fruktoza

Oceń
fruktoza - 2.0/5. Oddano 1 głosy.

Cukry redukujące – właściwości i źródła

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym się charakteryzują cukry redukujące? Ich przykłady oraz źródła.

Fruktoza – co to jest, metabolizm fruktozy, fruktozemia. Dieta przy nietolerancji fruktozy

Rosnące wciąż zainteresowanie tematyką żywienia zdaje się być przyczyną kreowania nowych teorii, nurtów czy postępowań mających na celu utrzymanie organizmu w stanie zdrowia i pełnej sprawności. Gorącym tematem do dyskusji wciąż pozostaje udział węglowodanów, a precyzując – fruktozy w diecie codziennej człowieka.

Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miód nostrzykowy – mniej popularny niż inne miody, lecz również warty uwagi ze względu na swoje właściwości zdrowotne i ciekawe walory smakowe. Dowiedzmy się jakie zastosowanie ma miód nostrzykowy.

Nietolerancja fruktozy – objawy, przyczyny, diagnostyka oraz dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nietolerancja fruktozy w obecnych czasach jest rzadko diagnozowana, nie mniej jednak zaburzenia we wchłanianiu oraz nietolerancja węglowodanów występuje u ok. 30% populacji.

Uwaga na nadmiar fruktozy w diecie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Z przeprowadzonych badan wynika, że fruktoza może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Nie jest to jednak jedyne zagrożenie, jakie ze sobą niesie.

Biała śmierć – wyeliminuj zagrożenie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wszystko o substancji, która wciąga, nęci, uzależnia od siebie i znajduje się wszędzie. Mowa oczywiście o cukrze!

Kwas alfa-liponowy w leczeniu powikłań cukrzycy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas α-liponowy to związek, który naturalnie wytwarzany jest przez wątrobę. Ze względu na swoje właściwości zaczął być wykorzystywany w leczeniu neuropatii cukrzycowej. Dowiedz się, na ile okazuje się być skuteczny?

Dieta przy wzdęciach. Poznajmy najlepsze domowe sposoby na "gazy"

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Dowiedz się jak pozbyć się uciążliwych gazów. Czuj się swobodnie w swoim ciele.

5 grup „zdrowych” produktów, które rujnują Twoją dietę cz.1

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Nie wystarczy po prostu zdrowo jeść, aby zachować dobre samopoczucie, uchronić się od chorób oraz wyglądać szczupło i atrakcyjnie. Zdrowe produkty, tak samo jak te z zakazanej półki, bardzo łatwo przedawkować – niekontrolowane ich jedzenie może wręcz wpływać negatywnie na założone cele zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne jest 5 grup produktów, które wg mnie są największym nieporozumieniem na rynku żywności „fit” . Poznajmy je.

Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.

Fruktoza. Właściwości, indeks glikemiczny, kalorie i występowanie

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Spożywać czy unikać? W końcu to cukier prosty, który łatwo zamienia się w tkankę tłuszczową. Ale występuje również w owocach, a one przecież są zdrowe. Jak to w końcu jest z tą fruktozą?

Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Źródłem fruktozy są nie tylko owoce. Dowiedz się o niej więcej i zdecyduj, które produkty ją zawierające są najlepsze, a z których możesz zrezygnować.

Fruktoza zamiast cukru dla cukrzyka, ale czy na pewno?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Fruktoza to jeden z cukrów prostych. Znajdujemy ją przede wszystkim w owocach. Czy może znaleźć się w diecie diabetyka?

Cukrowy detoks, czyli jak efektywnie wyeliminować nadmiar cukru w diecie

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Dowiedz się, co zrobić, aby pozbyć się nadmiaru niezdrowej fruktozy ze swoich posiłków.

Syrop glukozowo-fruktozowy - popularny zamiennik cukru groźny dla naszego zdrowia!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Wodny roztwór cukrów prostych - glukozy i fruktozy, wcześniej oczyszczony i zagęszczony, powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym - to syrop glukozowo - fruktozowy. Ale czy na pewno jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza? Jakie słodycze dla cukrzyka?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze?