Aloes do picia – właściwości, zastosowanie. Czy aloes do picia wspomaga odchudzanie?
Aloes jest niezwykłą rośliną będącą źródłem cennych substancji dla naszego organizmu. Z jego leczniczych właściwości korzystali już starożytni Egipcjanie. Roślina ta łagodzi stany zapalne skóry, poprawia odporność, obniża poziom cukru oraz przyspiesza gojenie się ran. Ponadto stosowana jest również w przypadku alergii. Czy aloes wspomaga proces odchudzania?
Sok z rokitnika – właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania. Jak zrobić sok z rokitnika?
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to liściasty i dwupienny krzew o oleistym miąższu z rodziny oliwkowatych (Eleaegnaceae). Roślina ta występuje w prawie całej Europie i Azji. Rokitnik ma zastosowanie w fitoterapii ze względu na obecność substancji bioaktywnych, w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Wykorzystuje się przeważnie owoce i nasiona, które odznaczają się największą zawartością korzystnych substancji.
Sok z selera – właściwości. Jak zrobić sok z selera?
Seler jest warzywem bardzo dobrze znanym w Polsce. Uznawany jest za tani, a jednak zdrowy produkt, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie.
Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis
Dzika róża to krzew występujący pospolicie na terytorium całej Polski. Zakwita pod koniec maja i kwitnie aż do czerwca. Jej owoce są surowcem zielarskim, używanym do wyrobu herbat, płatki nadają się do produkcji konfitur, a z nasion wytwarzany jest olej.
Sok z pietruszki – natki i korzenia. Właściwości soku z pietruszki
Jakie właściwości posiada sok z pietruszki? Jak go przyrządzić? Pietruszka na raka
Soki warzywne – z wyciskarki czy z sokowirówki? Soki warzywne a odchudzanie
Sok jabłkowy – właściwości. Sok jabłkowy tłoczony czy zagęszczony?
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożycie warzyw i owoców na poziomie co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej 5 porcjach, z czego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Jest to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko w upalne dni, gdy potrzebujemy zaspokoić pragnienie. Kartonik soku jest wygodny w podróży, a ponadto stanowi alternatywę dla małych niejadków, które trudno przekonać do jedzenia owoców.
Sok z buraka – właściwości, przeciwwskazania, ile pić dziennie? Jak zrobić sok z buraka?
Zarówno burak, jak i jego sok to produkty goszczące na stołach Polaków od wielu lat. W medycynie ludowej ceniony był już za swój bogaty skład oraz właściwości zdrowotne. Jest to produkt najczęściej polecany przez nasze babcie w okresie ciąży, a także znakomicie działający na problemy nowotworowe czy sercowo-naczyniowe.
Sok z ziemniaka – właściwości lecznicze. Sok z ziemniaka na wrzody, na włosy
Sok z ziemniaka nie jest powszechnie znany, choć w medycynie ludowej był szeroko stosowany już wiele wieków temu. Sięgano po niego ze względu na rzekome właściwości lecznicze w chorobach przewodu pokarmowego. Dopiero od niedawna nauka próbuje wyjaśnić jego potencjalne działanie. Co dziś o nim wiemy?
Sok z dyni – właściwości Jak zrobić sok z dyni?
Jesień jest szczególnym czasem w ciągu roku, kiedy infekcje i przeziębienia bardzo często nam towarzyszą. Z pomocą przychodzą nam wówczas specyfiki lecznicze zakupione w pobliskiej aptece. Zapominamy jednak o naturalnych produktach, których spożywanie przyczynia się do wzmocnienia i poprawy odporności organizmu.
Sok z aronii – właściwości, w ciąży, Jak zrobić sok z aronii?
Sok z żyworódki – jak zrobić i jak stosować?
Sok z żyworódki pomocny jest w wielu dolegliwościach. Zastanów się nim sięgniesz po lek.
Sok pomidorowy – właściwości, wpływ na odchudzanie. Jak zrobić sok pomidorowy?
Pomidorowy sok jest prawdopodobnie najpopularniejszym, produkowanym warzywnym sokiem przecierowym. Można kupić go w wersji oryginalnej bez lub z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych, pikantnego chili lub wyrazistego czosnku. Popularne są również soki wielowarzywne z dodatkiem soku pomidorowego. Jednak czy warto spożywać go na diecie odchudzającej?
Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na odchudzanie
Sok z kiszonej kapusty, charakteryzujący się specyficznym smakiem, niesie z sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Dlaczego warto włączyć ten napój do diety i jaki wpływ może to mieć na naszą masę ciała?
Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie. Jak zrobić sok z żurawiny?
Zdrowe zęby, zdrowe serce – korzyści jakie daje nam sok z żurawiny.
Sok z aloesu – właściwości, działanie, na włosy. Jak zrobić sok z aloesu?
Aloes (aloe vera) ceniony od czasów starożytnych był nazywany przez Greków “darem Wenus”, przez Indian “niebiańską pałeczką”, a przez Egipcjan “rośliną nieśmiertelności”. Jego zielone, mięsiste liście pokryte woskową powłoką cieszą się dużym zainteresowaniem do dnia dzisiejszego. Pozyskuje się z nich sok, który wykorzystują gospodynie domowe do własnych potrzeb, a także przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Przekonajmy się, jakie właściwości czynią go tak pożądanym produktem.
Napoje zakazane podczas redukcji tkanki tłuszczowej
Niestety wiele osób odchudzających się nie przykłada należytej uwagi do jakości i ilości spożywanych napojów. Zaniedbanie tej kwestii może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu oraz sylwetce. W poniższym artykule postaram się omówić i rozwiać wszelkie wątpliwości w tym temacie.
Sok z pokrzywy i jego wpływ na zdrowie
Pokrzywa zwyczajna jest rośliną bardzo łatwo dostępną w Polsce. Można ją znaleźć w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością a nawet dziko rosnącą przy drodze. Pokrzywa zawiera sporo witamin i składników mineralnych oraz wykazuje szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ale pod jaką postacią spożywać pokrzywę? Oraz dla kogo przede wszystkim jest ona zalecana?
Acerola – właściwości, witamina C, sok
Malpighia emarginata, czyli Acerola. O tym dlaczego jej owoce są niezwykłe oraz czy możemy cieszyć się nimi w Polsce.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !