sok

Aloes do picia – właściwości, zastosowanie. Czy aloes do picia wspomaga odchudzanie?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Aloes jest niezwykłą rośliną będącą źródłem cennych substancji dla naszego organizmu. Z jego leczniczych właściwości korzystali już starożytni Egipcjanie. Roślina ta łagodzi stany zapalne skóry, poprawia odporność, obniża poziom cukru oraz przyspiesza gojenie się ran. Ponadto stosowana jest również w przypadku alergii. Czy aloes wspomaga proces odchudzania?

Sok z rokitnika – właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania. Jak zrobić sok z rokitnika?

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to liściasty i dwupienny krzew o oleistym miąższu z rodziny oliwkowatych (Eleaegnaceae). Roślina ta występuje w prawie całej Europie i Azji. Rokitnik ma zastosowanie w fitoterapii ze względu na obecność substancji bioaktywnych, w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Wykorzystuje się przeważnie owoce i nasiona, które odznaczają się największą zawartością korzystnych substancji.

Sok z selera – właściwości. Jak zrobić sok z selera?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Seler jest warzywem bardzo dobrze znanym w Polsce. Uznawany jest za tani, a jednak zdrowy produkt, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie.

Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Dzika róża to krzew występujący pospolicie na terytorium całej Polski. Zakwita pod koniec maja i kwitnie aż do czerwca. Jej owoce są surowcem zielarskim, używanym do wyrobu herbat, płatki nadają się do produkcji konfitur, a z nasion wytwarzany jest olej.

Sok z pietruszki – natki i korzenia. Właściwości soku z pietruszki

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Jakie właściwości posiada sok z pietruszki? Jak go przyrządzić? Pietruszka na raka

Sok jabłkowy – właściwości. Sok jabłkowy tłoczony czy zagęszczony?

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożycie warzyw i owoców na poziomie co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej 5 porcjach, z czego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Jest to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko w upalne dni, gdy potrzebujemy zaspokoić pragnienie. Kartonik soku jest wygodny w podróży, a ponadto stanowi alternatywę dla małych niejadków, które trudno przekonać do jedzenia owoców.

Sok z buraka – właściwości, przeciwwskazania, ile pić dziennie? Jak zrobić sok z buraka?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Zarówno burak, jak i jego sok to produkty goszczące na stołach Polaków od wielu lat. W medycynie ludowej ceniony był już za swój bogaty skład oraz właściwości zdrowotne. Jest to produkt najczęściej polecany przez nasze babcie w okresie ciąży, a także znakomicie działający na problemy nowotworowe czy sercowo-naczyniowe.

Sok z ziemniaka – właściwości lecznicze. Sok z ziemniaka na wrzody, na włosy

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Sok z ziemniaka nie jest powszechnie znany, choć w medycynie ludowej był szeroko stosowany już wiele wieków temu. Sięgano po niego ze względu na rzekome właściwości lecznicze w chorobach przewodu pokarmowego. Dopiero od niedawna nauka próbuje wyjaśnić jego potencjalne działanie. Co dziś o nim wiemy?

Sok z dyni – właściwości Jak zrobić sok z dyni?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jesień jest szczególnym czasem w ciągu roku, kiedy infekcje i przeziębienia bardzo często nam towarzyszą. Z pomocą przychodzą nam wówczas specyfiki lecznicze zakupione w pobliskiej aptece. Zapominamy jednak o naturalnych produktach, których spożywanie przyczynia się do wzmocnienia i poprawy odporności organizmu.

Sok z żyworódki – jak zrobić i jak stosować?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Sok z żyworódki pomocny jest w wielu dolegliwościach. Zastanów się nim sięgniesz po lek.

Sok pomidorowy – właściwości, wpływ na odchudzanie. Jak zrobić sok pomidorowy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pomidorowy sok jest prawdopodobnie najpopularniejszym, produkowanym warzywnym sokiem przecierowym. Można kupić go w wersji oryginalnej bez lub z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych, pikantnego chili lub wyrazistego czosnku. Popularne są również soki wielowarzywne z dodatkiem soku pomidorowego. Jednak czy warto spożywać go na diecie odchudzającej?

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na odchudzanie

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Sok z kiszonej kapusty, charakteryzujący się specyficznym smakiem, niesie z sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Dlaczego warto włączyć ten napój do diety i jaki wpływ może to mieć na naszą masę ciała?

Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie. Jak zrobić sok z żurawiny?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zdrowe zęby, zdrowe serce – korzyści jakie daje nam sok z żurawiny.

Sok z aloesu – właściwości, działanie, na włosy. Jak zrobić sok z aloesu?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Aloes (aloe vera) ceniony od czasów starożytnych był nazywany przez Greków “darem Wenus”, przez Indian “niebiańską pałeczką”, a przez Egipcjan “rośliną nieśmiertelności”. Jego zielone, mięsiste liście pokryte woskową powłoką cieszą się dużym zainteresowaniem do dnia dzisiejszego. Pozyskuje się z nich sok, który wykorzystują gospodynie domowe do własnych potrzeb, a także przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Przekonajmy się, jakie właściwości czynią go tak pożądanym produktem.

Napoje zakazane podczas redukcji tkanki tłuszczowej

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Niestety wiele osób odchudzających się nie przykłada należytej uwagi do jakości i ilości spożywanych napojów. Zaniedbanie tej kwestii może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu oraz sylwetce. W poniższym artykule postaram się omówić i rozwiać wszelkie wątpliwości w tym temacie.

Sok z pokrzywy i jego wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną bardzo łatwo dostępną w Polsce. Można ją znaleźć w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością a nawet dziko rosnącą przy drodze. Pokrzywa zawiera sporo witamin i składników mineralnych oraz wykazuje szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ale pod jaką postacią spożywać pokrzywę? Oraz dla kogo przede wszystkim jest ona zalecana?

Acerola – właściwości, witamina C, sok

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Malpighia emarginata, czyli Acerola. O tym dlaczego jej owoce są niezwykłe oraz czy możemy cieszyć się nimi w Polsce.