3 g na litr nastawu). Całość przelewamy do balonu, który zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Przez pierwsze 2 tygodnie następuje burzliwa fermentacja, a po około 2 miesiącach przefiltrowane wino można rozlać do butelek.
rozwiń

Wino z czarnego bzu jako trunek lub dodatek do win czerwonych (zwykle słodkich), jest nie tylko procentowym trunkiem, ale posiada wiele pozytywnie wpływających na nasz organizm właściwości. Pomaga w przeziębieniach, zwalcza gorączkę, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Przy przygotowaniu tego rodzaju wina należy zwrócić szczególną uwagę na zawarte w owocach czarnego bzu groźne substancje, które w dużych ilościach mogą wywoływać zatrucie.

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis - 3.6/5. Oddano 196 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.