Papryka peperoni – wartości odżywcze, właściwości i sposoby jedzenia
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Peperoni to popularny rodzaj papryki, który często można spotkać w formie dodatku do do wielu dań m.in. pizzy czy sałatki. Papryka ta jest lekko pikantna, ale należy do warzyw o raczej delikatnym smaku, choć o jej ostrości decyduje odmiana. Stosowana na surowo, ale także marynowana w occie, wyśmienicie smakuje i podkreśla charakter nie tylko włoskich potraw.
Papryka peperoni
Papryka peperoni najprawdopodobniej pochodzi z Peru, gdzie znana i uprawiana była już w czasach starożytnych. Swą popularność w Europie zawdzięcza podróżom Kolumba, który smak peperoni przywiózł na nasz kontynent. Niektóre źródła uznają za kolebkę peperoni Włochy, a dokładnie Toskanię. Papryka peperoni charakteryzuje się dość łagodnym smakiem w stosunku do innych odmian ostrej papryki. Można wyczuć w jej smaku nutę słodkości oraz goryczy. Występuje w postaci długich, dochodzących do 15 cm strąków w kolorze czerwonym lub zielonym.
Papryka peperoni niekiedy mylona jest z jej ostrymi odmianami, a w Polsce uchodzi za pikantny dodatek spożywczy. Stosowana jest jako przyprawa nadająca wyrazistego smaku, ale także jako dodatek do potraw na surowo czy też w postaci przetworzonej.
Papryka peperoni – wartości odżywcze
Peperoni, jak inne rodzaje papryki, charakteryzują się bogatym składem odżywczym. Papryka stanowi cenne źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także ściany naczyń krwionośnych, poprawiając ich elastyczność. W peperoni znajdziemy także ważny składnik diety, jak β-karoten, który neutralizuje wolne rodniki w organizmie i zapobiega ich szkodliwemu działaniu. W skład tego warzywa wchodzą także bioflawonoidy oraz ważne minerały, jak potas. Stanowi produkt niskokaloryczny, dodatkowo jest bardzo smaczny i zdrowy. Obok tego zawiera szeroką gamę witamin z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K oraz wiele ważnych składników mineralnych, decydujących o homeostazie organizmu.
Papryka peperoni – właściwości
Dzięki wysokiej zawartości związków o charakterze antyoksydacyjnym, peperoni wykazuje właściwości antynowotworowe. Dostarcza organizmowi cenne witaminy i minerały, co pomaga w walce z infekcjami, wzmacnia organizm, a także poprawia jego funkcjonowanie. Spożywanie papryki korzystnie wpływa na układ krążenia, a także wzmaga odporność organizmu. Zawarty w peperoni potas, reguluje pracę serca, a także korzystnie wpływa na układ mięśniowy. Ponadto peperoni świetnie sprawdza się w kuchni, będąc smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Jest idealnym składnikiem diet redukcyjnych, jako produkt o niskiej wartości kalorycznej.
Papryka peperoni – jak jeść?
Papryka peperoni może stanowić dodatek warzywny do wielu dań: pizzy, sałatek, paprykarzy, dań mięsnych. Zarówno w surowej, jak i przetworzonej formie stanowi urozmaicenie posiłków. Bardzo często spotkać można peperoni marynowaną w occie, która nabywa nowych walorów smakowych, a ponadto można dłużej cieszyć się jej smakiem.
Jak się okazuje, papryka nie jedno ma imię, a na rynku dostępnych jest wiele jej odmian. Każda różni się pod względem wyglądu i smaku. Peperoni należy do ostro-słodkiej odmiany papryki czerwonej i zielonej o wydłużonym kształcie. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Warto zatem od czasu do czasu sięgnąć po peperoni, by wzbogacić smak domowych potraw.
Polecam papryke peperomia w słoiku z Kauflandu idealna lub bardziej kwaśna elios z biedronki
Polecam odmianę bałkańska Feferoni ?
Peperoni czerwona super pikantna pod koniec ogonka.