Zastosowanie nasion chia – przepisy. Nasiona chia dla dzieci
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Nasiona chia coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Co takiego się w nich znajduje, że zyskały taką popularność? Jak je wykorzystać w sztuce kulinarnej oraz czy dzieci również warto zapoznać z tą superrośliną? Zapraszam do lektury.
Nasiona chia – właściwości
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają:
- kwasy omega-3 (25–35%), głównie kwas alfa-linolenowy – aż 64 g w 100 g produktu, przez co charakteryzują się pozytywną proporcją między przeciwzapalnymi kwasami Omega-3 w porównaniu do prozapalnych kwasów omega-6 (kwas linolowy);
- wysoką zawartość białka (15–25%);
- umiarkowaną ilość węglowodanów (26 – 41%);
- antyoksydanty, takie jak: flawonoidy (mirycetyna, kwercetyna, kempferol) mające dodatkowe zadanie przeciwagregacyjne (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi);
- błonnik pokarmowy (38–40 g / 100 g produktu) w proporcji 5 do 1 na korzyść włókna nierozpuszczalnego z rodzaju ligniny klason mającej działanie hipolipemizujące na skutek wiązania kwasów żółciowych. Z kolei zawartość błonnika rozpuszczalnego i jego zdolność do żelowania zapewnia poczucie sytości oraz opóźnia opróżnianie żołądka, przez co opóźnia trawienie węglowodanów i uwalnianie glukozy do krwioobiegu;
- takie kwasy jak: cynamonowy, chloro genowy i kofeinowy, działające przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco i przeciwzapalnie;
- witaminy: z grupy B oraz D i E;
- składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo
Dodatkowo nasiona chia pozbawione są znamion zawartości glutenu i jego pochodnych, dzięki czemu mogą uzupełniać dietę pacjentów z celiakią lub z nietolerancją tego charakterystycznego białka zbóż w niezbędne składniki.
Tab. 1 Wartości odżywcze nasion chia w 100 g
Składnik | Zawartość w 100 g |
Energia | 486 kcal |
Białko | 16,54 g |
Tłuszcze ogółem | 30,74 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 3,33 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2,31 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 23,67 g |
Węglowodany | 42,12 g |
Błonnik | 34,4 g |
Żelazo | 7,72 g |
Wapń | 631 mg |
Magnez | 335 mg |
Fosfor | 860 mg |
Potas | 407 mg |
Sód | 16 mg |
Cynk | 4,58 mg |
Nasiona chia – zastosowanie
Nasiona chia z uwagi na zdolności do żelowania są wykorzystywane w:
- koktajlach,
- deserach w postaci musów lub przecierów,
- jako dodatek do jogurtów i sałatek.
Z uwagi na stopniowe poznawanie właściwości nasion chia mają one coraz szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako dodatek do soków i syropów oraz do produkcji żywności funkcjonalnej, której spożycie ma przynosić korzyści zdrowotne. W tym przypadku ma być źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nasiona chia – dla dzieci
Nasiona chia ze względu na ich bogactwo w kwasy omega-3 są warte zastosowania również w diecie najmłodszych. Należy pamiętać, że dla rozwoju dzieci, który jest niezwykle szybki, od ich poczęcia aż do ukończenia 3. roku życia, istotną rolę odgrywają kwasy omega-3, które:
- wpływają na rozwój mózgu i narządów zmysłów, głównie oczu,
- odpowiadają za proces poznawczy,
- gwarantują na przyszłość łatwiejsze przyswajanie wiedzy i naukę,
- poprawiają wrażliwość na własną insulinę oraz tolerancję glukozy,
- wraz z cynkiem odpowiadają za odporność organizmu oraz prawidłową odpowiedź immunologiczną, przez co chronią przed zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi, ale także alergiami.
Nasiona chia – przepisy
Składniki:
- jogurt naturalny – 200 g,
- płatki owsiane – 40 g,
- banan – 120 g,
- nasiona chia – 20 g.
Przygotowanie: składniki miksujemy.
Składniki:
- ziarna amarantusa – 15,4 g,
- sezam – 22,3 g,
- nasiona chia – 10 g,
- suszona żurawina – 14,3 g,
- wiórki kokosowe – 9,5 g,
- syrop z agawy – 28,5 g.
Przygotowanie: składniki mieszamy i formujemy w batoniki o masie 23 g. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Składniki na masę sernikową:
- serek homogenizowany naturalny – 200 g,
- jogurt grecki – 300 g,
- nasiona chia – 40 g,
- wrzątek – 220 ml,
- żelatyna – 20 g,
- kilka kropel aromatu cytrynowego.
Składniki na masę borówkową:
- mus z borówek – 250–300 ml,
- galaretka z leśnych owoców – 1 sztuka,
- wrzątek – 350 ml.
Przygotowanie: żelatynę i ksylitol rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Nasiona szałwii hiszpańskiej mieszamy z serkiem i jogurtem i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mieszamy dokładnie masę z żelatyną i ksylitolem i wylewamy do formy. Chłodzimy aż do stężenia masy. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę we wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. Mieszamy z owocowym musem i wylewamy na warstwę sernikową z chia. Wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia.