magnez

Oceń
magnez - 1.0/5. Oddano 2 głosy.

Magnez w ciąży – dawka. Jaki magnez brać w ciąży? Niedobór magnezu u kobiet w ciąży

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Stan ciąży jest okresem wyjątkowym dla każdej kobiety. W trosce o dziecko przyszła matka zmienia swoje przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe, jednak niekiedy zapomina o dostarczeniu niezbędnych ilości składników mineralnych i witamin, których wymagane dawki zwykle w tym czasie ulegają wzrostowi. Jednym z takich związków jest magnez, którego odpowiedni poziom konieczny jest m.in. do odpowiedniego rozwoju układu nerwowego, a także prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego właściwościach i niezbędnych dawkach.

Przedawkowanie magnezu – objawy, skutki

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Nadmiar magnezu w naszym organizmie nazywany jest inaczej hipermagnezemią. Przedawkowanie magnezu zdarza się stosunkowo rzadko, ale jest niezwykle niebezpieczne i negatywnie wpływa na kondycję naszego zdrowia. Z tego względu suplementując ten pierwiastek powinniśmy zawsze stosować się do zaleceń z ulotki, bądź skonsultować się ze specjalistą. Czym objawia się hipermagnezemia?

ZMA – skład, działanie, opinie. Dawkowanie ZMA

W parze z aktywnością fizyczną idzie oczywiście większe zapotrzebowanie organizmu na energię, niezbędne składniki odżywcze, witaminy czy minerały. Z tego względu producenci licznych suplementów opracowują gotowe i łatwo dostępne mieszanki preparatów mających na celu zabezpieczyć organizm przed ewentualnymi niedoborami, a tym samym sprostać oczekiwaniom konsumentów. Jednym z takich preparatów jest właśnie ZMA, któremu poświęcimy tutaj nieco więcej uwagi. Zapraszamy do lektury!

Niedobór magnezu – objawy, skutki. Jak uzupełnić niedobór magnezu?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Magnez jest składnikiem, który jest całkowicie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Okazuje się, że jego niedobory nie tylko zwiększają podatność na wystąpienie zmian miażdżycowych czy osteoporotycznych, ale także ryzyko pojawienia się nowotworów. W zapobieganiu przypadłości niezwykle istotna jest dieta, która może obfitować zarówno w związki utrudniające przyswajalność pierwiastka, jak i te znacznie polepszające. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat jego niedoboru!

Surowe kakao – właściwości lecznicze. Jak zrobić kakao do picia?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Kakao nazywane „pokarmem bogów” czy „super fruit”, jest produktem, który zmienił świat.  Oprócz roli jaką pełni, będąc składnikiem przy produkcji różnych wyrobów, wykazuje też korzystne działanie lecznicze: polepsza zdolności uczenia się, wpływa kardioprewencyjnie na organizm. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Magnez – rola w organizmie, niedobór, skutki niedoboru. Co wypłukuje magnez?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Składniki mineralne należą do związków niezbędnych, czyli egzogennych. Oznacza to, że muszą zostać dostarczone do naszego organizmu wraz ze spożywanym pokarmem. Ze względu na ich ilość w organizmie dzielimy je na makro- oraz mikroelementy. Do makroelementów zaliczamy pierwiastki, na które dzienne zapotrzebowanie wynosi ponad 100 mg. Do tej grupy należy m.in. magnez [1].

Magnez – objawy niedoboru, działanie. Jaki preparat magnezowy wybrać?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Bolesne skurcze, drganie powiek, łamliwe paznokcie i wypadające włosy, objawy te często są bagatelizowane, a mogą świadczyć o niedoborze magnezu. Sprawdź czy problem ten dotyczy i Ciebie.

Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.

Dieta na zmęczenie i senność – produkty zalecane i zakazane

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ciągle czujesz się zmęczony i ospały? Odpowiednie produkty w codziennym menu pobudzą Cię do życia, sprawdź jakie.

Mak – rodzaje, właściwości, przechowywanie, przygotowanie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mak należy do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Właściwości drobniutkich, czarnych ziarenek zostały docenione już w starożytności, kiedy to wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból.

W upalne dni chroń się przed odwodnieniem!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, razem z nim upalne dni i zagrożenie odwodnieniem. Czy zwykła szklanka wody wystarczy, aby zapobiec odwodnieniu? Zobacz, jak chronić siebie i bliskich przed groźnym odwodnieniem organizmu.

Odpowiednia dieta jako ochrona przed stresem

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jest wiele metod i sposobów radzenia sobie ze stresem, ale czy dieta może nas ochronić przed jego negatywnymi skutkami? Oczywiście, że tak! Ważne jest, aby w diecie zachować równowagę pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami.

Zalecenia żywieniowe zapobiegające napadom migreny

Natalia Kuczmierczyk ponad miesiąc temu

Osoby cierpiące z powodu migrenowych bólów szukają sposobów, aby zapobiec atakom. Niestety w wielu przypadkach jest to niemożliwe, jednak warto zapoznać się z kilkoma zaleceniami żywieniowymi, które mogą zmniejszyć ilość napadów, a nawet całkowicie je zahamować.

Sól himalajska – właściwości i zastosowanie zdrowszego odpowiednika soli kuchennej

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Czy sól zawsze jest nie zdrowa? Dziś przedstawiamy właściwości soli himalajskiej uważanej za najzdrowszą sól dostępną na rynku i odpowiemy na pytanie: dlaczego warto ją używać na co dzień w kuchni?

Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!

5 najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności na jesień

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Wzmocnij odporność wprowadzając niewielkie zmiany.

Dieta po złamaniu kości – co należy spożywać a czego unikać?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Bogata w cenne witaminy i minerały dieta korzystnie wpływa na regenerację złamanych kości. Sprawdź, które produkty jeść, a które unikać po przebytym złamaniu.

Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku mamy dobre wiadomości. Suszone pomidory posiadają wiele składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Twarda woda – dobra dla naszego zdrowia czy też nie?

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Przekonaj się, czy też woda, którą pijesz codziennie jest dobra dla Twojego zdrowia.