Do kolacji lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru!
Aktualizacja: 26 lutego, 2024
Oczywiście nie polecamy regularnie pić alkoholu, a jak już to w umiarze. Niektóre alkohole jednak mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z tego powodu od czasu do czasu lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru bardziej pomoże niż zaszkodzi!
Zdrowe alkohole
Zarówno czerwone wino, jak i jabłkowy cydr cenimy głównie z powodu obecności w ich składzie przeciwutleniaczy. W jabłkowym cydrze obecny jest kemferol, kwercetyna i katechina, a w czerwonym winie znajdziemy głównie resweratrol, katechiny, kwercetynę, mirycetyny. Co się kryje za tymi skomplikowanymi nazwami?
Przeciwutelniacze zawarte w tych alkoholach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, m.in.
- chronią nas od miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca;
- zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera;
- zapobiegają chorobie wieńcowej;
- zapobiegają otyłości, obniżając apetyt i poprawiając metabolizm tkanki tłuszczowej;
- zmniejszają reakcje alergiczne;
- posiadają działanie przeciwzapalne;
- hamują rozwój guzów nowotworowych i chronią przed ich powstawaniem.
Jak widzicie pozytywnych skutków picia czerwonego, wytrawnego wina i jabłkowego cydru jest wiele. Jednak najważniejszą zasadą, która pozwoli nam czerpać z tych napojów to, co najlepsze jest umiar. Pamiętajmy, że pomimo dość małej zawartości alkoholu, to jednak napoje alkoholowe i jak wszystkiego tego rodzaju mogą prowadzić do nałogu.