bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czym różni się sok, nektar i napój

Czym różni się sok, nektar i napój

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Wiele razy zapewne zastanawialiśmy się, co różni sok od napoju. Chcąc dostarczyć jak najlepsze składniki odżywcze organizmowi powinniśmy być świadomi różnic między tego typu napojami, z czego są produkowane i ile kalorii oraz witamin zawierają.

Z reguły sok powinien być w 100% naturalny, produkowany z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców czy warzyw. Ale czy tak naprawdę jest? Wystarczy uważnie czytać etykiety produktów, by nie zostać nabitym w butelkę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sok a nektar
  • Sok a napój
  • Sok, nektar i napój - kalorie i witaminy

Sok a nektar

Prawo unijne wyraźnie mówi, iż sokiem jest napój zdolny do fermentacji, ale który nie jest sfermentowany (a to bardzo ważne), wyprodukowany ze świeżych lub przetrzymywanych owoców czy warzyw, posiadający smak i zapach odpowiadający naturalnym. Dozwolone jest wzbogacenie soku o witaminy, minerały, kwas cytrynowy, naturalne zioła i przyprawy oraz dodatek cukru do 15g/l soku. Zabronione jest natomiast dodawanie sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrej jakości sok powinien zawierać od 85 do 100% owoców. Większość soków wytwarzanych jest z koncentratów owocowych lub z zagęszczonych soków tłoczonych. Nie powinniśmy się jednak tego obawiać, gdyż nie odbiegają one jakością i smakiem od soków świeżych. Jednak powinny być one wyprodukowane w sposób właściwy, zgodnie z przepisami. Wiele kontrowersji budzi napis „100% sok”, gdyż z natury rzeczy sok jest wyprodukowany z owoców bez sztucznych dodatków, a więc sama nazwa sok oznacza, iż jest on 100% produktem owocowym czy warzywnym.

Dobrej jakości sok powinien zawierać od 85 do 100% owoców.

Dobrej jakości sok powinien zawierać od 85 do 100% owoców.

Niektóre owoce przez swój cierpki, kwaśny smak nie nadają się do produkcji owoców. Zatem idealnie nadają się do produkcji nektarów. A czymże jest ów nektar? Jest to nic innego, jak rozcieńczony sok, przecier lub tez mieszanina tych produktów. Regulacje prawne mówią o minimalnej zawartości soku w nektarze. I tak zawartość soku dla odpowiednich nektarów powinna wynieść:

  • 50% dla jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń i ananasów
  • 40% dla jeżyn, malin, truskawek, czereśni i moreli
  • 35% dla wiśni
  • 30% dla śliwek, agrestu oraz żurawin
  • oraz nie mniej niż 25% dla czarnej, białej i czerwonej porzeczki, bananów, cytryny, granatów, mango, papai, gujawy

Istotną różnicą pomiędzy sokiem a nektarem jest ilość dozwolonego dodatku cukru. Jednak ta wielkość nie powinna przekroczyć 200g/l słodzonego nektaru. Również w odróżnieniu od soku, nektar może zawierać równocześnie substancje słodzące i zakwaszające. Jednak podobnie jak soki w ich składzie nie powinniśmy znaleźć konserwantów, sztucznych barwników i aromatów.

Sok a napój

Napoje produkowane są na bazie soków owocowych. Jest to dość obszerne stwierdzenie, bowiem dyrektywy unijne nie określają minimalnej zawartości soków owocowych w napojach. Prawdą jest, że producenci napojów chcąc obniżyć koszty, często wytwarzają napoje z 3–5% soków owocowych, zatem udział bazy napoju jest niewielki i zarazem znacznie mniejszy niż w nektarach. Zdarzają się także napoje z zawartością 20% soków. W tej grupie dozwolone są sztuczne dodatki: aromaty, barwniki naturalne i sztuczne, sztuczne substancje słodzące oraz konserwanty.

Sok, nektar i napój – kalorie i witaminy

Oczywiście wiadomą sprawą jest, że najbardziej korzystne są soki ze świeżo wyciskanych owoców czy warzyw. Zawierają dużo błonnika oraz witamin i minerałów. Walory smakowe także nie są bez znaczenia. Soki wytwarzane z koncentratów nie są dodatkowo słodzone (dodatek naturalnych substancji słodzących nie przekracza 15g/l soku), co nie zwiększa ich kaloryczności, a mogą zawierać dodatkowo minerały i witaminy. Nektar już jest napojem bardziej kalorycznym, ze względu na możliwość dosładzania. Jednak z tej grupy najgroźniejsze są napoje, które oprócz cukru i sztucznych substancji słodzących, rzadko kiedy mają naturalne podłoże w postaci dobrej jakości soku. Zatem napoje są ubogie w witaminy i składniki mineralne, a bogate w konserwanty i sztuczne dodatki.
Wybierając napój, sok czy też nektar zawsze powinniśmy czytać etykiety. Zawarte tam informacje dadzą nam pogląd na to, z czego wyprodukowany jest napój, co zawiera i czy nie przysporzy nam więcej szkód niż pożytku. Zwracajmy uwagę na dodatek cukru oraz nie dajmy się zwieść chwytom marketingowym, które umieszczają na etykietach soków czy nektarów informację, że nie zawierają one konserwantów czy sztucznych dodatków. Zatem świadomie podejmujmy decyzję.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
składniki mineralne

Co to są elektrolity i…

Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Czym są elektrolity i jak możemy je uzupełnić? Czytaj dalej...

Sztuczki producentów – czyli na…

Producenci żywności coraz częściej stosują różne techniki marketingowe, aby zachęcić nas do zakupienia ich artykułu. Na co powinniśmy zatem uważać, aby nie dać się złapać w pułapkę? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    sok
    sok z dzikiej róży
    4
    sok

    Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

    sok

    Sok z brzozy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    sok

    Na co jest dobry sok z grejpfruta? Czy można pić sok z grejpfruta na czczo?

    sok

    Sok pomarańczowy – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania

    owoce jagodowe

    Sok z jeżyn – właściwości. Jak zrobić sok z jeżyn bez sokownika?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.