Dieta bogatoresztkowa dla dzieci – jadłospis i przepisy
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Dieta bogatoresztkowa polega na wprowadzeniu do codziennego jadłospisu dziecka zwiększonej ilości błonnika pokarmowego, a co za tym idzie zwiększonej ilości płynów. Jest niezastąpionym sposobem na walkę z zaparciami u dziecka. Dzięki niej pasaż jelitowy jest przyśpieszony, konsystencja stolca rozluźniona, a wypróżnianie staje się łatwiejsze.
Dieta bogatoresztkowa dla dzieci
Dietę bogatoresztkową stosuje się, aby wspomóc funkcjonowanie jelita grubego, trawienie oraz wyregulować rytm wypróżnień. Główną zasadą tej diety jest wprowadzenie do diety dziecka zwiększonej ilości błonnika pokarmowego oraz płynów. Dietę bogatoresztkową można wprowadzać dzieciom już od najmłodszych lat. Nawet niemowlętom cierpiącym na zaparcia do codziennej diety powinno się wcześniej wprowadzać soki z owoców, warzyw oraz jarzynki i podawać je w większych ilościach. Skuteczne będą również herbatki z kopru włoskiego i rumianku, pite na czczo. Dieta ta zalecana jest szczególnie u osób z zaparciami bądź z nadwagą. Chroni przed rozwojem cukrzycy, raka jelita grubego czy zespołu jelita drażliwego. W diecie tej należy wybierać produkty o dużej zawartości błonnika m.in. produkty pełnoziarniste, otręby, płatki owsiane, orzechy, rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, szpinak, kiwi, banany, maliny. Warzywa i owoce najlepiej podawać dziecku w postaci surowej i jeśli jest to możliwe nie obierać ze skórki. Należy również ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną. Dieta bogatoresztkowa wymaga zwiększenia do około 2, a nawet 2,5 litra płynów dziennie. Zaleca się spożywanie głównie wody, ale również można sięgnąć po herbaty ziołowe czy owocowe. Za mała ilość płynów w diecie przy dużej zawartości błonnika może wywołać, bądź nasilić zaparcia. U dzieci należy zwrócić uwagę na odpowiednie zbilansowanie jadłospisu, tak aby dostarczyć należną ilość składników odżywczych niezbędną do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Są to produkty zawierające żelazo m.in. ryby, mięso, orzechy, brokuły, szpinak, kalafior. Bardzo ważne są również produkty bogate w wapń: mleko, sery, natkę pietruszki, buraki, ryby, migdały oraz suszone owoce.
Dieta bogatoresztkowa dla dzieci – jadłospis
Dziecko, które stosuje dietę bogatoresztkową, powinno zacząć dzień od wypicia szklanki przegotowanej wody z miodem lub soku owocowo-warzywnego. Pomiędzy kolejnymi posiłkami również należy podawać odpowiednią ilość napojów, tak aby dostarczyć około 2,5 l płynów dziennie. W jadłospisie diety bogatoresztkowej mogą znaleźć się następujące produkty:
- na śniadanie najlepszym rozwiązaniem będzie mleko, płatki owsiane, maślanka z owocami np. jabłkami, poziomkami, rodzynkami czy morelami. Bardzo dobrze sprawdzi się również pieczywo razowe z pełnego ziarna lub graham z masłem, pomidorem, papryką, chudą wędliną oraz sałatą. Dodatkowo można podać dziecku suszone śliwki, bądź nasiona dyni i słonecznika z serem twarogowym;
- w ramach przekąski warto uwzględnić sok warzywno-owocowy, kisiel, kompot śliwkowy, galaretkę z poziomkami, malinami, agrestem oraz suszone owoce tj. śliwki, morele;
- obiad bogaty w błonnik powinien składać się z zupy np. krupnik z grubą kaszą i warzywami lub zupą jarzynową. Bardzo często w jadłospisie uwzględnia się również brązowy ryż, kasze tj. pęczak, gryczana, jaglana oraz ryby, chude mięso, surowe warzywa skropione oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym;
- na kolację bardzo dobrze sprawdzą się surowe warzywa, pieczywo pełnoziarniste, chude wędliny, mleko, płatki owsiane, bądź otręby.
Dieta bogatoresztkowa – przepisy dla dzieci
Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć u dzieci jest nieodpowiednie odżywianie. Najlepszą metodą na zwalczanie tego schorzenia jest dieta bogata w błonnik pokarmowy. Poniżej przedstawię Wam kilka ciekawych przepisów, które warto włączyć do jadłospisu swoich dzieci.
Składniki:
- 1 litr bulionu,
- 5 marchewek,
- 2 pietruszki,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- imbir około 2 cm,
- jogurt naturalny,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Dodać rozdrobniony czosnek i zalać bulionem. Doprawić imbirem i dusić przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie przelać do większego garnka i wszystko razem zblendować, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do salaterki, polać łyżką jogurtu naturalnego, a na końcu posypać natką pietruszki.
Składniki:
- 1 szklanka kefiru,
- ½ jabłka,
- ½ gruszki,
- 4 suszone śliwki,
- 2 suszone figi,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 1 łyżeczka nasion lnu.
Sposób przygotowania: suszone owoce, nasiona lnu oraz płatki owsiane zalać kefirem i zostawić na kilka godzin. Następnie dodać jabłko, gruszkę (razem ze skórką) i zmiksować na gładką masę. Koktajl można rozcieńczyć niegazowaną wodą mineralną.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- ½ jabłka ze skórką,
- garść malin,
- 300 ml mleka,
- 25 g orzechów włoskich,
- nasiona lnu,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania: płatki owsiane i otręby wymieszać z mlekiem w rondelku. Od czasu do czasu mieszać. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, dalej mieszając. Następnie przełożyć do miseczki. Na wierzch położyć pokrojone w kostkę jabłko oraz posypać malinami, orzechami oraz nasionami lnu. Na koniec owsiankę doprawić szczyptą cynamonu.
Składniki:
- kilka różyczek kalafiora,
- 1 marchewka,
- 2 ziemniaki,
- ½ średniej cukinii,
- ½ cebuli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka nasion dyni,
- 1 łyżeczka nasion słonecznika,
- grzanki z chleba pełnoziarnistego,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: warzywa pokroić w plastry, kalafior rozdzielić na różyczki. Cebulę podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek. Następnie dodać marchewkę i delikatnie podsmażyć. Dodać cukinię, ziemniaki, ziele angielskie i zalać gorącą wodą. Gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie wszystko zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji i przełożyć na talerz. Krem posypać nasionami dyni, słonecznika oraz grzankami.
Składniki:
- ½ mango,
- 1 duża garść rukoli,
- 15g parmezanu,
- 1 pomidor,
- awokado,
- 25g migdałów,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki soku z limonki,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: mango, pomidor, awokado pokroić w kostkę. Na talerz położyć rukolę, a na nią pokrojone warzywa i owoce. Oliwę z oliwek wymieszać sokiem z limonki i przyprawami, a następnie skropić nią sałatkę. Na koniec posypać migdałami.
W codziennym jadłospisie warto uwzględnić odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, szczególnie gdy dziecko cierpi na zaparcia bądź nadwagę. Należy jednak pamiętać, aby błonnik pokarmowy wprowadzać do jego diety stopniowo, aby przewód pokarmowy mógł zaadoptować się do nowych warunków.
Literatura:
- M. Bienkiewicz, E. Bator, M. Bronkowska: „Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej”. Probl Hig Epidemiol. 2015, 96, 57-63.
- A. Platta: „Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy, i chorób sercowo – naczyniowych”. Akademia Morska w Gdyni. 154-166.
- K. Neubauer, E. Poniewierka: „Błonnik w wybranych chorobach układu pokarmowego”. Piel. Zdr. Publ. 2013, 3, 3, 299-302.
- H. Ciborowska, A. Rudnicka. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL. Warszawa. 2016.