Domowe wino, ocet i sok, czyli jak wykorzystać czarny bez
🕣 < 1 min czytania
Czarny bez posiada wiele leczniczych właściwości, które wzmocnią nasze zdrowie, a także pomogą w prewencji wielu chorób. Można z niego przygotować domowe wino, ocet bądź sok i spożywać wedle uznania.
Czarny bez – na zdrowie!
Zarówno owoce, liście, kora, jak i korzenie czarnego bzu mają działanie silnie moczopędne i oczyszczające z resztek przemiany materii. Ponadto posiada witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, a także flawonoidy, które wymiatają wolne rodniki i chronią przed oznakami starzenia się.
Z tej niezwykłej rośliny możemy przygotować:
- ocet z kwiatów czarnego bzu, który świetnie sprawdzi się w czasie przeziębienia. Posiada właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne, łagodzące ból, rozrzedzające katar, a także wzmacniające odporność. Ponadto ocet z kwiatów czarnego bzu świetnie wpływa na wzrok;
- sok z czarnego bzu może stać się podstawą skutecznej kuracji oczyszczającej. Polecany jest w stanach chorobowych układu moczowego, a także w przypadku zaparć. Tak samo jak ocet powinien znaleźć się w domowej apteczce, szczególnie w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie i grypę;
- wino z czarnego bzu reguluje trawienie i poprawia apetyt. Chroni naczynia krwionośne i wzmacnia je, dlatego szczególnie polecany jest w prewencji pajączków na nogach. Ponadto wpływa na wygląd naszej skóry, a zawarte w nim liczne antyoksydanty chronią ją przed oznakami starzenia się.
Jak widzimy czarny bez ma wiele właściwości leczniczych, które na różne sposoby możemy wykorzystać. Zarówno ocet, sok, jak i wino możemy samodzielnie przygotować w domu.