Do kolacji lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru!

16 18 20

Oczywiście nie polecamy regularnie pić alkoholu, a jak już to w umiarze. Niektóre alkohole jednak mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z tego powodu od czasu do czasu lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru bardziej pomoże niż zaszkodzi!

Zdrowe alkohole

Zarówno czerwone wino, jak i jabłkowy cydr cenimy głównie z powodu obecności w ich składzie przeciwutleniaczy. W jabłkowym cydrze obecny jest kemferol, kwercetyna i katechina, a w czerwonym winie znajdziemy głównie resweratrol, katechiny, kwercetynę, mirycetyny. Co się kryje za tymi skomplikowanymi nazwami?

Przeciwutelniacze zawarte w tych alkoholach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, m.in.

  • chronią nas od miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca;
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera;
  • zapobiegają chorobie wieńcowej;
  • zapobiegają otyłości, obniżając apetyt i poprawiając metabolizm tkanki tłuszczowej;
  • zmniejszają reakcje alergiczne;
  • posiadają działanie przeciwzapalne;
  • hamują rozwój guzów nowotworowych i chronią przed ich powstawaniem.

Jak widzicie pozytywnych skutków picia czerwonego, wytrawnego wina i jabłkowego cydru jest wiele. Jednak najważniejszą zasadą, która pozwoli nam czerpać z tych napojów to, co najlepsze jest umiar. Pamiętajmy, że pomimo dość małej zawartości alkoholu, to jednak napoje alkoholowe i jak wszystkiego tego rodzaju mogą prowadzić do nałogu.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Do kolacji lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru! - 3.5/5. Oddano 6 głosy.
Autor artykułu: