bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak je jeść owoce egzotyczne typu figi, mango, liczi, jagody goni?

Jak je jeść owoce egzotyczne typu figi, mango, liczi, jagody goni?

🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Temat może wydawać Ci się zabawny czy nawet śmieszny. No bo jak jeść owoce? To przecież oczywiste. Kiedy jednak wchodzą w grę owoce egzotyczne, sprawa może już być bardziej skomplikowana. Wielu osobom zdarzyło się już kupić jakiś niezwykle wyglądający owoc tylko po to, żeby go wyrzucić, bo za długo myślały, jak go przyrządzić i w ogóle co z nim zrobić. Jeśli nie chcesz, aby taka sytuacja przytrafiła się Tobie, przeczytaj ten artykuł. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jak jeść awokado?
  • Jak jeść mango?
  • Jak jeść figi?
  • Jak jeść kiwano?
  • Jak jeść marakuję?
  • Jak jeść jagody goji?
  • Jak jeść liczi?
  • Jak jeść pomelo?
  • Jak jeść papaję?
  • Jak jeść kumkwat?
  • Jak jeść kaki?

Jak jeść awokado?

Zacznijmy od tego, co zrobić z awokado. Co prawda, ten owoc jest już bardziej popularny niż jeszcze kilkanaście lat temu, jednak nie wszyscy mogą być z nim obeznani.

Awokado nadaje się do spożycia na surowo i taką jego formę polecam. Trzeba je uprzednio obrać ze skórki i pozbawić pestki. Awokado jest idealne do potraw zarówno słodkich, jak i słonych. Stosuje się je w kuchni meksykańskiej, jako pastę guacamole, lub dodatek do tortilli. Awokado stanowi też dobrą bazę do wegańskich kremów i musów à la nutella. Sprawdzi się również w sałatkach i kanapkach, a z mrożonego awokado da się też zrobić pyszne lody.

Awokado nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto je doprawiać. Świetnie nadają się do tego czosnek, kolendra, pieprz i pietruszka. Naturalną cechą tego owocu jest ciemnienie pod wpływem powietrza. Aby temu zapobiec, należy dokwaszać awokado sokiem z cytryny lub limonki.

Jak jeść mango?

Mango to bardzo słodki i soczysty owoc. Można go jeść zarówno na surowo, jak i po podgrzaniu. Pasuje do deserów, serników na zimno i dań jednogarnkowych. Z mango można też robić dżemy i słodko-ostre sosy do mięs.

Dojrzałe mango powinno być miękkie i aromatyczne. Niedojrzałe będzie twarde i bez smaku. Można też dostać w sklepach mrożone mango oraz mango w syropie. Wtedy masz pewność, że będzie słodkie i soczyste. Odchodzi również problem obrania go. Mango ma bowiem dużą pestkę, silnie wrośniętą w miąższ, oraz niejadalną skórkę. Ponieważ jest bardzo soczyste, ciężko je obrać bez brudzenia się (i wszystkiego wokoło).

Jak jeść figi?

Figi suszone zna chyba każdy. Świeże figi natomiast nie są zbyt popularne i pojawiają się w sklepach najwyżej 2 razy do roku.

Świeże figi można jeść na surowo, jako dodatek do ciast i deserów, ale można je również zapiec z serem, ciastem francuskim i szynką parmeńską. Dobrze komponują się również z serem feta, więc można przygotować z nich soczystą sałatkę.

Świeże figi są bardzo efektownym owocem. Przygotowując je dla gości, na pewno zrobisz na nich wrażenie. Świeże figi wystarczy umyć przed zjedzeniem.

Jak jeść kiwano?

Kiwano jest pomarańczowym owocem o kolczastej skórce. Należy go umyć i przekroić na pół (najlepiej wzdłuż). Wtedy naszym oczom ukaże się mocno zielony środek, który wyjmuje się łyżeczką. Skórka kiwano jest niejadalna.

Jak jeść marakuję?

Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą jadalną, wygląda bardzo niepozornie. Jest to niewielki, fioletowy owoc przypominający śliwkę. Dopiero po rozcięciu ujawnia swój charakterystyczny, żółty miąższ. Istnieje też odmiana marakui, która daje duże owoce, zbliżone wielkością do pomarańczy. Ich kolor jest również pomarańczowy, natomiast w środku znów mamy żółty miąższ, tak jak w przypadku fioletowych owoców.

Skórka marakui jest niejadalna, za to łatwo oddziela się od niej miąższ. Owoc należy umyć, przeciąć na pół i wybrać środek łyżeczką. Passiflora będzie dobrym dodatkiem do sałatek owocowych, kremów i lodów. Dobrze się komponuje z kokosem lub pomarańczą.

Jak jeść jagody goji?

W naszym kraju jagody goji można dostać głównie suszone, choć niektóre sklepy internetowe oferują świeże owoce. Jagody goji są małe, o czerwonej barwie, zaś w smaku są nieco kwaskowe. Są świetnym dodatkiem do owsianek, domowej granoli lub nawet ciast i deserów. Mogą stanowić alternatywę dla rodzynek, choć są mniej słodkie.

Jak jeść liczi?

Liczi to małe owoce o białym, słodkim miąższu, który otacza dość sporą pestkę. Owoce liczi je się po obraniu ze skórki (czytaj więcej tutay o tym jak obrać liczi). Można podawać je na surowo lub na ciepło, jako składnik słodko-kwaśnego gulaszu. Będą pasowały do ciast, deserów i sałatek owocowych.

Jeśli środek owocu jest żółty – nie jedz go. Oznacza to, że liczi jest zepsute.

Jak jeść pomelo?

Pomelo jest cytrusem pochodzącym z Południowo-Wschodniej Azji. Okazuje się, że jest to przodek grejpfruta, powstałego przez krzyżówkę pomelo i pomarańczy chińskiej. Owoc ten jest większy niż jego potomek, może osiągnąć do 2 kilogramów. Ma dość grubą skórkę, najczęściej w żółtozielonym kolorze. Podczas obierania uwalnia świeży, cytrusowy aromat. Jego miąższ jest w podobnym odcieniu co skórka, jednak w przeciwieństwie do grejpfruta jest bardziej słodki. Z kolei w porównaniu z pomarańczą, która ma zupełnie inny aromat i jest zdecydowanie słodsza, pomelo wypada dość blado.

Pomelo je się głównie na surowo, uprzednio obierając je ze skórki. Nadaje się do kandyzowania, robi się z niego również marmolady i soki.

Jak jeść papaję?

Papaję można jeść podobnie jak kiwano lub marakuję. Umyty owoc przekrawamy wzdłuż, a następnie wyjmujemy ze środka czarne pestki. Skórka papai nie jest zbyt twarda, więc można ją potem obrać nożykiem do owoców i pokroić miąższ papai na kawałki. Oczywiście, można go też wyjadać łyżeczką ze środka, bez zawracania sobie głowy obieraniem. W smaku papaja nieco przypomina melona.

Papaję można dodawać do sałatek owocowych i wytrawnych. Można ją też zblendować z jogurtem lub mlekiem roślinnym i zrobić przepyszny koktajl albo dodać do porannej owsianki.

Jak jeść kumkwat?

Kumkwat wyglądem przypomina małe pomarańczki. Jednak w przeciwieństwie do pomarańczy kumkwat ma cienką, jadalną skórkę. Wystarczy go umyć przed zjedzeniem. Niektórzy radzą, aby kumkwat zrolować w dłoniach, zanim się go nadgryzie. Robi się to, żeby wydobyć z niego więcej smaku i aromatu. Wewnątrz kumkwatu mogą znajdować się pestki. Jeśli nie chcesz ich jeść, wtedy lepiej rozciąć owoc i się ich pozbyć. Na stoiskach z egzotycznymi przekąskami (np. z Turcji) można dostać suszone kumkwaty. Są one lekko gorzkie, mocno cytrusowe i bardzo odświeżające. Świeży kumkwat jest słodko-kwaskowy i nie każdemu będzie to pasować. Kumkwaty są ładną ozdobą ciast i deserów. Można jeść je samodzielnie jako przekąskę lub przerobić na konfitury, jednak w naszym kraju jest to dość kosztowny owoc. Bardziej opłaca się kupić gotowe przetwory z kumkwatu, niż przygotowywać je samodzielnie w domu.

Jak jeść kaki?

Inna nazwa tego owocu to persymona. Kaki jest owocem drzewa zwanego hebanowcem lub hurmą wschodnią. Swoim wyglądem przypomina pomarańczowego pomidora i tak samo jak pomidor jest zaliczane do jagód. Odmiany kaki preferowane do spożycia są bezpestkowe i słodkie. Pod względem smaku można je porównywać z melonem czy gruszką. Kaki zjada się w całości, pozostawiając jedynie szypułkę.

Persymona coraz częściej pojawia się w polskich sklepach, choć dotyczy to raczej hipermarketów niż osiedlowych sklepików. Sezon na kaki trwa mniej więcej od października do listopada. Cena tych owoców waha się od 7 do 9 zł/kg.

Owoce hurmy zawierają duże ilości tanin, które reagują z kwasem żołądkowym. Ich zawartość zmniejsza się w miarę dojrzewania owoców. Spożywanie dużych ilości kaki, zwłaszcza niedojrzałych, może powodować powstawanie fitobezoarów w żołądku. W 2008 roku japońscy lekarze opisali przypadek starszego mężczyzny, u którego udało się zmniejszyć taki bezoar w ciągu 3 tygodni za pomocą coca-coli.

Oczywiście w naszych rodzimych warunkach taka historia ma bardzo małe szanse się powtórzyć, gdyż kaki pojawia się w sklepach rzadko i są to odmiany przeznaczone do spożycia – o mniejszej zawartości tanin. Powyższy przypadek zamieszczam więc bardziej jako ciekawostkę.

Tropikalne owoce potrafią wyglądać dość niecodziennie czy wręcz kosmicznie. Ich nazwy także mogą dezorientować, ponieważ z niczym znanym nam się nie kojarzą. Przy bliższym poznaniu okazuje się, że taka marakuja czy kaki są bardzo proste do zjedzenia i od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić mimo stosunkowo wysokich cen. Niektóre owoce tropikalne są łatwo dostępne w wielu sklepach (np. awokado lub mango), ale inne wciąż można dostać tylko w hipermarketach i też nie przez cały rok.

Literatura:

  1. Hayashi K., Ohara H., Naitoh I. et al, Persimmon bezoar successfully treated by oral intake of Coca-Cola: a case report. Cases Journal 1, 385 (2008), https://doi.org/10.1186/1757-1626-1-385,
  2. https://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/owoce_egzotyczne/kaki_coraz_tansze,p1779630906,
  3. https://beszamel.se.pl/owoce/jak-obierac-liczi-jak-jesc-liczi-wideo,1628/.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.