wino

Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Grzane wino jest napojem znanym ze swoich cennych właściwości już przez starożytnych Rzymian. Chętnie pijane jest szczególnie w dni deszczowe lub zimą, a także w celu poradzenia sobie z objawami przeziębienia. Jego lecznicze działanie ma jednak szersze spektrum, nie tylko wspomagające leczenie grypy.

Przetwory z czarnej porzeczki – sok, dżem, nalewka, wino. Przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a ich skład sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane do robienia domowych soków, przetworów i alkoholi. W niniejszym artykule znajdziecie receptury, które pomogą Wam je przyrządzić.

Siarczyny – źródła, wpływ na zdrowie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno w przetwórstwie winiarskim, jak i owocowo-warzywnym, celem wydłużenia okresu przydatności do spożycia rozmaitych przetworów. Współcześnie na rynku krajowym zauważa się wzrost świadomości konsumentów oraz zainteresowania produktami naturalnymi, bez konserwantów – o doskonałych walorach smakowych. Siarczyny Siarczyny (E220–E228) znalazły zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym jako środki zapobiegające rozwojowi bakterii, w mniejszym stopniu pleśni i drożdży, a także jako środki przeciwutleniające. Związki te wykazują największą skuteczność działania w środowisku kwaśnym. W żywności o odczynie obojętnym tracą swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Atrakcyjna barwa owoców suszonych moreli czy brzoskwiń jest wynikiem działania substancji oznaczanej symbolem E220. Hamujący efekt w stosunku do enzymu oksydazy polifenolowej wydaje się być korzystny dla producentów jak i konsumentów żywności

Piwo, wino, nalewki – czy alkohol może być zdrowy?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Czy napoje alkoholowe skracają czy przedłużają życie? Okazuje, się, że pijący alkohol są zdrowsi od abstynentów – pod warunkiem, że wiedzą, co, jak i ile pić.

Do kolacji lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Oczywiście nie polecamy regularnie pić alkoholu, a jak już to w umiarze. Niektóre alkohole jednak mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z tego powodu od czasu do czasu lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru bardziej pomoże niż zaszkodzi!

Domowe wino, ocet i sok, czyli jak wykorzystać czarny bez

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czarny bez posiada wiele leczniczych właściwości, które wzmocnią nasze zdrowie, a także pomogą w prewencji wielu chorób. Można z niego przygotować domowe wino, ocet bądź sok i spożywać wedle uznania.

Borówki i czerwone wino na problemy z erekcją!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Po co brać sztuczne medykamenty, które niosą ze sobą inne zagrożenia, jeśli rozwiązanie na nasze bolączki często leży w naturze. Rozwiązanie problemu z erekcją u Panów w łatwy sposób można odnaleźć m.in. w czerwonym winie lub borówkach.

Miłość, czekolada i butelka czerwonego wina najlepszym przepisem na zdrowe serce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Już niedługo walentynki. W ten dzień chętnie obdarowujemy swoje ukochane połówki butelką czerwonego wina bądź czekoladkami. Miłosne relacje jak dowodzą naukowcy świetnie chronią przed chorobami serca!

Domowe alkohole – rozgrzewają i leczą

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wśród domowych przetworów warto zwrócić uwagę również na domowe alkohole. Nie tylko dobrze smakują i rozgrzewają, ale również posiadają wiele cennych właściwości leczniczych.

Zadbaj o najważniejszy mięsień w Twoim ciele!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Często zapominamy o najważniejszym mięśniu w naszym ciele, czyli sercu, a przecież bez niego nic nie byłoby możliwe. Skupmy się zatem na ochronie i wspieraniu jednego z najważniejszych organów w ludzkim ciele.

7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?

Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.

7 sposobów na pobudzenie organizmu

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Poznaj najlepsze sposoby na szybkie pobudzenie organizmu!

6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej.

Wakacyjne szaleństwo to nie odpoczynek od zdrowego stylu życia

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacje to szalony czas urlopów pełnych imprez do białego rana czy wspólnych kolacji z przyjaciółmi. Pamiętaj jednak, że odpoczynek nie musi się odbić na Twoim zdrowiu.

Kuchnia francuska. Charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Obok kuchni włoskiej jedna z najbardziej rozsławionych kuchni na świecie. Urzeka swym wyrafinowanym smakiem i niecodzienną kompozycją składników. Regiony odznaczające się różnorodnością produktów i kompozycji smakowych, wyznaczają tradycje kulinarne ściśle przestrzegane przez Francuzów.

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół i oczywiście różnych rodzajów makaronów. Włoskie smaki często są przez nas odtwarzane i z chęcią wracamy za pośrednictwem włoskich dań do słonecznej Italii.

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Kuchnia hiszpańska to termin bardzo ogólny, który odnosi się do tradycji i zwyczajów przygotowywania oraz spożywania posiłków w całej Hiszpanii. Jak każda inna kuchnia świata, bazuje na pewnych podstawowych produktach. Każdy region posiada typowe dla niego danie, z którego słynie.

Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Czarny bez od wielu lat był wykorzystywany jako naturalny środek leczniczy w różnych dolegliwościach. Stosowany na kaszel i gorączkę, stał się idealnym surowcem do produkcji wina.

Cydr jabłkowy ma zdrowotne właściwości. Najlepiej zrobić go samemu!

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Ostatnio dużą popularnością zaczął cieszyć się cydr. To napój alkoholowy wytwarzany z jabłek. Cenne właściwości, które zawiera powodują, że warto się nim zainteresować, a jeszcze lepiej, samemu przygotować go w domu.