Cukry redukujące – właściwości i źródła
Czym się charakteryzują cukry redukujące? Ich przykłady oraz źródła.
Fruktoza – co to jest, metabolizm fruktozy, fruktozemia. Dieta przy nietolerancji fruktozy
Rosnące wciąż zainteresowanie tematyką żywienia zdaje się być przyczyną kreowania nowych teorii, nurtów czy postępowań mających na celu utrzymanie organizmu w stanie zdrowia i pełnej sprawności. Gorącym tematem do dyskusji wciąż pozostaje udział węglowodanów, a precyzując – fruktozy w diecie codziennej człowieka.
Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie
Miód nostrzykowy – mniej popularny niż inne miody, lecz również warty uwagi ze względu na swoje właściwości zdrowotne i ciekawe walory smakowe. Dowiedzmy się jakie zastosowanie ma miód nostrzykowy.
Nietolerancja fruktozy – objawy, przyczyny, diagnostyka oraz dieta
Nietolerancja fruktozy w obecnych czasach jest rzadko diagnozowana, nie mniej jednak zaburzenia we wchłanianiu oraz nietolerancja węglowodanów występuje u ok. 30% populacji.
Uwaga na nadmiar fruktozy w diecie!
Z przeprowadzonych badan wynika, że fruktoza może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Nie jest to jednak jedyne zagrożenie, jakie ze sobą niesie.
Biała śmierć – wyeliminuj zagrożenie
Wszystko o substancji, która wciąga, nęci, uzależnia od siebie i znajduje się wszędzie. Mowa oczywiście o cukrze!
Kwas alfa-liponowy w leczeniu powikłań cukrzycy
Kwas α-liponowy to związek, który naturalnie wytwarzany jest przez wątrobę. Ze względu na swoje właściwości zaczął być wykorzystywany w leczeniu neuropatii cukrzycowej. Dowiedz się, na ile okazuje się być skuteczny?
Dieta przy wzdęciach. Poznajmy najlepsze domowe sposoby na "gazy"
Dowiedz się jak pozbyć się uciążliwych gazów. Czuj się swobodnie w swoim ciele.
5 grup „zdrowych” produktów, które rujnują Twoją dietę cz.1
Nie wystarczy po prostu zdrowo jeść, aby zachować dobre samopoczucie, uchronić się od chorób oraz wyglądać szczupło i atrakcyjnie. Zdrowe produkty, tak samo jak te z zakazanej półki, bardzo łatwo przedawkować – niekontrolowane ich jedzenie może wręcz wpływać negatywnie na założone cele zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne jest 5 grup produktów, które wg mnie są największym nieporozumieniem na rynku żywności „fit” . Poznajmy je.
Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG
Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.
Fruktoza. Właściwości, indeks glikemiczny, kalorie i występowanie
Spożywać czy unikać? W końcu to cukier prosty, który łatwo zamienia się w tkankę tłuszczową. Ale występuje również w owocach, a one przecież są zdrowe. Jak to w końcu jest z tą fruktozą?
Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol
Źródłem fruktozy są nie tylko owoce. Dowiedz się o niej więcej i zdecyduj, które produkty ją zawierające są najlepsze, a z których możesz zrezygnować.
Fruktoza zamiast cukru dla cukrzyka, ale czy na pewno?
Fruktoza to jeden z cukrów prostych. Znajdujemy ją przede wszystkim w owocach. Czy może znaleźć się w diecie diabetyka?
Cukrowy detoks, czyli jak efektywnie wyeliminować nadmiar cukru w diecie
Dowiedz się, co zrobić, aby pozbyć się nadmiaru niezdrowej fruktozy ze swoich posiłków.
Syrop glukozowo-fruktozowy - popularny zamiennik cukru groźny dla naszego zdrowia!
Wodny roztwór cukrów prostych - glukozy i fruktozy, wcześniej oczyszczony i zagęszczony, powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym - to syrop glukozowo - fruktozowy. Ale czy na pewno jest bezpieczny dla naszego zdrowia?
Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza? Jakie słodycze dla cukrzyka?
Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !