Owoce – jak je jeść?

16 18 20

Temat może wydawać Ci się zabawny czy nawet śmieszny. No bo jak jeść owoce? To przecież oczywiste. Kiedy jednak wchodzą w grę owoce egzotyczne, sprawa może już być bardziej skomplikowana. Wielu osobom zdarzyło się już kupić jakiś niezwykle wyglądający owoc tylko po to, żeby go wyrzucić, bo za długo myślały, jak go przyrządzić i w ogóle co z nim zrobić. Jeśli nie chcesz, aby taka sytuacja przytrafiła się Tobie, przeczytaj ten artykuł. 

Jak jeść awokado?

Zacznijmy od tego, co zrobić z awokado. Co prawda, ten owoc jest już bardziej popularny niż jeszcze kilkanaście lat temu, jednak nie wszyscy mogą być z nim obeznani.

Awokado nadaje się do spożycia na surowo i taką jego formę polecam. Trzeba je uprzednio obrać ze skórki i pozbawić pestki. Awokado jest idealne do potraw zarówno słodkich, jak i słonych. Stosuje się je w kuchni meksykańskiej, jako pastę guacamole, lub dodatek do tortilli. Awokado stanowi też dobrą bazę do wegańskich kremów i musów à la nutella. Sprawdzi się również w sałatkach i kanapkach, a z mrożonego awokado da się też zrobić pyszne lody.

Awokado nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto je doprawiać. Świetnie nadają się do tego czosnek, kolendra, pieprz i pietruszka. Naturalną cechą tego owocu jest ciemnienie pod wpływem powietrza. Aby temu zapobiec, należy dokwaszać awokado sokiem z cytryny lub limonki.

Jak jeść mango?

Mango to bardzo słodki i soczysty owoc. Można go jeść zarówno na surowo, jak i po podgrzaniu. Pasuje do deserów, serników na zimno i dań jednogarnkowych. Z mango można też robić dżemy i słodko-ostre sosy do mięs. 

Dojrzałe mango powinno być miękkie i aromatyczne. Niedojrzałe będzie twarde i bez smaku. Można też dostać w sklepach mrożone mango oraz mango w syropie. Wtedy masz pewność, że będzie słodkie i soczyste. Odchodzi również problem obrania go. Mango ma bowiem dużą pestkę, silnie wrośniętą w miąższ, oraz niejadalną skórkę. Ponieważ jest bardzo soczyste, ciężko je obrać bez brudzenia się (i wszystkiego wokoło). 

Jak jeść figi?

Figi suszone zna chyba każdy. Świeże figi natomiast nie są zbyt popularne i pojawiają się w sklepach najwyżej 2 razy do roku. 

Świeże figi można jeść na surowo, jako dodatek do ciast i deserów, ale można je również zapiec z serem, ciastem francuskim i szynką parmeńską. Dobrze komponują się również z serem feta, więc można przygotować z nich soczystą sałatkę. 

Świeże figi są bardzo efektownym owocem. Przygotowując je dla gości, na pewno zrobisz na nich wrażenie. Świeże figi wystarczy umyć przed zjedzeniem.

Jak jeść kiwano?

Kiwano jest pomarańczowym owocem o kolczastej skórce. Należy go umyć i przekroić na pół (najlepiej wzdłuż). Wtedy naszym oczom ukaże się mocno zielony środek, który wyjmuje się łyżeczką. Skórka kiwano jest niejadalna. 

Jak jeść marakuję?

Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą jadalną, wygląda bardzo niepozornie. Jest to niewielki, fioletowy owoc przypominający śliwkę. Dopiero po rozcięciu ujawnia swój charakterystyczny, żółty miąższ. Istnieje też odmiana marakui, która daje duże owoce, zbliżone wielkością do pomarańczy. Ich kolor jest również pomarańczowy, natomiast w środku znów mamy żółty miąższ, tak jak w przypadku fioletowych owoców.

Skórka marakui jest niejadalna, za to łatwo oddziela się od niej miąższ. Owoc należy umyć, przeciąć na pół i wybrać środek łyżeczką. Passiflora będzie dobrym dodatkiem do sałatek owocowych, kremów i lodów. Dobrze się komponuje z kokosem lub pomarańczą.

Jak jeść jagody goji?

W naszym kraju jagody goji można dostać głównie suszone, choć niektóre sklepy internetowe oferują świeże owoce. Jagody goji są małe, o czerwonej barwie, zaś w smaku są nieco kwaskowe. Są świetnym dodatkiem do owsianek, domowej granoli lub nawet ciast i deserów. Mogą stanowić alternatywę dla rodzynek, choć są mniej słodkie. 

Jak jeść liczi?

Liczi to małe owoce o białym, słodkim miąższu, który otacza dość sporą pestkę. Owoce liczi je się po obraniu ze skórki. Można podawać je na surowo lub na ciepło, jako składnik słodko-kwaśnego gulaszu. Będą pasowały do ciast, deserów i sałatek owocowych.

Jeśli środek owocu jest żółty – nie jedz go. Oznacza to, że liczi jest zepsute. 

Jak jeść pomelo?

Pomelo jest cytrusem pochodzącym z Południowo-Wschodniej Azji. Okazuje się, że jest to przodek grejpfruta, powstałego przez krzyżówkę pomelo i pomarańczy chińskiej. Owoc ten jest większy niż jego potomek, może osiągnąć do 2 kilogramów. Ma dość grubą skórkę, najczęściej w żółtozielonym kolorze. Podczas obierania uwalnia świeży, cytrusowy aromat. Jego miąższ jest w podobnym odcieniu co skórka, jednak w przeciwieństwie do grejpfruta jest bardziej słodki. Z kolei w porównaniu z pomarańczą, która ma zupełnie inny aromat i jest zdecydowanie słodsza, pomelo wypada dość blado.

Pomelo je się głównie na surowo, uprzednio obierając je ze skórki. Nadaje się do kandyzowania, robi się z niego również marmolady i soki. 

Jak jeść papaję?

Papaję można jeść podobnie jak kiwano lub marakuję. Umyty owoc przekrawamy wzdłuż, a następnie wyjmujemy ze środka czarne pestki. Skórka papai nie jest zbyt twarda, więc można ją potem obrać nożykiem do owoców i pokroić miąższ papai na kawałki. Oczywiście, można go też wyjadać łyżeczką ze środka, bez zawracania sobie głowy obieraniem. W smaku papaja nieco przypomina melona. 

Papaję można dodawać do sałatek owocowych i wytrawnych. Można ją też zblendować z jogurtem lub mlekiem roślinnym i zrobić przepyszny koktajl albo dodać do porannej owsianki. 

Jak jeść kumkwat?

Kumkwat wyglądem przypomina małe pomarańczki. Jednak w przeciwieństwie do pomarańczy kumkwat ma cienką, jadalną skórkę. Wystarczy go umyć przed zjedzeniem. Niektórzy radzą, aby kumkwat zrolować w dłoniach, zanim się go nadgryzie. Robi się to, żeby wydobyć z niego więcej smaku i aromatu. Wewnątrz kumkwatu mogą znajdować się pestki. Jeśli nie chcesz ich jeść, wtedy lepiej rozciąć owoc i się ich pozbyć. Na stoiskach z egzotycznymi przekąskami (np. z Turcji) można dostać suszone kumkwaty. Są one lekko gorzkie, mocno cytrusowe i bardzo odświeżające. Świeży kumkwat jest słodko-kwaskowy i nie każdemu będzie to pasować. Kumkwaty są ładną ozdobą ciast i deserów. Można jeść je samodzielnie jako przekąskę lub przerobić na konfitury, jednak w naszym kraju jest to dość kosztowny owoc. Bardziej opłaca się kupić gotowe przetwory z kumkwatu, niż przygotowywać je samodzielnie w domu.

Jak jeść kaki?

Inna nazwa tego owocu to persymona. Kaki jest owocem drzewa zwanego hebanowcem lub hurmą wschodnią. Swoim wyglądem przypomina pomarańczowego pomidora i tak samo jak pomidor jest zaliczane do jagód. Odmiany kaki preferowane do spożycia są bezpestkowe i słodkie. Pod względem smaku można je porównywać z melonem czy gruszką. Kaki zjada się w całości, pozostawiając jedynie szypułkę.

Persymona coraz częściej pojawia się w polskich sklepach, choć dotyczy to raczej hipermarketów niż osiedlowych sklepików. Sezon na kaki trwa mniej więcej od października do listopada. Cena tych owoców waha się od 7 do 9 zł/kg. 

Owoce hurmy zawierają duże ilości tanin, które reagują z kwasem żołądkowym. Ich zawartość zmniejsza się w miarę dojrzewania owoców. Spożywanie dużych ilości kaki, zwłaszcza niedojrzałych, może powodować powstawanie fitobezoarów w żołądku. W 2008 roku japońscy lekarze opisali przypadek starszego mężczyzny, u którego udało się zmniejszyć taki bezoar w ciągu 3 tygodni za pomocą coca-coli. 

Oczywiście w naszych rodzimych warunkach taka historia ma bardzo małe szanse się powtórzyć, gdyż kaki pojawia się w sklepach rzadko i są to odmiany przeznaczone do spożycia – o mniejszej zawartości tanin. Powyższy przypadek zamieszczam więc bardziej jako ciekawostkę.

Tropikalne owoce potrafią wyglądać dość niecodziennie czy wręcz kosmicznie. Ich nazwy także mogą dezorientować, ponieważ z niczym znanym nam się nie kojarzą. Przy bliższym poznaniu okazuje się, że taka marakuja czy kaki są bardzo proste do zjedzenia i od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić mimo stosunkowo wysokich cen. Niektóre owoce tropikalne są łatwo dostępne w wielu sklepach (np. awokado lub mango), ale inne wciąż można dostać tylko w hipermarketach i też nie przez cały rok. 

Literatura:

  1. Hayashi K., Ohara H., Naitoh I. et al, Persimmon bezoar successfully treated by oral intake of Coca-Cola: a case report. Cases Journal 1, 385 (2008), https://doi.org/10.1186/1757-1626-1-385,
  2. https://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/owoce_egzotyczne/kaki_coraz_tansze,p1779630906,
  3. https://beszamel.se.pl/owoce/jak-obierac-liczi-jak-jesc-liczi-wideo,1628/.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
, Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone