bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Spożycie soków i napojów przez dzieci w wieku przedszkolnym

Spożycie soków i napojów przez dzieci w wieku przedszkolnym

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 31 grudnia, 2024

Nawyki żywieniowe dzieci, kształtują się na wzór stosowanej diety w domu przez rodziców, opiekunów. W celu zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju przedszkolaków, konieczna jest edukacja opiekunów dzieci, dotycząca wyboru odpowiedniego rodzaju napojów.

W okresie wieku przedszkolnego, czyli dzieci od 3–7 roku życia, należy zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj, ale też na jakość spożywanych soków, napojów. W ogólnej puli przyjmowanych płynów woda powinna być na pierwszym miejscu, soki/napoje jako źródło cukrów prostych, powinny być normowane w diecie najmłodszych dzieci.

Według definicji Food and Drug Administration (FDA) sok to produkt, w którym jest zawarte 100% soku owocowego. Napoje z kolei określa się mianem produktów, które zawierają w swoim składzie od 10%–99% soku z dodatkiem cukru.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wybór odpowiednich soków/napojów dla dzieci
  • Soki i napoje zalecenia i przeciwwskazania
  • Soki niepasteryzowane

Wybór odpowiednich soków/napojów dla dzieci

Pierwszorzędową rzeczą, na którą powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze soku/napoju jest informacja zamieszczona przez producenta na etykiecie dotycząca zawartości cukru w produkcie. Poniżej zamieszczone zostały dokładne regulacje prawne, określające sposób oznakowania soków/napojów:

  • oznakowanie soków z dodatkiem cukru: zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 listopada 2004 r. sok, do którego dodano cukier, powinien być oznakowany określeniem „słodzony” albo „z dodatkiem cukru”.
  • oznakowanie soków bez dodatku cukru: zgodnie z wytycznymi rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 z dnia 20.12.2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, na etykiecie powinna znaleźć się informacja „zawiera naturalnie występujące cukry”.

Prawo prawem, ale realia są inne. Przeglądając etykiety soków/napojów, zauważyć możemy, że nie na wszystkich produktach jasno określona jest informacje o zawartości cukru dodanego. Pod pojęciem “cukry dodane”, rozumie się węglowodany zawarte w:

  • cukrze białym i brązowym
  • syropie kukurydzianym
  • syropie klonowym
  • miodzie
  • melasie cukrowej
  • krystalicznej dekstrozie

Producenci soków i napojów zwodzą konsumentów hasłem: „nie zawiera cukru”, cukru może i nie, ale groźne substancje słodzące tj. np. aspartam owszem. Aspartam, w jelicie cienkim pod wpływem chymotrypsyny przekształca się w neurotoksyczny metanol, który z kolei wykazuje działanie hepato-/nefro-/ kardiotoksyczne oraz teratogenne. Sztucznych substancji jest mnóstwo, aby nie dać się nabić w przysłowiową „butelkę”, najlepiej jest zaopatrywać nasze pociechy w soki/napoje zawierające prosty i zarazem jak najkrótszy skład.

Przykład:

soksss

Na powyższym zdjęciu widzimy, że sok nie zawiera żadnych substancji dodatkowych. Zawartość cukru w napoju wynosi 9,3g/100ml, są to cukry naturalnie występujące w produkcie, tj.: sacharoza, fruktoza, glukoza, sorbitol. Soki jako źródło cukrów, powinny być normowane w diecie dzieci.

Dlaczego tak ważne jest ograniczanie cukru w diecie małego dziecka? Cukier czyli sacharoza to węglowodan powszechnie używany do słodzenia potraw, jest produktem wysokoenergetycznym zawierającym 405 kcal/100 g surowca.

Dzienna podaż cukru w diecie nie powinna przekraczać 10% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Każda nadwyżka cukru sprzyja m.in. zwiększeniu masy ciała oraz wzroście prawdopodobieństwa zachorowania w przyszłości na cukrzycę typu 2 lub choroby układu krążenia.

Soki i napoje zalecenia i przeciwwskazania

Soki i napoje wykonane z owoców, zawierają przeciwutleniacze tj. polifenole (np. antocyjany), flawonole, flawanole, kwasy fenolowe, witaminę C i karotenoidy. Sokiem najbogatszym w witaminę C jest sok z aceroli.

Na skład chemiczny owoców, warzyw wpływają: czynniki genetyczne i środowiskowe, odmiana surowca, warunki klimatyczne i agrotechniczne, stopień dojrzałości, miejsce przechowywania. Większa ilość związków fenolowych w owocach znajduje się w skórce i zewnętrznych częściach owocu niż w jego wnętrzu. Przeciwutleniacze mają działanie: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwalergicznie.

Soki i napoje dostarczają również dużych ilości potasu, manganu i umiarkowanej ilości kwasu foliowego, magnezu. Płyny te, ze względu na przewagę składników mineralnych tj.: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, przesuwają równowagę kwasowo-zasadową w kierunku zasadowym.

Soki i napoje są dobrym źródłem biologicznie aktywnych związków, można je stosować w walce z różnymi chorobami np. sok z malin ma działanie napotne i zaleca się go podawać dzieciom w czasie gorączki lub prewencyjnie, by zapobiec infekcji.

Spośród szerokiej gamy zaleceń, istnieją również przeciwwskazania do picia soków i napojów przez dzieci, są nimi przykładowo:

  • zaburzenia odżywiania tj. niedożywienie bądź nadwaga i otyłość,
  • zaburzenia w czynnościach przewodu pokarmowego: przewlekła biegunka, nadmierna ilości oddawanych gazów, ból brzucha, próchnica zębów – ilość spożywanych soków powinna być dokładnie określona przez lekarza bądź dietetyka.

Sok kojarzony jest ze zdrowiem, niejednokrotnie w czasie odwiedzin małych dzieci w szpitalu, zdarza się im dawać w „prezencie” słodki soczek bądź napój. Takie postępowanie zaostrza istniejące już biegunki (na które choruje masa dzieci) i ze zdrowiem nie ma nic wspólnego.

Soki niepasteryzowane

Komercyjne, niepasteryzowane soki, zwane również sokami jednodniowymi nie są zalecane do spożycia dla dzieci w wieku przedszkolnym. Mogą być one zanieczyszczone patogenną florą bakteryjną tj. np. pałeczką okrężnicy (z łac. Escherichia coli). Zakażenie E. coli najczęściej kończy się zatruciem pokarmowych, z tego powodu zaleca się dla dzieci soki pasteryzowane. Inaczej postrzega się ręcznie wykonane soki, które wykonuje się dla dzieci z owoców, warzyw wiadomego pochodzenia i po uprzednim dokładnym ich oczyszczeniu.

Soki i napoje w diecie dzieci w wieku przedszkolnym powinny być normalizowane. Nie należy zastępować dziennej porcji warzyw i owoców sokami, ponieważ płyny te mają więcej cukru i mniejszą zawartość błonnika niż surowce pierwotne.                                           

Dzieci niechętnie poznają nowe produkty, aby zachęcić ich do spożycia świeżo wyciskanych soków warto przygotowywać w kuchni różnego rodzaju zabawy kulinarne z wykorzystaniem różnych owoców i warzyw. Podczas, gdy brak nam czasu na ręcznie wykonywane soki, zaopatrywać powinniśmy się w płyny bez dodatku cukru i sztucznych substancji.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aneta Pietrzak ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Zdrowie dzieci

Polskie Dzieci coraz grubsze –…

Niepokojące informacje zawarte są w najnowszym raporcie UNICEF. Polskie dzieci coraz częściej walczą z otyłością. Gdzie szukać przyczyny? Czytaj dalej...
Zdrowie dzieci

Aktywne fizycznie mamy mają aktywne…

Okazuje się, że aktywność ruchowa dziecka jest silnie uzależniona od trybu życia, jaki prowadzi jego matka. Czytaj dalej...

Czym różni się sok, nektar…

Co wybrać, kiedy półki sklepowe uginają się od wszelakich napojów i soków? Które są zdrowe, bez dodatku cukru? Czym tak naprawdę różni się sok, napój i nektar? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety spersonalizowane

    Dieta dla dzieci
    śniadanie

    5 pomysłów na zdrowe śniadania do szkoły

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    zastosowanie nasion chia przepisy

    Zastosowanie nasion chia – przepisy. Nasiona chia dla dzieci

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    dieta bogatoresztkowa dla dzieci jadłospis przepisy

    Dieta bogatoresztkowa dla dzieci – jadłospis i przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.